guchar píše:@novfra Popiska je jen k modré čáře grafu = NAPĚTÍ. Ty červené schody je automaticky určovaný PROUD ?
Červené schody jsou automaticky nastavovaný proud. U Temy funguje k plné spokojenosti. Žádné falešné Dp, žádné přebíjení. Prostě to funguje jak má.
guchar píše:Pro daný konstantní proud....
Konstantní proud nepoužívám z mnoha důvodů, není vhodný pro nabíjení, kromě 0,1C. Akumulátor se dá přebíjet kdykoli během nabíjení, tedy klidně pár sekund po zahájení nabíjení. Přebíjení je stav, kdy akumulátor není schopen dodanou energii chemickou změnou uložit, ale přeměňuje ji v teplo. (zjednodušeně popsáno)
guchar píše:(za jinak stejných podmínek nabíjení) nastává vrchol (=max. U) vždy pro
stejné napětí. Pokud tedy nebylo (známé Umax) dosaženo stačilo START jednou (nanejvýš 2x) opakovat.
A nabíjení po opakovaném STARTu, pak už doběhlo do regulérního ukončení.
Stačí mít sady z různých baterek, nebo různě staré sady stejných baterek (nestejně opotřebované) a koncové napětí je u každé sady někde jinde. Podle počtu článků v sadě i o několik voltů.
Vím, že se to tak někdy v minulém století dělalo, že když nabíječka ukončila nabíjení a zdálo se to málo, tak se dala nabíjet znova.
PS: V minulém století jsem jezdil v Trabantu. Postupně jsem jich měl několik a dodnes na ně vzpomínám
PS 2: Kamarád ("autíčkář") se dostal náhodou k Š110R. Najeto 15kkm a až na nějaký detail top stav. Když sem ho u něj viděl, prohlížel, obcházel a vzpomínal, tak mi říká: půjčím Ti to, jeď se projet. Ale musím Tě upozornit, že to nejde, nebrzdí a je uvnitř hrozný kravál. Na můj udivený pohled mi připomněl, že se za tu dobu něco změnilo a současný auta už nás "rozmazlila"......
Nabídku na zapůjčení auta jsem s díky odmítl, nechám si vzpomínky, které na to auto mám.
A zrovna tak nebudu mačkat tlačítko "nabíjet" několikrát za sebou, dokud si nebudu myslet, že by mohlo být nabito. Při nabíjení akumulátorů asi není nejlepší řešení rada z minulého století, která už je překonaná.