Svařovací invertor - doporučte

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

Re: Svařovací invertor - doporučte

#46 Příspěvek od jozefbb »

Jindra_S píše:A ještě něco k původnímu příspěvku - při pročítání fór jsem narazil na https://www.elektrospaw.eu/Zvaracka-Inverter-MIG-200-S-spajkovanie-MMA-TIG-IGBT-MAGNUM-doprava-zdarma-d8244.htm, celkem si to na svarforu chválili a možná by to byl pro tazatele rozumný kompromis - invertor plus CO plus TIG v budoucnu.
Cena odpovídá součtu hobby CO plus hobby invertoru, ale na druhou stranu je to jedna mašinka a provedení vypadá kvalitněji. Nemáte někdo zkušenosti s takovou kombinací?

TIG lift, v podstate nepouzitelne, ked tig, tak len hf. Zapalenie obluku dotykom u tig je blbost, nakolko dojde k poruseniu hrotu a kvalita obluku je neskutocne hakliva od kvality hrotu. Ked som pri zvarani nechtiac skrtol hrot, musel som ho vytiahnut a znovu nabrusit. Tig lift je len obchodny chytak, nepouzitelny v praxi.

Zvaranie vochrannej atmosfere vonku je skutocne o hubu, riesi sa to obycajne dvojnasobnym prietokom plynu, ale aj tak nie je zarucene, ze ho neodfukne vietor. To potom vypali taku dieru.
Odoslané z P00C a podpis odstránim
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od Jindra_S »

jozefbb píše:TIG lift, v podstate nepouzitelne, ked tig, tak len hf. Zapalenie obluku dotykom u tig je blbost, nakolko dojde k poruseniu hrotu a kvalita obluku je neskutocne hakliva od kvality hrotu. Ked som pri zvarani nechtiac skrtol hrot, musel som ho vytiahnut a znovu nabrusit. Tig lift je len obchodny chytak, nepouzitelny v praxi.

Dobré vědět, diky. Takze zbývá jen využití jako CO2 + Invertor. Nějaké zkušenosti s takovou kombinací?

(Teď když už mám doma flašku CO2 a invertor není nejmladší ... Ukázka salámové metody v praxi :) )
-
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od jyrry »

jozefbb píše: Tig lift je len obchodny chytak, nepouzitelny v praxi.

No... a co pouzivali svareci TIGem nez prisly na svet invertory?
U nas svareci vesele skrtali aby se zapalil oblouk a mohli svarovat ty tisice antikorovych spalovacich komor do naftovych topeni... Ale pravda, pisu o 70.-80. letech minuleho stoleti... Ono to driv ani jinak neslo.
Pak kdyz jsem ve fabrice zavadel prvni MAG masiny, trvalo jim dlouho nez se toho skrtaciho navyku zbavili :-)

Jinak ad ochranna atmosfera a vitr - staci pruvan na dilne, prerimenzovane odsavani ale nejvetsi vliv ma stejne cistota plynove hubice. A nektere super hyper ochranne ci protirozstrikove prostredky, pripadne jejich predavkovani :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od jozefbb »

S CO2 ja nemam ziadnu skusenost, uvazoval som o niecom malom na trubickovy drot/mala cievka/, teda bez plynu, to by malo fungovat aj vonku.

qeex

#50 Příspěvek od qeex »

Jak tu byly zmineny trubickove COcka, tak jsem hledal info a na svarforu to snad nikdo nehodnotil kladne, pry s tim nejde udelat schopny svar.
RS955i

#51 Příspěvek od RS955i »

jozefbb píše:S CO2 ja nemam ziadnu skusenost, uvazoval som o niecom malom na trubickovy drot/mala cievka/, teda bez plynu, to by malo fungovat aj vonku.

Nemalo.Možno nejaký special,ale bezny trubickovy vyžaduje ochr.atmosferu.A asi to treba aj vedieť.Osobne nemám žiadnu skúsenosť.
Neviem ci na hobby pouzitie predsa len bežný drot nebude lepší...
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od Jindra_S »

Můžeme polemizovat, co je to běžný drát, nicméně trubičkové se používají v levných CO, protože pak lze vařit "bez plynu"
De facto je to jako vaření s klasickou elektrodou - strusku je pak třeba odklepat.
Ale asi to nebude nic moc - viz např. zde http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=3582
-
RS955i

#53 Příspěvek od RS955i »

Zvarat sa dá aj rutilkou a trafakom a kto to vie je to super trebárs čo sa tyka hlbky zavaru...
Ale triodyn a bazicka to zvára hadam samo.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od jyrry »

Kdyz uz MAG, tak 82Ar18CO2
100%CO2 - s tim se zacinalo, mene stabilni oblouk a velky rozstrik
92Ar8CO2 - "ozdobne" svareni, mensi rozstrik ale i hloubka zavaru
82/18 - slusny kompromis, jede na to treba automotive
jyrry.webnode.cz
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od jozefbb »

Jyrry, vtip je v tom, zo hoci prve pokusy s tigom boli pocas 2 svetovej, masivne nasadenie prislo az s invertormi. To je tak 20 rokov dozadu. Za socializmu ozaj u nas pouzitie tigu vo fabrikach nehrozilo, kto mal co_ko bol kral vsade bol triodyn, ak vobec. V sukromi tak trafo. V osemdesiatom sme robili jednosmernu zvaracku, ktoru okopirovali v Dubnici n.v. podla nejakej zapadnej. Uz sa nepouzivala na cievky hruba pasova med, ale 6 cievok z 2mm drotu, usmernenie bolo z alternatorovych diod z MB ky a riadene triakovou regulaciou. Robili sme to na 160A, donedavna som ju mal doma. Jednosmerne zvaracky sa robili tiez z dynama od autobusov.
Za mna ked nieco kupovat, tak tig s mma.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od jyrry »

jozefbb píše:... Za socializmu ozaj u nas pouzitie tigu vo fabrikach nehrozilo...

No, byly samozrejme vyjimky. Stalo tu 8 svarecich boxu nekdy od 1976 kde se WIG-em varily vymeniky tepla a spalovaci komory naftovych i benzinovych topeni.
Ale to je jedno, dnes jsou moznosti samozrejme uplne jine.
jyrry.webnode.cz
RS955i

#57 Příspěvek od RS955i »

to jozefbb:
môžem ta ubezpečiť že fabričky ako ZTS Martin,Dubnica, ADAST Adamov ai kde sa vyrabali hracky pre nasich zelenych muzickov alebo na export pre opalenych muzickov s rucnikom na hlave boli primerane vybavene technologiami Tig zvarania.Ta mašina mala v podoryse 1x1 m bola vysoka cca 1,5m.
A az po pade komunizmu ked kazdy Jano potreboval mat v baraku antikorove zabradlie doslo k rozsireniu "kabelkovych" invertorov na zvaranie Tig stejnosnernym prudom /na nerez/.Masina na zvaranie Al zliatin co je striedavka aspon ked som to cca 10-15 r dozadu zhanal nebola moc rozsirena.Dnes uz sa v branži nepohybujem tak to moc nesledujem...
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od jozefbb »

Verim, ze za socializmu, mohol byt aj niekde tig, hlavne tam, kde sa museli robit kvalitne zvary, turbiny, jadrova energetika, ale vysvetlis mi k comu by bol tig na zvaranie tankov, kanonov bvp_ciek ot_ciek, aj ked pod ruskom specialu sa do fabrik nakopovalo ozaj vselico, zeby ten riaditelik potreboval zvarat doma antikorove zabradlie? Lenze na antikor boli aj elektrody na mma zvaracku? A brusilo sa osto sest, keby mali kvalitny tig, tak by tie zvary predsa nemuseli brusit? Tig je technologia kvalitneho zvaru, ale nizkej produktivity aj dnes. A toho spec ialu sa robilo ozaj neurekom.
Ale to je nakoniec jedno

Lark

#59 Příspěvek od Lark »

On asi nemyslel tanky ve smyslu zbraně, ale spíš nerezové nádrže. Jinak v 70. letech jsem svařoval v mlékárně nerezové trubky 30, 50 a 70mm v průměru s 1mm stěnou triodynkou. Muselo se vařit po malých kosucích a pořád oklepávat. :D
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od jozefbb »

A ono, ze mal niekto tig este nic neznameno, k nemu bolo potrebny argon a len aby nebol tiez na devizovy prislub. My sme kupovali pre special klimaticku komoru a ako sucast zariadenie na korozne skusky. K nim bol potrebny oxyd siricity SO2. Investicak ho nekupil, vsak nato nebudeme minat devizy, to sa bezne pouziva v potravinarskom priemysle. Prd, dovazalo sa to zo zapadu. Komora 1/2 roka stala.

A este dodam , ze sa asi nerobili nerezove nadrze, ale vyfuky, aby dlhsie vydrzali.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“