Mi-8
Pravidla fóra
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
- Michael Gulyj
Re: Mi-8
OPR píše:Tady jedna víkendovkaPáníček si 0850 moc chválil
Moc pěkný. Chvála modelu v provozu potěší nejvíc. Ten mráček vpravo od slunce vypadá jako Bell UH-1D
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
- OPR
- Kontaktovat uživatele:
Jo, Martin je obrovsky spokojený.
Občas se povedlo "být"
u testovacích a zkušebních letů. A zase se potvrdilo jedno zákonné pravidlo, že alfou a omegou jsou pracovní otáčky NR. Z letů co jsem mohl zatím vidět a v čem jsem mohl být nápomocný při ladění tak se zkoušeli různé pracovní otáčky. Martin létal od nějakých 1150ot/min až po 830ot/min. Při pracovních otáčkách NR 830ot/min se za při nečekaném přizvednutí kolektivu začlala projevovat menší účinnost VR jasným a slyšitelným odtržením proudnic z listů VR
Jako nejideálnější pracovní otáčky NR se nám prozatím jeví cca 970ot/min. Mechanika má velmi příjemný zvuk zakapotované boudy, a vše je příjemné na řízení a reakce na korekce v řízení.
Jednou z vlastností maketové vícelisté hlavy a kor zde u pětilistu je, že je koeficient plnosti disku rotoru v poměru ku plošnému zatížení disku rotoru, je obrovský. Ta helina reaguje na poryvy větru poměrně jedovatě a jankovitě. A je obrovská potíž při práci s kolektivem ve větrném počasí. Prozatím se vrtulník neprosedá tak dramaticky, nebo jsme prozatím na to nenarazili, jako že nečekaně začne stoupat. Ale je to boj a dá se to zvládnout.
Každopádně klobouk dolů, je to hodný, létá to krásně ale udržet to na "maketové" rychlosti je oříšek . .... jako všechny modely helin
Občas se povedlo "být"
Jako nejideálnější pracovní otáčky NR se nám prozatím jeví cca 970ot/min. Mechanika má velmi příjemný zvuk zakapotované boudy, a vše je příjemné na řízení a reakce na korekce v řízení.
Jednou z vlastností maketové vícelisté hlavy a kor zde u pětilistu je, že je koeficient plnosti disku rotoru v poměru ku plošnému zatížení disku rotoru, je obrovský. Ta helina reaguje na poryvy větru poměrně jedovatě a jankovitě. A je obrovská potíž při práci s kolektivem ve větrném počasí. Prozatím se vrtulník neprosedá tak dramaticky, nebo jsme prozatím na to nenarazili, jako že nečekaně začne stoupat. Ale je to boj a dá se to zvládnout.
Každopádně klobouk dolů, je to hodný, létá to krásně ale udržet to na "maketové" rychlosti je oříšek . .... jako všechny modely helin
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Co jsem videl videa uz tri techto helin, tak mi proste pripadaji moc lehke. Vim ze porad prudim se zavazim, ale je to tak. Aby se to chovalo alespon trosku maketove, musi to byt tezke. Pak se helina zklidni. Proste bych klidne pridal dve kila dovnitr co nejnize. Otacky okolo 900 asi budou to prave.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
- Michael Gulyj
Naše (Martinova) Osmička má za sebou asi 53 úspěšnejch letů, se vším jsme velmi spokojeni. Porovnávat můžeme jedině s Wessexem, kterej se jeví o fous hodnější- má o list míň, ale vzájemně jsme si stroje neprohodili- né, že bysme si nevěřili, ale lítáme každej jinej mód. Tak kolegové laborujte, doufám, že se podělíte o úspěchy.
My zvolna sbíráme síly na novej projekt
.
My zvolna sbíráme síly na novej projekt
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
Držíme palce do nového projektu, určitě to bude něco zajímavého
.
Čtení o chování pětilistu mě zrovna nadšením nenaplňuje, určitě to nepoletí lip než dvoulist. Po pěkném lítání s měkkýma gumama v hlavě je to krok zpátky resp. ještě dál.
Myslim že Petr má s navýšením hmotnosti pravdu. U mého Hughese se 4,5 kg na 6S bych jenom musel počítat s výraznějším zkrácením letového času. Lítám do 6 minut aby zbylo s rezervou 3,8V na článek a nabíjení jsem až na příště treba za víc dnů či týdnů, 6 minut je ale celkem málo a ještě to zkracovat,,,
Čtení o chování pětilistu mě zrovna nadšením nenaplňuje, určitě to nepoletí lip než dvoulist. Po pěkném lítání s měkkýma gumama v hlavě je to krok zpátky resp. ještě dál.
Myslim že Petr má s navýšením hmotnosti pravdu. U mého Hughese se 4,5 kg na 6S bych jenom musel počítat s výraznějším zkrácením letového času. Lítám do 6 minut aby zbylo s rezervou 3,8V na článek a nabíjení jsem až na příště treba za víc dnů či týdnů, 6 minut je ale celkem málo a ještě to zkracovat,,,
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Protoze tocis nesmyslne otacky. Pridej vahu, sniz otacky a uvidis ze to najednou bude uplne jine. Pak ale zapomen na sportovni litani co provozujes. Je to o kompromisu. A petilistu se neboj.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
- Michael Gulyj
Při jednom z testů s kamerou jsem snižoval otáčky potenciometrem až nadoraz a v závěru už to nikam nevedlo takže tam je strop kolik umí JIVE. Nedostanu se k záznamům z Jlogu ale myslim že to nebylo pod 1300ot. Už jsem vnímal úbytek energie, ne nějakou pádovku ale nezbytnou opatrnost. Působilo to dojmem ze nesmím udělat zadnou chybu protože to nebude mít dost energie na rychlou záchrannou korekci ( tim nemyslim záchranu v Demonovi ).
Hughes není kategorie MI-8, sportovně laděný let vypadá v "maketové nikoliv vyšší rychlosti" celkem dobře. Tenhle typ má mnoho vojenských verzí které lítají dost svižně. Tim neříkám ze není potřeba umet lítat pomalu
.
Druhá věc bude zvuk. Dvoulist má k turbíně předlohy daleko, na druhou stranu některé obraty a prvky se s ním dají zalítat poslechově celkem efektně. Je možné, že s pětilistem a minimálníma otáčkama to ztratí drive, bude to ševelit jako nějaký vírník a to teda moc nechci
.
Uvidím v létě, teď je jenom práce a heli občas týdny ani nezahlidnu,,,, Jediné co si užívám je kamera Xiaomi, ta už natočila skoro 60GB a 400 pracovnich videí !
Hughes není kategorie MI-8, sportovně laděný let vypadá v "maketové nikoliv vyšší rychlosti" celkem dobře. Tenhle typ má mnoho vojenských verzí které lítají dost svižně. Tim neříkám ze není potřeba umet lítat pomalu
Druhá věc bude zvuk. Dvoulist má k turbíně předlohy daleko, na druhou stranu některé obraty a prvky se s ním dají zalítat poslechově celkem efektně. Je možné, že s pětilistem a minimálníma otáčkama to ztratí drive, bude to ševelit jako nějaký vírník a to teda moc nechci
Uvidím v létě, teď je jenom práce a heli občas týdny ani nezahlidnu,,,, Jediné co si užívám je kamera Xiaomi, ta už natočila skoro 60GB a 400 pracovnich videí !
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
Jak psal Petr, pro maketové poletování je zásadní poměr mezi hmotností heliny a otáčkama rotoru. Pak velmi zásadní roli hrají také použité listy! No a v neposlední řadě taky těžiště... Jak někdo psal k mému videu s Bellem, že vypadá větší něž ve skutečnosti je... čím pak to asi bude? (hmotnost!)... budu tu mašinu muset zvážit, abych věděl kolik přesně má, ale jedno vím jistě... nacpal jsem do toho jen pro pocit dobrých 400g navíc. Až potom se mi to začalo zamlouvat. (a kdo normální si do 550 naloží navíc dobrovolně 400g?
)
Naposledy upravil(a) švíco dne pát 09.06.2017 11:05, celkem upraveno 1 x.
620tkový Sokol lítá krásně a to má dobrých 5,5kg