Opět sbírka hádek a nekonstruktivních tlachů

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Marek_Km

Re: Budoucnost leteckého modelářství v Evropě / ČR

#31 Příspěvek od Marek_Km »

OK2BUH píše:Tak potom buďte rádi za těch 120m. Slepý model nemá co dělat mezi lety VFR.

:lol: :lol: :lol: A to se zas panu pokutovi (coronovi) moc do krámu nehodí.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od jyrry »

OK2BUH píše:... pokud povolí pro modeláře výjimku do větších výšek tak bude požadovat FPV. ...

Včetně rozhlížení se do stran i do výšky a občasného mrknutí do zpětného zrcátka. A to vše prokazatelně.
Hmmmmm.... :?
jyrry.webnode.cz
pokuta

#33 Příspěvek od pokuta »

OK2BUH píše:Tak potom buďte rádi za těch 120m. Slepý model nemá co dělat mezi lety VFR.

V pravidlech FAI je 150 metrů šňůra pro F3B, nebo ne?
OK2BUH

#34 Příspěvek od OK2BUH »

Rozhlížení do stran mám, nad zpětným zrcátkem na křídle se musím zamyslet. :)
Ale žádné FPV nenahradí to co vidí živý pilot. Takže si nedělám iluze, že bych dostal povolení pro vyšší výšku. Těch 120m je proto, že lety VFR by neměly probíhat pod 150m. Ale někdy se ani tomu nedá zabránit, někdy mě donutily mraky nad horami letět níž. Nebo když jsem přistával na dráze pro práškaře v prostoru třídy G.
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Mad_Box »

Hezky se to tu zas vyvijí a přitom jde ze všech stran jen o neznalost a předsudky. Jestli si někdo myslí že si koupí komponenty a poskládá si FPV racera tak je dost na omylu na to člověk musí mít aspoň základní znalosti elektroniky, musí umět pájet, šroubovat, lepit, brousit a pak taky znalosti výpočetní techniky aby to nastavil, vše flashnul na správné verze FW apod. Stejně jako u helin musí zas umět hodně precizně šroubovat, dávat si pozor na mechanické uzly, umět vyměnit ložiska v motoru apod. A takový letadlář balzář musí umět brousit lepit lakovat a nějaká elektronika mu je u pr... Kompoziťák zas umět laminovat, zacházet s frézkou apod. Tak nějak nevím jestli je jedno odvětví lepší než druhé ale dovoílím si tvrdit že tak jako by FPVčkař nedal dohromady balzový model (nebo alespoň ne na takové úrovni jako zapřísáhlý lepič) tak by zas část staré školy lepičů nerozlítala racer, je to jen o tom že každé odvětví má něco do sebe a vyžaduje určitý skill.

A právě o této skupině FPV racingu je teď velký humbuk, jelikož už je to pod křídly FAI jako šampionát stejně jako jiné létací stroje (takže lze předpokládat že se jedná o modelářské odvětví) a je nutno je šikovně zařadit protože tyto stroje obvykle nejdou výš než 20-30m nikam do dálky se s nima taky nelítá ale když se to špatně naformuluje tak spadnou do stejné kategorie jako dálkolety s podvěšenou zrcadlovkou s teleobjektivem.
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
pokuta

#36 Příspěvek od pokuta »

Mad_Box píše:....je nutno je šikovně zařadit protože tyto stroje obvykle nejdou výš než 20-30m nikam do dálky se s nima taky nelítá ale když se to špatně naformuluje tak spadnou do stejné kategorie jako dálkolety s podvěšenou zrcadlovkou s teleobjektivem.

Už jsem psal výše - omezit dosah rádia (např. vysílací výkon max. 0,1 W) a povinná registrace, když to má být "race".
Dále restrikce pro trh - omezit prodej RTF sad apod.
dt

#37 Příspěvek od dt »

Mad_Box píše:...

Velice přesně jsi vystihnul, co si o tom myslím já. Obecně nesnáším facebook s jeho vychytávkama, ale v tomto případě bych byl rád za možnost dát příspěvku "lajk". :-)
LV
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od LV »

Mad_Box píše:A právě o této skupině FPV racingu je teď velký humbuk, jelikož už je to pod křídly FAI jako šampionát stejně jako jiné létací stroje (takže lze předpokládat že se jedná o modelářské odvětví)

Pod krídlami FAI sú napríklad aj veľké vetrone, takže sa dá predpokladať, že sa tiež jedná o modelárske odvetvie?
Čo sa týka zručnosti, už som to tu písal. Sú to možno zručný elektronici, programátori, mechatronici... nie modelári.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
pepinozbrna
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od pepinozbrna »

Mad_Box píše:...

Myslím že nejde právě o kategorii "Race" spíše o ty 10-ti tisíce hraček s tržnic i modelářských prodejen.
Nahoru to půjde ... dolů musí.
OrDa

#40 Příspěvek od OrDa »

Raketové modelářství je zrušeno?
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Arcicorsa »

zdzd píše:Víš ty, kolik nářadí a nástrojů jsem si musel dokoupit s přechodem na vrtulníky?

Tak tohle mě zajímá.... Já rozeberu a složím všechny své heli se sadou imbusů a jedním plochým a křížovým šroubovákem :mrgreen: ... Na nastavení také není potřeba nic víc krom přesného zraku...
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
winter

Re: Opět sbírka hádek a nekonstruktivnívh tlachů

#42 Příspěvek od winter »

Laco já se divím, že se tak nervuješ. Já už sem chodím jen sporadicky. Modelářů je tu jak šafránu a zůstala tu jen ta ....., o které jsem už před lety tvrdil, že všem těm slušným co to berou poctivě a vážně pěkně zavaří. ***winter***
jipav

#43 Příspěvek od jipav »

Musím si taky trochu rýpnout a neodsuzujte mě za to, že mám v logu kopteru. Normálně lítám s plošníkama, i když tu kopteru jsem si postavil také, ale ještě v době, kdy zde o těchto strojích téměř nikdo nevěděl. Díly jsem tehdy kupoval v Německu a infa o těchto strojích lovil rovněž tam.
Musíme si ale položit otázku: Co ten stát z nás - modelářů, vlastně má. Koupíme pár prkýnek balzy, nějaké ty špejle, lepidla, papír, laky a něco málo nářadí, potom mnoho večerů lepíme. Dokonce ani do restaurací nechodíme. Až to konečně doděláme, tak s tím léta lítáme, opravujem a zase lítáme. Pokud se takového modelu nakonec potřebujeme zbavit, tak ho musíme rozšlapat. To takovej kopterář, to je jiný kafe. Koupí stroj za 45.000 a jde se na to. Dost často si ani nepřečte návod a kopteru do týdne rozfláká, koupí za 10.000 náhradních dílů a tak pořád dokola, než mu nakonec uletí. Potom chvíli hledá a když nenajde a má dost dalších prostředků, koupí si novou. Takže kdo pro ten stát dělá víc? Je to jako s kouřením. Všichni vědí že to škodí, ale pro stát je to obrovský příděl peněz. Koptery se mohly také nějakým způsobem regulovat, ale proč by to stát dělal ?. Jak tak chodím a dívám se kolem sebe, po různých soutěžích, tak modelářství začíná být výsadou dědků. Moc omladiny mezi modeláři nenajdete a těch pár, co se snaží, (pár jich mám také na svědomí) tak se na to přílišnou regulací také vykašlou a raději budou hrát hry na počítači, nebo si hrát s mobilem. Tam je zatím nikdo neomezuje.
jio

#44 Příspěvek od jio »

Na tom něco bude ... :-) nebo spíš :-(
blembondo

#45 Příspěvek od blembondo »

Já to vůbec nějak nechápu... :roll: Zmar,rezignace,funus...konec světa.Jak to nejen tady čtu tak modeláři už vlastně nejsou.Těch několik co zbylo má stažené kalhoty/a brod je ještě daleko/ nebo se uzavírají do ulity a nechtějí mít nic společného se zbytkem planety.Škoda...díky bohu za těch pár co ještě bojují a nevzdávají to.
Mě tento koníček,troufám si napsat až neuvěřitelně rozšířil obzory.Vlastně nevím o jiném oboru kde se člověk může naučit tolik věcí...Aerodynamika,chemie,fyzika,matematika,elektronika,programování,ruční práce...nemá cenu to všechno psát.Rezignace že už je to přežité a že vymřeme.NE.To rozhodně ne. 8)
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“