RC bludy? Co myslite?

Všechno co je o modelech vrtulníků, ale nevejde se do jiné vrtulníkové kategorie.
Zpráva
Autor
mk2008

RC bludy? Co myslite?

#1 Příspěvek od mk2008 »

Zdravim,

pisu si s jistym modelarem a uprimne, nejsem si jist zcela tim, co mi tvrdi, viz nize:

1) Sestikanalova vysilacka je pro elektrovrtulnik malo (popsal jsem mu tech sest kanalu - kloneni, klopeni, plyn, kolektiv, vrtulka, zisk gyra). 6 kanalu nestaci a pry mi bude chybet jakysi kanal pro rizeni otacek (?)

2) Vysilacka Spectrum DX6i, kterou mam pro zacatek vyhlednutou, nema udajne letove rezimy typu Idle 1, Idle 2 atd. Kdyz se ale divam do anglickeho manualu, vidim tam, ze letove rezimy jsou pojmenovane jako Normal, Stunt 1, Hold. Predpokladam, ze je to totez (?)

3) Mod 1, na ktery jsem naucen, je spatny, a pry jej nikdo nepouziva. Doporucuje se preucit na mod 3 (ovladani cykliky na jedne pacce), udajne mi vse pujde snadneji (osobne nemam s mod 1 problem).

4) Doporucuje 35 Mhz, WiFi je pry dnes uplne nic, zejmena system DSM 2, ktery tento modelar povazuje za "jednoduchy" a nespolehlivy. Pokud WiFi, doporucuje XPS (jehoz kvalitu mimo jine oduvodnuje tim, ze vyhradni prava na nej zakoupil Graupner), popripade kombinaci 35 Mhz a 2.4 GHz. Nektere duvody, proc DSM2 nebrat, mi prisly jako ziskane z http://www.esotop.cz/web_ESOTOP/2,4GHz.htm.

5) Vysilaci a prijimaci antena u 2.4 GHz musi byt v prime viditelnosti, coz je mimo jine i duvod, proc ma WiFi prijimac dve male antenky.

6) Technologie 2.4 Ghz (zde nevim, zdali myslel u DX6i, nebo obecne) ma maly dosah (nebyl specifikovan jaky).

7) 5 bodu na krivce je pry malo - chce to vice, jinak vrtulnik pridava otacky na rotoru "skokove" (vyznelo to tak, ze cim mene bodu na krivce, tim jsou vetsi mezery mezi mezi jednotlivymi naprogramovanymi body, takze otacky pribyvaji "skokove"). Toto jsem mozna spatne pochopil?

Co si o tom myslite?
Naposledy upravil(a) mk2008 dne pon 26.05.2008 23:35, celkem upraveno 1 x.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Nakadah »

Vyjadrim se pouze k bodu 4. Wifi Urcite spatne nebude. Dneska si poletuju na louce se Svistem a najednou slysim nekde v dalce divne vrceni. Koukam bokem a asi 70-100m ode me si nejaka rodinka zkousi venku dvourotorovy vrtulnik. Nikdo se neprisel zeptat jakou mam frekvenci, nic. Banda dementu...

V tu chvili sem si na WiFi vzpomel. Nastesti meli asi jiny kanal a nic se nestalo. Nak
nostromo

#3 Příspěvek od nostromo »

add 1) Sestikanal pro elektru staci, ale pro zhavika je to malo, protoze uz neni misto pro zapojeni governoru, pokud ho tam budes davat.

add 2) Vysilacky, ktere maji mixy pro vrtulniky, maji urcite i letove rezimy. Viz DX6i je ma.

add 3) Letam mod 1 a v pohode, ale je pravda, ze pro nektere prvky jsou i lepsi mody.

add 4) Sam pouzivam DX7 a na 35MHz uz bych se nikdy nevratil. Mam za sebou cca 300 startu a zatim zadne zaruseni.

add 6) To je blbost, dosah je zcela dostatecny. Jeste za hranici viditelnosti je dosah, takze co vic.

add 7) 5 bodova krivka staci. Protoze radia s vetsim poctem bodu se uz radi do vyssi cenove kategorie cca 15k a vice. A pokud mas nastaven governor, tak neni co resit a s krivkama si nemusis tolik lamat hlavu, i kdyz je musis mit nastavene. Diky governoru jsou na rotoru konst. otacky.

Moduly XPS jsou lepsi, ale taky si je Graupner necha pekne zaplatit. Nevim, co je na tom pravdy, ale nekde jsem cetl, ze ho nemaji 100% dotazeny, ale nechci rozsirovat nic, co nemam podlozene.

S malym dosahem bojovala stara DX6, ale nova DX6i je uplne jina sorta.
Naposledy upravil(a) nostromo dne pon 26.05.2008 23:46, celkem upraveno 6 x.
Pucmeloud
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Pucmeloud »

Dotyčný modelář je sice možná dobrý modelář, ale o elektronice ví evidentně ho..o! Soupravy na 2,4 GHz jsou totiž jediná rozumná cesta do budoucna. Dosah neřeš: ten je prokazatelně za hranicí použitelnosti u heliny. Se Spektrama lítají větroňáři na hranici dohlednosti (a to jsou větroně více jak 2 metry rozpětí) a ještě jsem neslyšel JEDINÝ postesk, že by se někomu éro ztratilo ze signálu. A že funguje jen na přímou viditelnost....no ten člověk, co to tvrdí, je totální trotl. HOWG.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od arda1 »

Ad1--6 kanálů lítám na elektro heli mám a nevím co bychy tam ještě přidal(snad u maket-osvětlení,podvozek atd..)
Ad2--nemám tuhle soupravu a tak nevím-ale přepínání letových režimů u má dnes snad už každá moderní počítačovka.
Ad3--mod 1 lítám a nevidím důvod se přeučovat
Ad4--nepodložený nesmysl
Ad5-j-á lítám tak že na model vidím-ale i na autě když jsem za překážkou normál řídím.
Ad6--total nesmysl-pán asi neví že výkony na 35 a 2,4 nejdou srovnávat.
Ad7--pět bodů na elektru úplně stačí.
Naposledy upravil(a) arda1 dne pon 26.05.2008 23:32, celkem upraveno 1 x.
ICQ 638556901
Marcos
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Marcos »

jj, taky bych to tak videl (pucmeloud)
¡ǝuıɯ ǝq ןןɐɥs ʎɹoʇɔıʌ
mirak
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od mirak »

Nejsem vrtulníkář, ale s některými názory si dovolím nesouhlasit. System DSM asi není tak špatný, když na velkou cenu v Mělníce v kategorii F3D přiletělo celé americké mužstvo s vysílači spektrum. Sám jsem v loni viděl Izraelce, který potom lítal ve Znojmě na EAC s 3m akrobatem a taky měl ten vysílač. To že je špatný je patrně nějaké české specifikum. Malý dosah byl u Dx6 ne Dx6i i když si nedovedu představit, že by nějakému vrtulíku nestačilo 300m. Jinak je minimálně jak u 35MHz. S tou přímou viditelností to také neplatí, běžně to funguje přez několik pater v paneláku. System XPS má do budoucna asi největší potenciál asi bych do něj šel až budu sám přecházet na 2,4GHz. Vícebodová křivka plynu není skokové ovládání ale jenom jemné doladění průbehu křivky plynu. S tím přeučováním opatrně! Jinak k takovým mudrcům, zachovej si selský rozum, sháněj informace a úsudek si potom udělej sám.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od arda1 »

No jo vidíš já dělal test v domě-mmt najdu.

arda1 píše:Jinak jsem zkoušel dosah po baráku a vypadá to mooooooooc dobře. :wink: Vzdálenost cca 20 metrů v cestě 7 zdí a kovová veranda--i když se pak zpozdil- vždy najel do polohy-nepřešel do FS ani jednou(měl jsem na Tx zaplý servo test) :wink:

takže asi tak. :wink: :lol: :lol: :lol:
ICQ 638556901
mk2008

#9 Příspěvek od mk2008 »

"zachovej si selský rozum, sháněj informace a úsudek si potom udělej sám."

Ano, tohle presne delam. V drtive vetsine vsechny informace, ktere jsem potreboval ziskat, se - snad az na drobne nepodstatne detaly - shodovaly, bez ohledu na zdroj, ze ktereho pochazely (at uz byly primo od vrtulnikaru typu Krtek nebo z ruznych diskusich for) a prave proto me prekvapily informace od tohoto modelare, ktere byly v rozporu snad se vsim, co jsem se dozvedel.

S nekterymi lidmi je opravdu tezka rec. Kdyz se pokusim oponovat, jsem dotazan na zdroj svych informaci. Kdyz uvedu RCmanii, je mi receno, ze se jedna o server, ktery je plny bludu, a kde pisi lide, co o tom nic nevi. Pro me osobne je to ovsem zdroj velmi uzitecnych informaci (byť nejake nepresnosti se vzdy objevi, jako ostatne na kazdem foru). A kdyz vam nekdo neustale opakuje "Verte mi, vim co rikam!" a pritom vas zahrnuje "nepresnymi" informacemi uvedenymi vyse, jako cloveka me to proste rozladi a pokazi den.
nostromo

#10 Příspěvek od nostromo »

Napis jmeno od koho pochazeji tyto informace, uz jsem od nekoho, nekde tyhle kraviny slysel, jen si za boha nemuzu vzpomenout od koho.
zdzd

#11 Příspěvek od zdzd »

Taky by mě to zajímalo...
mk2008

#12 Příspěvek od mk2008 »

Myslim, ze psat jeho jmeno by nebylo spravne.
nostromo

#13 Příspěvek od nostromo »

Ok, tvoje vec, ale chudak clovek(zacatecnik), ktery mu bude verit tyhle blbosti. Jestlize rika, ze na forech typu rcmania atp. se kazi bludy, tak at se podiva i na jine servery jako helifreak, runryder atd., myslim, ze ho tam vyvedou z omylu, ve kterem zije.

A jeste jedna vec, jak mi vysveli, ze mezi nejprodavanejsi vysilacky a moduly 2,4 GHz ve statech prave patri Spektra, pokud by to nefungovalo, tak amici by byli prvni, kdo by presli na jinou znacku, protoze tech par dolaru jim nebude delat problem.
vsw
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od vsw »

Ohledne letovych rezimu je potreba dat pozor nejen na pocet, ale take co vse v nich jde nebo nejde nastavit. DX6i neni buhvico, ale na elektry je to pouzitelne radio.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Vigo »

Kamarád má Blade 400 či co to je. Helina 400 třídy v setu právě s DX6i a funguje to dobře.

Ohledně 2,4Ghz není pravda že přes auto nebo strom neřídíš. Co jsem zkoušel fungovalo to i přes tři zdi z baráku. Vadily až plechová vrata. Je fakt že 2,4Ghz je proti klasice náchylnější na překážky stejně jako každá vyšší frekvence, ale kolikrát v praxi létáš tak že nevidíš letadlo??
Odpovědět

Zpět na „Heli - jiné“