STATICKÝ TAH VRTULE z časů Zdeňka Husičky
"Sylva Šíbl mne přesvědčoval, abych si vzal jeho vrtule, že budou lepší než to, co jsem vymyslel.
Ptám se jak jste na to přišel ? On mne vedl k svému měřáku a začal mi vše vysvětlovat
(ampérmetr udává kroutící momemt, wattmetr příkon, dynamometr tah atd.), ptá se zda tomu
rozumím, říkám, že studuji elektroprůmyslovku a že tedy ano. Byl nadšený, že má pozorného
posluchače a nakonec se mne ptal, zda je mi jasné, že ta jeho vrtule je lépší. Všiml jsem si, že
za námi stojí pan Husička a tak jsem si dal záležet abych se vyjadřoval slušně a přesně. Říkám,
pokud bychom ještě startovali ze země, pak bych vám věřil, vy na tom svém aparátě totiž měříte
jen statický tah. Ovšem my ten model hážeme a on letí svou rychlostí asi 10m/s. Aby to měření
mělo smysl, pak ještě potřebujete velký ventilátor, který vám tu vrtuli bude patřičně ofukovat.
Největší tah vám dnes tady dá úzký list s malým stoupáním a velikým průměrem, ale to není
vrtule, to je rotor vrtulníku. Sotva jsem domluvil, tak se ozvalo : "Výborně, ten ti to dal Sylvo."
Pak již nic nebránilo tomu, aby mi Sylva udělal vrtule dle mého výkresu a ty byly opravdu dobré."
Zakladatelé modelařiny v Brně (2. část) - 27. srpna 2009 v 10:11 | KoutnýNěkde tady (ale možná úplně jinde) by mělo být vyjádření pamětníka vývoje spalovacích MVVS
"PROČ NELZE MOTOR HODNOTIT(VYVÍJET) JEN DLE MĚŘENÍ NA STOLICI - NUTNO ZA LETU"
Srpen 2009 - Zakladatelé modelařiny v Brně (části 5. až 1.)