Co se zde nesmí vyslovovat

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
OK2BUH

Re: Co se zde nesmí vyslovovat

#91 Příspěvek od OK2BUH »

FlyBear píše: Stáhnul jsem si zkušební otázky se správnými odpověďmi a docela mne zarazila nutnost se doslova nabiflovat třeba desítky azimutů pro směrování z Prahy na Kleť, do Japonska nebo na Madagaskar. Proč se tohle musí umět zpaměti a proč zrovna z Prahy? K čemu mi bude v Brně směrování z Prahy na Kleť?

Já jsem ty nové otázky neviděl ale biflování azimutů považuji za nesmysl. Stačí se naučit hlavní směry. Pro někoho může být překvapivé, že na Havaj se směruje na sever a Japonsko je na severovýchod. Na placaté mapě světa to vypadá úplně jinak, žijeme na kouli.
No a k těm děckám: za největší chybu považuji zrušení dílen na školách z obavy aby se nenadýchali pilin a nepíchli se šroubovákem. Chybí stavebnice typu Merkur, Lego to nenahradí. Velmi klesá manuální zručnost mladých lidí. Nakonec zůstanou šikovní jenom Číňani.
FlyBear

#92 Příspěvek od FlyBear »

Merkur je stále k dostání v docela široké nabídce.

Jen mi tak připadá, že spíš z nostalgie přitahuje "starší a pokročilé", zatímco pro mladé není dostatečně "cool" a "in". Už tu v nějakém příspěvku zaznělo, že dnešní mladí jsou instantní a chtějí okamžitý výsledek, takže stavět něco z Merkuru, což navíc vyžaduje jistou zručnost, je nebaví a raději sáhnou po hezky namalované plastové Číně typu RTF a jdou to ven rozbít. A další den už zase něco jiného...

A ti azimuti jsou v sekci zvané "dovednosti" :mrgreen: No nevím, nabiflovaná znalost bez pochopení podstaty bývá nic než ku létání. Možná raději měli do zkoušky zařadit ukázku na glóbusu jak směrovat z místa A do místa B...
LemonX

#93 Příspěvek od LemonX »

OK2BUH píše: Velmi klesá manuální zručnost mladých lidí.

No a co s tím? To je právě důsledek toho, že je dnes všechno dostupné hotové, bez nutnosti to vyrábět v dílně, na koleně... :-(
Naše děti třeba dílny mají, určitě je to dobře ale podle mě právě chybí ta další motivace si něco vyrobit sám, když pak vidí, že kamarád to má koupené a je to mnohem lepší, než to, co vyrobil za měsíc odpolední práce.
Druhá věc je, že to vidí doma a všude okolo. Utrhnul se provázek od splachovače, tak zavoláme instalatéra, aby to přijel opravit.
OK2BUH

#94 Příspěvek od OK2BUH »

On ten komunismus byl k něčemu dobrý. Nedalo se nic koupit tak jsme se to naučili vyrobit sami. Byl jsem ještě před revolucí v Itálii a dovezli jsme jim dárek pro kluka stavebnici letadla. On to nedokázal složit ani s pomocí kamarádů. Tak jsme byli udivení protože naši kluci by to dokázali všichni. Tam ta komercionalizace byla už dřív, no a teď to máme tady taky.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od JirkaA »

FlyBear píše:Zjednodušení cesty ke získání koncese radioamatéra může být dobrá cesta. Přeci jen pro úspěšný provoz na pásmu se zakoupenou výbavou snad nemusím být navíc ještě inženýr-elektronik - nebo jo?

Mno, co tak k tomu říct, za mně nesouhlas. Snížení náročnosti získání koncese sice možná přivede víc zájemců, ale otázka je, jestli to stojí za to.. Před tím prakticky nebyla šance, aby koncesi dostalo jelito, které o problematice neví nic. Nejjednodušší a nejrozumnější cesta tehdy byla nachytat vědomosti a zkušenost v radioklubu a s tím už se dalo žít. Dnešní metoda vede k tomu, že se jelito nadře spávné odpovědi jednotného testu a bez ponětí o zvyklostech, slušném chování na pásmech začne zkoušet prudit na pásmech.. (situace analogická tomu, když si to někdo nevědomý přihrne na letiště a bez ohledu na okolí si prostě začne lítat)..
OK2WY
FlyBear

#96 Příspěvek od FlyBear »

To s tím zjednodušováním ve smyslu nedostatku provozních zkušeností je asi fakt, takhle by to vypadat nemělo.

O to mi právě šlo: nabiflováním azimutů z Prahy kdekam po blízkém i vzdáleném okolí, ale ani nabiflováním se znalostí z elektroniky a konstrukce přijímačů/vysílačů žádné zkušenosti z praktického provozu nezískám a hned u první relace asi nadělám pěkné skopičiny.

Analogicky v modelařině bych to přirovnal k tomu, že když se někdo přihrne na letiště, tak se ho zeptáme, jestli ví, co je to Purex, který státní orgán určuje, na jakých kmitočtech smí pracovat RC vysílače, kdo a kde prodává nejlevnější balzu. A pokud správně odpoví, bez váhání jej necháme ihned odstartovat s jeho zbrusu novou helinou třídy 600, i když sám dotyčný nezapírá, že ještě nikdy neletěl ani na simu (pro úplnost dodávám, že i takový stroj lze dnes koupit hotový, osazený a prakticky připravený k letu).
tomashr

#97 Příspěvek od tomashr »

OK2BUH píše:Nedávno jsem viděl 12-ti letého kluka jak parádně lítal s Extrou. Bylo to proto, že tatík modelář ho k tomu vedl. Jenomže aby se zastavilo vymírání tak by musel každý dědek vychovat jednoho mladého. A to se už s dnešní tabletovou mládeží těžko podaří. Takže jsou dvě možnosti: buďto se přizpůsobit myšlení mladých a nebo v tichosti vymřít. Radioamatéři se tento problém snažili vyřešit zmírněním zkoušek a zrušením zkoušky z telegrafie. Ale přiznejme si, že to pomohlo jen na chvíli, nahnali se k nám noví ale ti taky nebyli zrovna nejmladší.

Že ve 12ti létá s Extrou (dodanou tatínkem) je běžné, problém jsou dvě jiné věci.
Zaprvé je otázkou nějaká manuální zručnost a schopnost taky něco dělat sám (netvrdím, že musí stavět z nuly, ale spousta mladých má problém i se sestavením z velmi silně předpřipravených dílů).
A druhá otázka je, jaká je u těchto mladých úmrtnost někdy po 15-16let věku, dovolím si říct, že od modelařiny uteče velmi výrazně nadpoloviční většina.

Já jsem u syna celkem uspěl v tom prvním, zas tak velké dřevo není a šikovný celkem je. Ovšem v tom druhém už jsem příliš neuspěl...
tomashr

#98 Příspěvek od tomashr »

JirkaA píše:Mno, co tak k tomu říct, za mně nesouhlas. Snížení náročnosti získání koncese sice možná přivede víc zájemců, ale otázka je, jestli to stojí za to.. Před tím prakticky nebyla šance, aby koncesi dostalo jelito, které o problematice neví nic. Nejjednodušší a nejrozumnější cesta tehdy byla nachytat vědomosti a zkušenost v radioklubu a s tím už se dalo žít. Dnešní metoda vede k tomu, že se jelito nadře spávné odpovědi jednotného testu a bez ponětí o zvyklostech, slušném chování na pásmech začne zkoušet prudit na pásmech.. (situace analogická tomu, když si to někdo nevědomý přihrne na letiště a bez ohledu na okolí si prostě začne lítat)..

Hele v reálu to je víceméně fuk - radioamateřina ve smyslu vysílání (zejména na KV) dnes nezajímá prakticky nikoho, bohužel :-(
Pokud se už někdo na pásmo chystá, tak je to právě proto, že něco někde pochytil a zaujalo ho to a má jistý zájem se učit.
Zkoušky s vyšší náročností měly smysl v době, kdy se rádio reálně využívalo jako náhrada telefonu, tehdy byla jistá bariéra vhodná a možná přímo nutná, ale to už je minimálně 10 let minulost, dneska po tom nikdo ani nevzdechne. Nenamlouvejme si nic jiného :(
FlyBear

#99 Příspěvek od FlyBear »

Možná, že sice ne v Čechách, ale existuje relativně velká skupina lidí, kteří radioamatérství i dnes využívají nejen jako sport, ale jako komunikační prostředek, a to především na KV. Dokonce tak trochu - v rámci možností - i "místo telefonu".

Jsou to jachtaři plavící se na svých cruiserech po světě. HAM radio jim slouží k pokecu mezi sebou i s pevninou a přes modem stahují třeba předpovědní soubory a emaily :-)

Satelit je totiž pořád ještě sakra drahý na provoz.

Odesláno z mého PLK-L01 a podpis odstraním
pepin

#100 Příspěvek od pepin »

LemonX píše:Druhá věc je, že to vidí doma a všude okolo. Utrhnul se provázek od splachovače, tak zavoláme instalatéra, aby to přijel opravit.

momentálně se živim jako hodinový manžel a mužu ti říct, že není nic horšího než opravovat něco v bytech, kde roky řádil šikovný manuálně zručný domácí kutil.

nejčersvější akce cca před hodinou--do stoupačky v paneláku kde má být příruba na těsnění nemilosrdně vlepená trubka lepidlem a ta pak poruznu pospojovaná dalším lepením a napasovaná pomocí letlampy až k hajzlmíse--kde to teče bo kutili oblíbené medvědí hovno už vypovědělo službu.
tomashr

#101 Příspěvek od tomashr »

FlyBear píše:Možná, že sice ne v Čechách, ale existuje relativně velká skupina lidí, kteří radioamatérství i dnes využívají nejen jako sport, ale jako komunikační prostředek, a to především na KV. Dokonce tak trochu - v rámci možností - i "místo telefonu".

Jsou to jachtaři plavící se na svých cruiserech po světě. HAM radio jim slouží k pokecu mezi sebou i s pevninou a přes modem stahují třeba předpovědní soubory a emaily :-)

Satelit je totiž pořád ještě sakra drahý na provoz.

Odesláno z mého PLK-L01 a podpis odstraním

Předpokládal jsem, že se bavíme právě o situaci u nás, případně zobecněně na EU a vyspělý západ, ne o všech možných kombinacích. Ono je to trochu posunuté i třeba v asijské části Ruska či na tichomořských ostrůvcích, ale to je trochu jiné téma.

Jinak bych ale trochu polemizoval i obecně - jachtařů, plavících se na otevřeném oceánu a tedy dlouhodobě mimo pobřežní pokrytí zase tolik není a z nich ještě nemalé procento spadá do kategorie, která cenu satelitního volání fakt neřeší... Jistěže jsou, ale pojem "relativně velká skupina" mi připadá trochu nadsazený. Mimochodem ve "velké" námořní plavbě už radisté prakticky neexistují, mezinárodní nouzová frekvence 500kHz už je přes 15let fakticky mrtvá (např. americká pobřežní stráž její poslech opustila v roce 1999) - všechno se honí přes satelity.
OK2BUH

#102 Příspěvek od OK2BUH »

To mohu potvrdit. Celý život jsem se těšil, že zaslechnu SOS a někoho zachráním. Neměl jsem to štěstí. Teď tady zkouším satelity Inmarsat a tam je možno vidět Mayday i několikrát denně, hlavně rybářské lodě co si vyjely lovit do hurikánu.
FlyBear

#103 Příspěvek od FlyBear »

To ani ti jachtaři by Mayday nevolali na KV. Přeci jen, když jde do tuhého, tak cenu hovoru nikdo neřeší...
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#104 Příspěvek od Celeron »

Chlapci d r o n i s t i asi mají radost. První zákaz ze zákona poletování s níma v Česku. Zatím v národních parcích. :wink:
Jirka
zdzd

#105 Příspěvek od zdzd »

Celeron píše:Chlapci d r o n i s t i asi mají radost. První zákaz ze zákona poletování s níma v Česku. Zatím v národních parcích. :wink:
Jirka

Myslíš že jen oni? Jestli se nepletu, vykoledovali ten zákaz pro VŠECHNY modely.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“