Opět sbírka hádek a nekonstruktivních tlachů

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

Re: Budoucnost leteckého modelářství v Evropě / ČR

#46 Příspěvek od zdzd »

Arcicorsa píše:
Tak tohle mě zajímá.... Já rozeberu a složím všechny své heli se sadou imbusů a jedním plochým a křížovým šroubovákem :mrgreen: ... Na nastavení také není potřeba nic víc krom přesného zraku...

Když pominu různé seřizovací přípravky a měřidla, tak třeba už jen ty tebou zmiňované šroubováky. Na balzu se moc nepoužívají. :wink:
Steve

#47 Příspěvek od Steve »

zdzd píše:

Ale to je fuk. Ďábel se skrývá v té poslední větě. Modelaření znamená, že něco stavíš. Třeba neplovoucí maketu lodi ve flašce. Nebo třeba plastikový kit lodě, auta, motorky, letadla...

Modelaření NENÍ, že to letí. A to je ten problém. Protože někteří si koupí létající bazmek, nemající s modelem nic společného. Taky to nekupují kvůli modelaření, ale jen a jako nástroj k získání obrázků ze vzduchu. Třeba ty drony, co hodíš do vzduchu a létají kolem tvého mobilu a natáčejí tě jak jedeš na sjezdovce nebo na kole. To snad za modelařinu neoznačí vůbec nikdo.

Asi není nutné je zatracovat jako kategorii, ale spíš odsuzovat chování těch, kteří porušují co se dá, ať už z nevědomosti, nebo úmyslně.
A obávám se, že díky tomu, že ty mršky dávají ke každému většímu nákupu, je těchto lidí obrovská masa.
A ta masa nadělá tolik problémů, že se nedivím averzi proti dr0nům jako celku, s čímž se svezou i ti slušní dr0naři.
A protože nás (modeláře) neznalí lidé, úředníci, veřejnost a pod. cpou do stejného pytle jako slušné dr0naře, ale zejména ty problémové, pak se na vlně zákazů svezeme i my, bohužel.

No a jsou dr0naři modeláři jen proto, že létají ve vzduchu, jako některé (letecké, raketové) modely?
Tím mám na mysli ty, co - jak píše Zdeněk - neví o tom nic, chtějí točit, fotit a pod. Nakoupí, nabijí, zapojí, hodí do vzduchu a jdou si číst návod, aby se dozvěděli "proč"...
Jsou to modeláři?
Jestliže si koupím auto, stane se ze mě automechanik?
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od Arcicorsa »

zdzd píše:Když pominu různé seřizovací přípravky a měřidla, tak třeba už jen ty tebou zmiňované šroubováky. Na balzu se moc nepoužívají. :wink:

Jen to rozveď jaké přípravky?? že bych 10 let ty heliny stavěl blbě?? Když už, tak jediné co použiji když chci být opravdu precizní je digitální měrka náběhu za 200czk z ebay (nahradí mobil), na rovinu cykliky stačí stahovací páska a listy zásadně nevyvažuji, to je práce výrobce listů (když nejsou OK posílám zpět a požaduji spárované listy).. A o balze jsem neřekl ani slovo, nebo ty děláš heli z balzy :lol: ??
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
jipav

Re: Opět sbírka hádek a nekonstruktivnívh tlachů

#49 Příspěvek od jipav »

Netvrdím, že vymřeme, ale když navštívím nějaký modelářský obchod, případně nějakou soutěž, tak se tam jenom zřídka objeví někdo mladší, kdo používá klasickou stavební techniku. Když už někde někoho mladšího objevím, tak s kopterou, nebo bublinkoletem. Já už modelařím nějakých 50 roků, lecos jsem zažil, stával jsem na Kozí ul. v Brně frontu na balsu, na palivo do motorů a na spoustu dalších věcí. Pár kluků jsem do této činnosti zasvětil a popravdě, pokud mladší ročníky nedostanou žebra vyřezaný CNCčkem, nebo laserem, tak nevědí, jak si je vytvořit a to i přes to, že se dá dnes spousta věcí najít na netu. Mě modelářství dalo neskutečně moc a i syn spoutu věcí obkoukal, dneska si se spoustou věcí poradí a vůbec mu to není na škodu. Nyní se snažím něco naučit vnuka a vnučku, Snad to k něčemu bude.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od jyrry »

:roll: :roll: :roll:
http://rcmpilot.rajce.idnes.cz/Modelars ... C_0132.jpg
Registrovaný jsem (dokonce ve dvou LMK :mrgreen: ), pojištěný jsem (přes SMČR), nejvýše jsem byl tak v 60m (při kubánských osmách), kameru tam nemám, samo to nikam nedoletí, ani gyra na palube nejsou, zalétal jsem si, pokecal jsem si, užil jsem si sobotu. A předpokládám že si ji napřesrok užiju zase na stejném místě a ve stejné konfiguraci :P :P :P

edit: úmyslně nespisovně psané první věty jsem upravil po upozornění pána 123456789 který mi poslal výhružný email (nikoli ze své adresy a myslím že pro ilustraci ocituji - "Měl jsi štěstí, že tam byl s tebou syn. Jinak jsi jí měl takovou, že by jsi nevěděl kam je to dopředu a dozadu.").
:roll:
jyrry.webnode.cz
Sunn

#51 Příspěvek od Sunn »

A jak jsem na tom podle zdejších měřítek já?

Stavím konstrukční éra i bublinolety, některé jsem koupil i hotové a jen osadil. U některých jen zapojil přijímač a napípal.
No a k dovršení všeho jsem si koupil hotovou koptéru, s kterou si občas natáčím nebo fotím - třeba svůj rodný kraj.

Smím si říkat modelář, nebo ne? Poraďte.....

Díry vrtat umím, řezat pilou taky :-)
jio

#52 Příspěvek od jio »

Steve píše:Jsou to modeláři?

Obávám se, že o to, zda je někdo modelář nebo modelářem není, tady vůbec nejde. Tady jde o regulaci dění ve vzdušném prostoru. To je primární. No a bohužel modeláři i ti nemodeláři do toho vstupují. A jak je v návrhu uvedeno, tak nejen z mého pohledu to nejhůř odnesou neorganizovaní modeláři a létači (ať neurazím ty pravé modeláře), kteří dosud dodržovali (i nepsané) pravidla. To je bohužel fakt. Ti, co pravidla nedodržovali, je patrně nebudou dodržovat ani později.

Litanie, kdo za to může, nic nevyřeší. Opakované útoky na drony jsou jen zástěrkou, kdy je třeba to na někoho svést. Vzpomeňte si ale na počátky FPV, kdy se vzdychalo úžasem nad dálkovými lety v řádu kilometrů a to ještě drony nebyly. Vzpomeňte si na výškové "rekordy" modelářů. Vzpomeňte si na 19,9kg "modely", které měly hodně přes 25kg. Vzpomeňte si i na další příklady nedisciplinovanosti modelářů i nemodelářů a jak se jimi chválili a chválí v diskuzích, FB, ale i v článcích v časopisech. No a i tady platí to rčení o poháru, který přeteče.

Problém je jen a pouze v tom, že to je další regulace. Ano, dá se přiznat, že je vynucená okolnostmi. Až se tato prosadí, bude zase další regulace v něčem jiném. Třeba nakonec i o tom, že vejce musí být hranaté, aby se daly lépe skladovat. Kdo ví?
JosefSvejk

#53 Příspěvek od JosefSvejk »

Jenže ty úpravy pravidel se nebudou vůbec týkat modelaření, tedy technologie, jakou se ty stroje vyrobí. Proto nechápu, proč se tady tak lpí na tom rozdělování na "pravé" a nepravé modeláře. Jde přece o létání. Ty stavěče lodí v lahvích asi taky tyto změny trápit nebudou a přesto jsou to jistě ti praví.
Edit: pán nade mnou byl rychlejší
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
jipav

#54 Příspěvek od jipav »

jio
Problém je jen a pouze v tom, že to je další regulace. Ano, dá se přiznat, že je vynucená okolnostmi. Až se tato prosadí, bude zase další regulace v něčem jiném. Třeba nakonec i o tom, že vejce musí být hranaté, aby se daly lépe skladovat. Kdo ví?

Přesně o tom to je.
Sunn

#55 Příspěvek od Sunn »

Naprosto souhlasím s jio

To, že někdo umí postavit létající model (ze dřeva a dokonce bez CNC frézky), ještě automaticky neznamená, že je disciplinovaným uživatelem vzdušného prostoru. A každý dronista zase není vyvrhel, který to všem "pravým" kazí.

Spíš by bylo dobré najít společnou řeč a táhnout za jeden provaz.
Steve

#56 Příspěvek od Steve »

Jio, FPV i dřívější dálkové lety jistě nebyly optimální (pravidla v tomto smyslu porušována spíše nebyla, při jejich tvorbě nikoho nenapadlo, že by se dalo létat i za obzorem...).
Nicméně, byly to tak řídké případy, že vlastně nebylo co řešit.
Teď je toho prostě moc, bojím, se v obchodě otevřít krabici s botami, aby odtud nevyletěl dron....
Takže regulace prostě nutná je, o tom žádná.
A otázka, kdo je či není modelář, není podstatná, s tím samozřejmě souhlasím. A už vůbec ne výběr materiálu modelu.
Bylo to myšleno tak, že zakoupením čehokoliv, co (např.) létá ve vzduchu se z běžného uživatele/kupce/nadšence... nestává automaticky modelář.
Ale provozem toho "čehokoliv" nevhodným způsobem zpětně poškodí i modeláře - ve smyslu těch, co ví wo co go.

Pamatuju si na dávné omezení - 5kg, 5m, 10cm3.
Ale faktem je, že modelů bylo méně, hračky ve vzduchu prakticky nelétaly a RC měl jen ten, kdo měl štěstí a sehnal ho, a kdo ty peníze ve výši i několika výplat měl....
Dnes je naštěstí jiná doba.
:-)
pokuta

pracovni

#57 Příspěvek od pokuta »

OrDa píše:...
Jediná problémovější skupinka modelářů jsou FPV hračky s nedovoleným výkonem "televizního" vysílače. ....

A to je to, co jsem psal.
FPV definovat v pravidlech jako hraniční bod, na modelu nebude.
Již zmíněné "racekoptéry" natlačit do registrace, když jsou závodníčci a omezit jim silně výkon rádia.
Kreyson

#58 Příspěvek od Kreyson »

pokuta píše:A to je to, co jsem psal.
FPV definovat v pravidlech jako hraniční bod, na modelu nebude.
Již zmíněné "racekoptéry" natlačit do registrace, když jsou závodníčci a omezit jim silně výkon rádia.

Pokuto, proč jsi pořád tak militantní? Co tě na těch koptérách a FPV tak žere? Pokud vím, tak když jsi tu ještě vystupoval pod nickem corona, tak vrcholem tvé modelařiny bylo lítání s nějakým čtyřkanálovým vrtulníčkem. Co děláš teď za pravou modelařinu, že tak nesnášíš koptéry a FPV?
Amper

#59 Příspěvek od Amper »

pokuta píše:FPV definovat v pravidlech jako hraniční bod, na modelu nebude.

Nechapu proc te FPV zavodeni tak irituje ale tvuj argument je nesmyslny asi z duvodu neznalosti. Napr. i proto ze zavodni coptery se bezne litaji s 25mW video vysilacema protoze na zavody to staci a vzajemne se pak nerusi.

Navic - pokud bude mit na sobe Phantom kameru bez FPV tak podle tveho navrhu se to bude brat jako model a to jsou presne ty stroje s kteryma zacali problemy. Spousta videii ktere jsou naprosto silene jsou na Phantomech a dalsich podobnych strojich bez FPV.

Logika - Phantom ok (prestoze dela problemy) ale FPV copter ktery lita nizko, na male plose a s legalnim vykonem je spatne - me fakt unika.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
pokuta

#60 Příspěvek od pokuta »

Amper píše:....pokud bude mit na sobe Phantom kameru bez FPV tak podle tveho navrhu se to bude brat jako model ...

NE!

FPV = hraniční bod. Pokud na létajícím zařízení je, pak nutnost povinné registrace stroje + pilota a nutnost licence pro letprac.
Létající RC model je VŽDY bez FPV.

Kvadrokoptéra DJI není RC model, ale létající zařízení pro nesení kamery.
V tomto jsem se již vyjádřil - je potřeba zavést restrikce pro prodej RTF sad.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“