Odevzdání LiPo aku do sběrného dvora

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
tomashr

Re: Odevzdání LiPo aku do sběrného dvora

#31 Příspěvek od tomashr »

Já jsem někde zachytil informaci, že Lipol po vybití solným roztokem fakticky nespadají do nebezpečného odpadu, žádné věci pokládané za toxické (jako třeba kadmium u NiCd) v nich není, takže vyhození do domovního odpadu nelze označit za prasárnu.

A pokud chce být člověk vzorný, tak v soli vybije a pak hodí do kontejneru na baterky, který mají všude možně, nejen v Praze. Typicky v každém větším městě je nějaká Bauhaus/Obi, kde obvykle u vchodu krabice na staré baterky je, třeba z chaty v jižních Čechách jsem nedávno vyházel hromádku starých baterek v podobném krámu v ČB. Vybitá LiPOL se do podobné krabice dá hodit zcela bez obav.
zdzd

#32 Příspěvek od zdzd »

tomashr píše: Lipol po vybití solným roztokem fakticky nespadají do nebezpečného odpadu, žádné věci pokládané za toxické (jako třeba kadmium u NiCd) v nich není, takže vyhození do domovního odpadu nelze označit za prasárnu.

Ono je úplně jedno, jak je vybiješ. V soli je to pěkná čuňárna, rozpuštěné elektrody jsou hnus. Vhodná žárovka je mnohem lepší.
tomashr

#33 Příspěvek od tomashr »

Tohle je spíš dotaz na odborníka, já právě četl, že se slaným roztokem LiPOL i do značné míry "neutralizuje", ale za správnost si ručit netroufám.
Wormsnake

#34 Příspěvek od Wormsnake »

A není to tak, že dřív než se baterka v soli vybije se rozpustí její výstupní plíšky a zbytek náboje v baterce zůstane a může tedy při proražení způsobit požár?
Baterka je vlastně plastový pytlík hermeticky uzavřený, solný roztok se těžko dostane dovnitř.
Vybít žárovkou je asi lepší...
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless
Blurcak
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Blurcak »

tomashr píše:Tohle je spíš dotaz na odborníka, já právě četl, že se slaným roztokem LiPOL i do značné míry "neutralizuje", ale za správnost si ručit netroufám.

Jak se muze lipolka v solnem roztoku neutralizovat by me teda zajimalo :)
Ziju v domeni ze lipolka je hermeticky uzavrena a couhaj zni pouze elektrody (ktere diky elektrolyze upadnou driv nez se clanky staci vymlatit na 0).

Edit :)
Aaaaaaa pisu moc pomalu
To vyhnije, a kdyz ne tak na to hodime SPcko(s.re pere)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od jyrry »

tomashr píše:... já právě četl, že se slaným roztokem LiPOL i do značné míry "neutralizuje", ...

No hlavne jestli necerpas z mojehobby :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
Kreyson

#37 Příspěvek od Kreyson »

Na baterii stačí připojit miniaturní rezistor a nechat vybíjet třeba jen cca 0,2 W. Nemusí se hlídat a za pár dní se vybije úplně do nuly. Nijak se mechanicky nepoškodí, je čistá a ve sběrném dvoře mě s ní nikdy nevyhodili.
FlyBear

#38 Příspěvek od FlyBear »

Přesně jak píše Kreyson.

Tutéž funkci zastane i ta již zmiňovaná žárovka. Nemusí při vybíjení ani svítit, jde právě o to, že přes ní jakožto přes odpor stále teče malý vybíjecí proud. LiPolka se tak vybije do nuly (ale chvíli to trvá...). Jen tu žárovku nesmíte pod dojmem multi-kulti-eko zaměnit v tomto případě za LED, to by se vám baterka do nuly nevybila :mrgreen:

Ponoření do slané vody mělo mít podobný účinek: slaná voda jakožto vodivé prostředí zkratuje s jistým odporem výstupy z LiPolky a tím dojde k vybíjení. Vzhledem k tomu, že LiPolky jsou hermeticky uzavřené, tak samozřejmě k žádnému kontaktu slané vody s vnitřkem baterky nedochází a tím ani k žádné "neutralizaci". Chemickou vědu zde hledat netřeba. Teda kromě faktu, že slaná voda je těžce korozivní, tak aby nedošlo k destrukci vývodů dřív, než k vybití (a touto úvahou vede cesta raději zpět k žárovce :) )
Vaccc

#39 Příspěvek od Vaccc »

Jestli je problém to, že se elektrody rozpustí dřív než se baterka vybije, tak co nechat baterku na suchu a ponořit jen fousy? V případě že jsem třeba žárovku zapomněl v kapse jiných kalhot :D
zdzd

#40 Příspěvek od zdzd »

Vaccc píše:Jestli je problém to, že se elektrody rozpustí dřív než se baterka vybije, tak co nechat baterku na suchu a ponořit jen fousy? V případě že jsem třeba žárovku zapomněl v kapse jiných kalhot :D

Nechápu...

Pytlíku je to úplně jedno kde je. Je hermetický a uvnitř je všechno pořád stejné. Elektrolýzou uhnijí právě a jen ty venkovní přívody.
Vaccc

#41 Příspěvek od Vaccc »

zdzd píše:
Nechápu...

Pytlíku je to úplně jedno kde je. Je hermetický a uvnitř je všechno pořád stejné. Elektrolýzou uhnijí právě a jen ty venkovní přívody.

No, ale uhnije ta ponořená část, takže můžu ustřihnout a můžu to dorazit s čerstvým kovem..

No byl to jen nápad ;)

Odesláno z mého Redmi 3S a podpis odstraním
jindrab
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od jindrab »

Jediný a správný postup je: vybít přes odpor (žárovku) na nulu. Poté permanentně zkratovat přívody.

Ano sice vybíjení ve slaném roztoku je sice také vybíjení ale proč si to komplikovat nějakými roztoky, korozi privodů? Prostě připojím tam žárovku a je to. Vybrat vhodnou velikost/proud by měl umět každý modelář.

Sent from my MI 4LTE and I will remove the signature
RC Helis and cars, Brno
tomashr

#43 Příspěvek od tomashr »

jyrry píše:No hlavne jestli necerpas z mojehobby :mrgreen:

Ne, tohle jsem nečetl.

Mimochodem to uhnití vývodů před vybitím mi přijde jako nesmysl, já jsem "do soli" házel LiPOL spoustu a fakt si nevybavuji, že bych našel v misce upadlé vývody (a to se mi přitom povedlo na baterku v misce zapomenout na dlouhou dobu). Ono je asi výhodou této varianty to, že je celkem vyloučen jakýkoli problém s blafnutím, pokud by se baterka nafoukla při hlubokém vybití, je to ve vodě, což by to dost zatlumilo.
Jinak jsem takto likvidoval i pár baterek potlučených v copteru "s dírou", bylo hezky vidět, jak jdou bublinky i z trhliny v obalu, v tomto případě patrně nějaká neutralizace "uvnitř" nastala. Každopádně ale průběh likvidace byl opět zcela poklidný, což je podstatné.
Svého času jsem zkusil i úmyslné propíchnutí obalu po ponoření a zase to samé - zcela poklidný průběh. Tohle nicméně normálně nedělám.
Letajici cestmir

#44 Příspěvek od Letajici cestmir »

Já bych baterii propíchnul jehlou, nejlépe ve stohu slámy nebo prostě spláchnul do wc.

Ale kdyby jste neměli baterie zničené celé, ale jen některé články, tak zde návod jak vyrobit novou z více vadných baterií.

https://youtu.be/0k3XLUAzwaU
Mavic pro, Funtic 2, Venus 3d pro, Funcub 1400, Flite test mini Arrow, Eachine Fury Wing, ASW 28.
dudaj

#45 Příspěvek od dudaj »

tomashr píše:
Mimochodem to uhnití vývodů před vybitím mi přijde jako nesmysl, já jsem "do soli" házel LiPOL spoustu a fakt si nevybavuji, že bych našel v misce upadlé vývody (a to se mi přitom povedlo na baterku v misce zapomenout na dlouhou dobu). Ono je asi výhodou této varianty to, že je celkem vyloučen jakýkoli problém s blafnutím, pokud by se baterka nafoukla při hlubokém vybití, je to ve vodě, což by to dost zatlumilo.

Přesně tak . Baterka se ve vodě chladí a soli stačí velmi málo . Prasečina to v žádném případě není jak píše Zdzd .
Je to jistota a nejjednodušší, naprosto bezpečný způsob totálního vybití lipolek .
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“