Svařovací invertor - doporučte
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
- kocispavel
- Kontaktovat uživatele:
Svařovací invertor - doporučte
Ahojte,
pro takové to malé domácí svařování mě padnul do oka Omicron Gama 166 https://svarecky.heureka.cz/omicron-gama-166/#o=2.
Svařování oceli od tloušťky 1 mm nahoru. Nebo máte zkušenosti i s jinými?
Díky za tipy.
Pavel
pro takové to malé domácí svařování mě padnul do oka Omicron Gama 166 https://svarecky.heureka.cz/omicron-gama-166/#o=2.
Svařování oceli od tloušťky 1 mm nahoru. Nebo máte zkušenosti i s jinými?
Díky za tipy.
Pavel
Re: Svařovací invertor - doporučte
Dobrý den, elektrodou svařovat plech 1mm? To jste dobrý. nebo budete používat i TIG?
Né, teď vážně. Na Omicron na jednom foru dost lidí nadává, na druhou stranu hodně lidí chválí. Já mám doma taky omicron, ale trošku dražší a zatím si nemohu stěžovat. Používám zatím na obalovanou elektrodu, nemám hořák na TIG a láhev s Argonem.
Kdysy jsem svařoval svářečkami COčko, OMI 165 a OMI 205 a svařovali na můj vkus moc pěkně. Kdysy jsem zkoušel Gamou 1550 a taky moc pěkně. Takže záleží na vás jak se rozhodnete. Nevím kde a za kolik ji budete kupovat, ale myslím si že budete spokojený.
Né, teď vážně. Na Omicron na jednom foru dost lidí nadává, na druhou stranu hodně lidí chválí. Já mám doma taky omicron, ale trošku dražší a zatím si nemohu stěžovat. Používám zatím na obalovanou elektrodu, nemám hořák na TIG a láhev s Argonem.
Kdysy jsem svařoval svářečkami COčko, OMI 165 a OMI 205 a svařovali na můj vkus moc pěkně. Kdysy jsem zkoušel Gamou 1550 a taky moc pěkně. Takže záleží na vás jak se rozhodnete. Nevím kde a za kolik ji budete kupovat, ale myslím si že budete spokojený.
- kocispavel
- Kontaktovat uživatele:
Díky za tip, zatím čerpám na Heurece. No a s tou tloušťkou - plechy ani ne, ale jekly tak od 1,5 mm síla stěny. Nejsem svářeč, jen "úředník".
Já jsem jakoby svářeč. Sice mám papíry, ale nasvařováno TIGem a elektrodou hodně málo. COčkem už dost. 1,5mm plech je stejně pro méné zkušené horor, raději začněte na něčem hrubším. Třeba nějaké plocháčě 8-10mm. Pak postupně ubírat na tloušťce.
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
kocispavel píše:Díky za tip, zatím čerpám na Heurece. No a s tou tloušťkou - plechy ani ne, ale jekly tak od 1,5 mm síla stěny. Nejsem svářeč, jen "úředník".
Omlouvám se za příspěvek, který neodpovídá přímo na dotaz: Kdybych se dneska pro to občasné svařování rozhlížel, asi bych si připlatil a pořídil CO - právě kvůli tenkým plechům.
Nicméně, pokud jsi rozhodnutý pro invertor, prosím ignoruj to.
-
-
jozefbb
- Kontaktovat uživatele:
Ja som novu zvaracku riesil pred rokom a z mojho pohladu, jednoznacne TIG v kombinacii s MMA. Dnes argon zohnat uz nie je ziaden problem. Na slusnu zvaracku tohto typu potrebujes cca 400€, ale ta da trvale prud 160A. Plus 100€ flasa . Tu ale potrebujes aj na CO2. Tie lacne srandy typu 120A, 30% je vyhodeny peniaz aj na obcasne zvaranie. CO2 bol hit tak 10 _15 rokov dozadu, pre kutilov
Odoslané z P00C a podpis odstránim
Naposledy upravil(a) jozefbb dne úte 13.06.2017 7:55, celkem upraveno 1 x.
Rozhodne za ty penize v dnesni dobe nebrat .... protoze na TIG (Ja kupovaval GAMU 160 za 4 v dobe kdy TIG stal nejmin 15) musis dobastlit a dokoupit milion veci coz te vyjde dosti draho ... elektrodou to sice vari pekne, ale mas tam strusku a na nejake tenke plechy rovnou zapomen ... jo a lehce nadpolovicni ampery v lete pri 30ti ve stinu tomu take davaji na prdel ... 3ka elektroda na 90A a po 4te nesel drzet poradne oblouk dokud trochu nevychladla ...proste davala mene A nez bylo nastaveno ... prehrala se mnohem rychlejc nez papirove pisou... ty elektrody samo ani nesly hned po sobe takze prestavky tam byly ...
POkud ti jde o TIG tak vem rovnou neco na tig nativne pac se dneska uz za tyhle penize prodava (uz to ma bezkontaktni start a autoventil na argon + prislusenstvi co stoji peknejch par korun a u te gamy neni) a elektrodu to umi take (maji na sobe prepinac pro MMA)
POkud ti jde o cenu za svarovani a pekne svary vcetne plechu (i na aute) tak jednoznacne COcko ... i amater dokaze s COckem co s tigem nezvladne .... hasici argon nenaplni COcko jo .... vyjde to tedy levne a svary krasne a bezproblemu tenky plech....
POkud ti jde o TIG tak vem rovnou neco na tig nativne pac se dneska uz za tyhle penize prodava (uz to ma bezkontaktni start a autoventil na argon + prislusenstvi co stoji peknejch par korun a u te gamy neni) a elektrodu to umi take (maji na sobe prepinac pro MMA)
POkud ti jde o cenu za svarovani a pekne svary vcetne plechu (i na aute) tak jednoznacne COcko ... i amater dokaze s COckem co s tigem nezvladne .... hasici argon nenaplni COcko jo .... vyjde to tedy levne a svary krasne a bezproblemu tenky plech....
Taky doporučuji CO. V životě jsem nesvářel, pak koupil veterána a s CO jsem se naučil za pár dní. Svařím traverzu i 0,8mm plech bez školení - jsem naprostý samouk.
Invertor má podle mě jednu výhodu, že je lehký a přenosný. Když potřebuju opravit sloupek plotu na druhém konci zahrady , tak bych tam raději odnesl invertor, než stěhovat CO. Jinou výhodu invertoru nevidím.
Invertor má podle mě jednu výhodu, že je lehký a přenosný. Když potřebuju opravit sloupek plotu na druhém konci zahrady , tak bych tam raději odnesl invertor, než stěhovat CO. Jinou výhodu invertoru nevidím.
-
jozefbb
- Kontaktovat uživatele:
Ono sa dnes da kupit v podstate aj male co_ko ku ktoreme nie je potrebny plyn, na male balenie drotu s tavidlom, co nahradza plyn, len som nevidel ako to robi a ako sa nasledne musi osetrit zvar.
- LittleFalco
Rozhodně bych nešetřil. Napíšu vlastní zkušenost z mojí dílny za posledních 10 let: doma ručně vinuté trafo mého otce (skokové přepínání dvou velikostí proudu) jsem nahradil větším invertorem z Baubau. Pak mě už štvalo oklepávání svarů tak jsem před pěti lety pořídíl COčko Mini Comp 154. Je to držák, kvalitně udělaná jenže je dobrá třeba do autodílny - max. drát je 0,8 a ještě vinutý na malých cívkách, takže vychází na metr dráž než normální průmyslový návin. Proto teď šilhám po něčem s větším průměrem drátu a hlavně na 3fáze.
Doporučuji prostudovat https://www.svarbazar.cz/phprs/search.php?rsvelikost=uvod&rstext=all-phpRS-all&rstema=15&stromhlmenu=15
Doporučuji prostudovat https://www.svarbazar.cz/phprs/search.php?rsvelikost=uvod&rstext=all-phpRS-all&rstema=15&stromhlmenu=15
Zpátky doma, v kopcích :-)
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
jag42 píše:Jinou výhodu invertoru nevidím.
Cena a jednoduchost protože u CO2 je něco navíc?
Žiji v přesvědčení, že CO2 je de-facto invertor + podávač drátu a fukar ochranné atmosféry. Pokud žiji v bludu, opravte mě pls.
-
- LittleFalco
Ano, to máš pravdu.
Ochranou atmosféra se u invertorů tvoří spalováním obalu elektrody. U MIG a MAG (lidově COčka) tam fouká plyn z flašky A podle podle toho co tam fouká se rozdělují druhy svařování. Buď je ten plyn aktivní a ovlivňuje (sytí) svařovaný materiál příměsemi(CO2 - svařování MAG), nebo je inertní a neovlivňuje, pouze odděluje svarovou lázeň od vzduchu (Argon - MIG), Pak jsou ještě směsné plyny, to je na delší povídání. Nebo na google.
Ochranou atmosféra se u invertorů tvoří spalováním obalu elektrody. U MIG a MAG (lidově COčka) tam fouká plyn z flašky A podle podle toho co tam fouká se rozdělují druhy svařování. Buď je ten plyn aktivní a ovlivňuje (sytí) svařovaný materiál příměsemi(CO2 - svařování MAG), nebo je inertní a neovlivňuje, pouze odděluje svarovou lázeň od vzduchu (Argon - MIG), Pak jsou ještě směsné plyny, to je na delší povídání. Nebo na google.
Zpátky doma, v kopcích :-)
- Hanyk
- Kontaktovat uživatele:
Svařuji 29 let a dnes bych na domácí svařování koupil toto http://www.naradiprofesional.cz/16472-k ... r-10-150-a
v provozu-Miles Magister 3,2 m,ZDZ50ng, Ka6e 4200mm, Avia BH3 2700mm +Aurora9,Tandem x20
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
Ještě dotaz k těm, co mají CO-čko (MIG) už doma - je možné z jeho láhve plnit soda stream? Respektive jedná se o stejný plyn a stejné láhve?
Ono to vypadá jako úchylná myšlenka, ale po CO pokukuji, ale zas tak často nesvařuji, na druhou stranu plnit CO2 do lahviček jezdím celé rodině a kdyby už velká láhev byla doma, popřípadě by se koupila s nějakým starším přístrojem ...
Ono to vypadá jako úchylná myšlenka, ale po CO pokukuji, ale zas tak často nesvařuji, na druhou stranu plnit CO2 do lahviček jezdím celé rodině a kdyby už velká láhev byla doma, popřípadě by se koupila s nějakým starším přístrojem ...
-
Plyn CO2 je stejný do svářečky i do sifónu. Akorát se dodává v kvalitě technické a nebo potravinářské. Potravinářský kysličník klidně můžeš použít i na svařování, technický bys asi neměl (nemusí být škodlivý, bude ale smrdět jak továrna). Potravinářský zase asi bude o něco dražší.