No a protože je třeba občas otestovat, že foukáním cigaretového kouře zlato nevznikne a Pepino tady v tomhle vlákně není aktivní, objednal jsem CO2 láhev a přechodku.
Pokud se na delší dobu z fóra odmlčím, tak tudy cesta nevede.
LittleFalco píše:...
Co se kutění týká - už 22 let bombičky na plynový vařič po vyprázdnění nevyhazuji, ale plním. Udělal jsem si na to přepouštěcí bastl - na každé straně mám před šroubením na hrdle bomby ventil, kdyby náhodou prdla hadice na které jsou naroubované koncovky. Když pominu výraznou finanční úsporu (90%), dostanu lepší výhřevnost a výškovost páč plním směs ve které je podstatně více propanu.
Že by to bylo nebezpečné mi nepřijde.
...
LittleFalco píše:...Ostatně v plnírně propan-butanových lahví není nic jiného.
...
Jindra_S píše:Tak podle informací z jiných fór by plyn měl být tekutý a tlak shodný => Plyn se musí de-facto přelít, proto ty obskurní plnění s láhví a ventilem směrem dolů.
...
VTjr píše:To co jsem zvýraznil je právě podstata nebezpečí, které přitom podstupuješ.![]()
Plnit lahve, které jsou určeny pro náplně s výrazně větším podílem butanu, nebo dokonce pro čistý butan, směsí s vyšším podílem propanu je dost riskantní.![]()
Jde o to, že zatím co teplota varu butanu je -0,5°C a na zkapalnění při pokojové teplotě stačí tlak cca 2 Bary, tak teplota varu propanu je -42,09°Ca na zkapalnění při pokojové teplotě je potřebný mnohem vyšší tlak přes 8 Barů.
U propanbutanových směsí to bude pochopitelně něco mezi tím, v závislosti od poměru obou složek. Lze předpokládat, že při pokojové teplotě nemusí s tím být problémy, poněvadž i ty láhve určené pro butan se musí vyrábět s dostatečnou pevnostní rezervou pro případ, že by byly někde vystaveny vyšší teplotě. S teplotou totiž ten tlak par výrazně roste, co může být nebezpečné například kdyby byla taková nádoba ponechána v autě na letním slunci. Kam až to může stoupnout ilustruje udávaná hodnota kritického bodu propanu, kde při teplotě 96,6°C je tlak 4,25 MPa (tedy 42,5 Barů) - a s tím už může mít problém i nádoba, která je určena přímo pro čistý propan, ale pochybuji, že nádoba určena pro butan tohle vydrží.
![]()
Tož ano, je to tak, jen právě ten různý poměr složek dává výslednou směs s dost odlišnými fyzikálními vlastnostmi.
Kreyson píše:S argonem je to tak, že ve flaškách není zkapalněný. Stejně jako kyslík.
Kreyson píše:S argonem je to tak, že ve flaškách není zkapalněný. Stejně jako kyslík.