RC bludy? Co myslite?

Všechno co je o modelech vrtulníků, ale nevejde se do jiné vrtulníkové kategorie.
Zpráva
Autor
brushie

#16 Příspěvek od brushie »

No jo no... komu neni zhuru dano, ten je proste blbej... (pardon ak osm to skomolil ale som slovak :lol: )

pocuj tiez musim suhlasit s ostatnymi, su to bludy bludy bludy. ja sam lietam s rexom s DX6i, a okrem toho ju pouzivam aj v 2m akrobate lietadla s 50tkou motorom...

Rozumiem ze sem nechces davat jeho meno, ale aspon mu prosim ta povedz nech nezavadza ludi ktory chcu zacat. Jednak by nakupili spust hluposti a moze ich to potom odradit od modelarcenia alebo jednej z modelarskych profesii, a jednak potom pri sireni podobnych nezmyslov moze dojst k ruseniu, havariam, atd... Ved ked ta nahovara na 35MHz a tvrdi ze wifi je zle tak ta vlastne nahovara na modelarske pasmo kde je pravdepodobnost rusenia ovela vyzsia. A potom ti na letisku nejaky chudak novacik prasti vrtasom za kopec penazi o zem pretoze ho "ucilo" hentake trdlo...
zdzd

#17 Příspěvek od zdzd »

2,4GHz má úplně jiný problém.

Většina RX je postavena na obvodech vyvinutých pro jiný účel a požadují na modelářské poměry dost vysoké napájecí napětí. V principu to znamená, že není-li úplně OK palubní instalace (měkké accu, přehřátý BEC, zoxydovaný vypínač, konektory...) a pohne se najednou několik serv s vyšším odběrem, RX to neustojí a zresetuje se. To trvá řádově sekundy a poté se ani nemusí řádně spárovat s TX. A je z toho havárka. Podobně může zapůsobit i rušení od zapalování benzínového motoru, když se naindukuje do napájení.

Proti tomuto problému by měly být imunní FASST RX od Futaby. Tam je použitý speciálně vyvinutý zákaznický obvod, který chodí až do nějakých 3V. V praxi to znamená, že dříve zmrtví serva, než RX.

Více zde:
http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... tec=899450
http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... tec=918425
http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... tec=887461
http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... tec=872995

U delších vláken hledat "reset".
raging

#18 Příspěvek od raging »

v Model Hobby magazínu č.3/2008 je na tohle téma pěkné ,7stránkové pojednání,pod názvem"Fenomén 2,4 Giga."
Kovboj

#19 Příspěvek od Kovboj »

Nakadah píše:Vyjadrim se pouze k bodu 4. Wifi Urcite spatne nebude. Dneska si poletuju na louce se Svistem a najednou slysim nekde v dalce divne vrceni. Koukam bokem a asi 70-100m ode me si nejaka rodinka zkousi venku dvourotorovy vrtulnik. Nikdo se neprisel zeptat jakou mam frekvenci, nic. Banda dementu...

V tu chvili sem si na WiFi vzpomel. Nastesti meli asi jiny kanal a nic se nestalo. Nak

Mimochodem - je teoreticky možný že wifi měli oni, takže neměli důvod s tebou frekvence řešit. Nicméně stejně ti to měli říct, to je jasný.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od arda1 »

Tvoje věc-ale ze svého okolí taky takovýchto "pár" modelářů znám -většinou starší lidi-člověk by řekl že mají rozum-opak je pravdou. Pak je ovšem každá rada marná a doporučuji vyzkoušet si to sám a prošlapat si cestičku za cenu časové a finanční újmy-ARDA1
ICQ 638556901
Pucmeloud
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Pucmeloud »

To ZDZD: Žádný zákaznický obvod v soupravách 2,4 GHz není. Protože všechny ve světě vyráběné moduly 2,4GHz používají napájecí napětí 3,3V (to je dáno historickým vývojem, protože se požadovala plná kompatibilita s uP, které používají toto napájecí napětí), je prakticky nemožné, aby vysílač kleknul kvůli nízkému napájecímu napětí. Máš pravdu v tom, že daleko dříve zmlknou serva, ale přijímač bude mít stále dostatečnou úroveň Ucc. Navíc vnitřní stabilizátor Ucc díky proudovým pumpám v obvodu regulace má velice malé nároky na napěťový spád pro stabilizaci. Je to běžně kolem 0,2 V napěťového spádu.
Takže nic speciálního v tom není. Drtivá většina výrobců těchto souprav používá moduly, potažmo procesory, firmy Freescale (dříve ON Semi, ještě dříve Motorola).
S prvními čipy této generace jsem pracoval u Motoroly asi před 6-ti lety. Původně se vyvýjely pro potřeby přenosu dat v oblasti měření a regulace, potom se přešlo do aplikací pro datové přenosy obecně a posléze i modelářské aplikace. Hoši z firmy Spektrum první pochopili, k čemu by se to dalo využít....a udělali dobře.
zdzd

#22 Příspěvek od zdzd »

Pucmeloud píše:To ZDZD: Žádný zákaznický obvod v soupravách 2,4 GHz není. Protože všechny ve světě vyráběné moduly 2,4GHz používají napájecí napětí 3,3V (to je dáno historickým vývojem, protože se požadovala plná kompatibilita s uP, které používají toto napájecí napětí), je prakticky nemožné, aby vysílač kleknul kvůli nízkému napájecímu napětí. Máš pravdu v tom, že daleko dříve zmlknou serva, ale přijímač bude mít stále dostatečnou úroveň Ucc. Navíc vnitřní stabilizátor Ucc díky proudovým pumpám v obvodu regulace má velice malé nároky na napěťový spád pro stabilizaci. Je to běžně kolem 0,2 V napěťového spádu.
Takže nic speciálního v tom není. Drtivá většina výrobců těchto souprav používá moduly, potažmo procesory, firmy Freescale (dříve ON Semi, ještě dříve Motorola).
S prvními čipy této generace jsem pracoval u Motoroly asi před 6-ti lety. Původně se vyvýjely pro potřeby přenosu dat v oblasti měření a regulace, potom se přešlo do aplikací pro datové přenosy obecně a posléze i modelářské aplikace. Hoši z firmy Spektrum první pochopili, k čemu by se to dalo využít....a udělali dobře.

Hoši ze Spektra jsou zrovna ti, co se jim to při blbém napájení sype. Takže neudělali dobře. Neudělali dobře celkové zapojení přijímače, protože jej nedostatečně ošetřili na kolísání napájecího napětí.

A pokud jde o zákaznický obvod, tak Futaba jej má:
http://2.4gigahertz.com/features/features.html
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Vigo »

Assan tímto problémem netrpí:

http://www.youtube.com/watch?v=2SJ445mR3v8

Prý se ale pod 4,2V snižuje dosah. Myslím ale že zdravý a opečovávaný čtyřčlánek pod 4,2V nejde a krátké špičky asi moc nevadí. K velkému přijímači je přiložen i kondík, ale nevím jak moc je nutný.
Pucmeloud
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Pucmeloud »

To ZDZD : Hoši ze Spektra jsou zrovna ti, co se jim to při blbém napájení sype. Takže neudělali dobře. Neudělali dobře celkové zapojení přijímače, protože jej nedostatečně ošetřili na kolísání napájecího napětí.

Mohl bys mi sdělit, kde jsi k těmto informacím přišel? Viděl jsi zapojení jejich přijímače? Máš s tím osobní zkušenost? Sděl fakta, ne dojmy a informace "JPP". Díky.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od arda1 »

To že něco uděláno "na míru"ještě nemusí notně znamenat že je lepčí než standardní průmyslová aplikace. A až bude FASST za cenu ASSANU paj jej rád koupím .
ICQ 638556901
r.stekly

DX6

#26 Příspěvek od r.stekly »

mam starou DX6 osazenou v 900mm letadle (Gemini, 230W) a ze bych uletl ze signalu nebo vypadla - ani omylem. U maleho vrtulniku to bude podobne
zdzd

#27 Příspěvek od zdzd »

Pucmeloud píše:To ZDZD : Hoši ze Spektra jsou zrovna ti, co se jim to při blbém napájení sype. Takže neudělali dobře. Neudělali dobře celkové zapojení přijímače, protože jej nedostatečně ošetřili na kolísání napájecího napětí.

Mohl bys mi sdělit, kde jsi k těmto informacím přišel? Viděl jsi zapojení jejich přijímače? Máš s tím osobní zkušenost? Sděl fakta, ne dojmy a informace "JPP". Díky.

Projdi si mnou uvedené odkazy. U některých selhání jsem byl osobně, nebo se stala lidem, od kterých to mám z první ruky. Konkrétně:Daniel - selhání v helině po rušení od napájení, Magic.1 vysypané servokonektory po třech zasunutích serv, zkusmé vypnutí TX "z legrace" pak šplh na strom pro eroplán, protože se TX s RX už nespároval.
Pucmeloud
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Pucmeloud »

ZDZD: To jsem čekal: žvásty, dohady, komerční tlachy. Ukaž mi to schéma přijímače a popiš špatně vyřešený napájecí okruh. Jinak jsou to jen kecy.
Bloknutá serva připojená na dostatečně tvrdý zdroj odrovnají jakoukoliv elektroniku, pokud éro neblafne jasným plamenem přímo. Pokusy typu "vypnu napájení v luftě" udělá jen dement. To nevypovídá nic o kvalitě rádia.
To je jako "projedem tu zatáčku stovkou s odpojenýma brzdama".
Vylámané konektory: ano, to se může stát. To ale nesouvisí se spolehlivostí systému jako takového. Ty se můžou pod gramlavejma rukama vylomit na čemkoliv,že....

Ano, Futaba je jeden z mála výrobců (ne-li jediný), kdo si nechává zákaznicky vyrábět své uP. Neříkal jsem, že všichni výrobci, ale většina.
zdzd

#29 Příspěvek od zdzd »

Podívej, je úplně jedno jak vypadá schéma, důležité je to, že praktické zkušenosti jsou opakovaně problematické. Některé z nich jsem viděl i na vlastní oči, stačí mi to. Vypnutý vysílač za letu je jen simulace resetu RX za letu. Zařízení, které se po resetu musí spárovávat má potenciální problém. Konektory nebyly vylomené, ale přerušený nekvalitní plošný spoj nedodával + napětí do tří posledních konektorů v řadě.

Jestli chceš notářsky ověřené výpovědi svědků s policejním razítkem, tak to bohužel nemůžu sloužit. Rovněž nemíním plýtvat čas vypícháváním jednotlivých informací z výše uvedených linků. Pro tebe je to JPP, pro mě svědectví lidí, které povětšině osobně znám několik let.

Já si závěry pro sebe už udělal. Jaké si uděláš ty je tvoje věc. Já svoje už řekl.

A nejen já...
Pucmeloud
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Pucmeloud »

ZDZD: Podívej, je úplně jedno jak vypadá schéma, důležité je to, že praktické zkušenosti jsou opakovaně problematické. Některé z nich jsem viděl i na vlastní oči, stačí mi to.

To jsou právě ty žvásty a kecy. Já jsem slaboproudař a tak chci vidět schéma a jedině tak lze objektivně posoudit obvodové řešení a analyzovat slabé místa. Pro nás profesionály je schéma důležité. Pro laiky a žvanily dozajista ne. Jinak je to dojmologie a kecy. A tady lidi hledají rady a fakta a ne bláboly teoretiků! To je jako dělat ze sebe vrtulníkářského guru, rozdávat moudra a přitom umět s helinou akorát viset na fleku, že? A to jsem zase já viděl na vlastní oči! :lol:
Odpovědět

Zpět na „Heli - jiné“