Opět sbírka hádek a nekonstruktivních tlachů

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Amper

Re: Opět sbírka hádek a nekonstruktivnívh tlachů

#61 Příspěvek od Amper »

Asi zacnu hrat golf protoze aktualne nemam jediny model. Posledni dva stroje co jsem postavil jsou totiz uplne spatne :-(

Jednak je to copter - sice je to komplet vlastni konstrukce ale delal jsem ji na pocitaci, casti jsou vytistene a zbytek jsou uhlikove roury. Myslite ze me zachrani to ze roury jsem musel uriznout pilkou na zelezo a do trubek vyvrtat dirky a vyriznout zavity na pojistovaci srouby ?
WP_20170731_19_14_26_Rich.jpg

SE.5 - tak ten je uplne v hajzlu. Jednak jsem jej navrhl na pocitaci, druhak je vyfrezovany na CNCcku ktere jsem si postavil sam z dilu na 3D tiskarne (tzv. dvojite peklo). Navic ma to letadlo kryt cumaku, ochranu hlavy a kolecka vytistene taky na 3D tiskarne. O sablone pouzite pri vytvareni casti kolem kokpitu ani nemluve. No a aby toho nebylo malo tak je v nem stabilizace pro eliminaci tance svateho vita pri rozjezdu a RC s telemetrii ktere me posila na zem informace o stavu akumulatoru. Uplne se stydim napsat ze jsem pri stavbe nepouzil skoro zadne rucni naradi (nejvic asi kleste pri delani funkcniho vypletu) protoze jsem si to dovolil vyfrezovat tak ze spoje sedeli bez dalsich uprav.
WP_20170722_17_39_20_Rich.jpg

Opravdu se neskutecne stydim a uznavam ze nejsem modelar. Takovy pan Pokuta, to je modelar. Ma nekolik stovek prispevku behem kterych sije do vsech co nejsou modelari. Tomu rikam spravna modelarina. Budu se muset poucit jak se to dela spravne, myslim ze pohon modelu silou kombinace zavisti a nenavisti by mohl prekonat nekolik svetovych rekordu.

Myslite ze bych mel rozdupat ostatni letadla co mam kdyz nejsem modelar ? Treba tu 3.4 Minimou jsem koupil jako ARF od ceskeho (teda moravskeho) vyrobce a jen osadil takze jsem udelal uplne to same co jsem delal kdyz jsem osazoval racing Tyranta. Akorat ze u te Minimoi bylo vyrazneme mene dratu. Takze to bude asi jeste min model nez ten copter. O par EPP letadlech ani nemluve i kdyz ty by jste me mohli uznat - tam jsem pouzil sekundak a lamaci nuz.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Amper

#62 Příspěvek od Amper »

ted me napada ze bych mel zavolat do Jina a zrusit tu objednavku Extry od Multiplexu - do te se dava jen prijimac a baterka.

Sorry ale skoro mam chut poslat vsechny ty spravne modelare pekne do prdele.

2TomasC : Varovani za pouziti sprostych slov ani nepis, jsem si vedom poruseni pravidel ale kdyz musis tak musis :-( uz se to nebude opakovat
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
BoŠ

Re: Budoucnost leteckého modelářství v Evropě / ČR

#63 Příspěvek od BoŠ »

pokuta píše:NE!

FPV = hraniční bod. Pokud na létajícím zařízení je, pak nutnost povinné registrace stroje + pilota a nutnost licence pro letprac.
Létající RC model je VŽDY bez FPV.

Kvadrokoptéra DJI není RC model, ale létající zařízení pro nesení kamery.
V tomto jsem se již vyjádřil - je potřeba zavést restrikce pro prodej RTF sad.

.. a "model" od "modeláře" vždy s atestem a typovou zkouškou. Co když to pan modelář špatně navrhl nebo sestavil? Btw, je modelář ten, kdo model sestaví, nebo jen ten, kdo ho i naprojektuje? A má pak modelář dostatečnou praxi s létáním? Takže ještě navíc modelářský piloťák!
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
pokuta

#64 Příspěvek od pokuta »

BoŠ píše:

.. a "model" od "modeláře" vždy s atestem a typovou zkouškou. Co když to pan modelář špatně navrhl nebo sestavil? Btw, je modelář ten, kdo model sestaví, nebo jen ten, kdo ho i naprojektuje? A má pak modelář dostatečnou praxi s létáním? Takže ještě navíc modelářský piloťák!

To navrhuješ...?
zdzd

#65 Příspěvek od zdzd »

Arcicorsa píše:
Jen to rozveď jaké přípravky?? že bych 10 let ty heliny stavěl blbě?? Když už, tak jediné co použiji když chci být opravdu precizní je digitální měrka náběhu za 200czk z ebay (nahradí mobil), na rovinu cykliky stačí stahovací páska a listy zásadně nevyvažuji, to je práce výrobce listů (když nejsou OK posílám zpět a požaduji spárované listy).. A o balze jsem neřekl ani slovo, nebo ty děláš heli z balzy :lol: ??

Řekl bych, že tu jsme s tím naprosto OT. Zrovna ta digitální měrka je celkem k ničemu, nejužitečnější je měrka na pádla. Jak poznáš nevyvážené listy, pokud je neumíš změřit? Pár udělátek najdeš na mém webu.

Heli z balzy? Kde jsi na to přišel? I když měl jsem i balzové listy. Řeč je o tom, co potřebuješ navíc při přechodu od balzy na heli. Což jsou třeba zrovna ty šroubováky...

BTW: Finta jak změřit rovinu cykliky stahovací páskou by mne docela zajímala. To řeším právě měrkami na pádla.
Amper

#66 Příspěvek od Amper »

restrikce, omezeni, registrace - teda hlavne pro ty druhe. Tak to je fakt naivni pristup ale to uz jsem tady parkrat zminoval
pokuta

#67 Příspěvek od pokuta »

Amper píše:restrikce, omezeni, registrace - teda hlavne pro ty druhe. Tak to je fakt naivni pristup ale to uz jsem tady parkrat zminoval

Restrikce pro prodej RTF sad létajících nosičů kamer - jedno z řešení, jak potlačit rozmáhající se nešvar, kvůli kterému pak mohou přijít omezení pro RC modely.

Registrace nutná tomu, kdo chce provozovat letecké práce. A použití FPV jednoznačně padá do takové skupiny, na RC modelu nemá co dělat.
BoŠ

#68 Příspěvek od BoŠ »

pokuta píše:To navrhuješ...?

Nenavrhuji, ironizuji...
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
pokuta

#69 Příspěvek od pokuta »

FlyBear píše:...Aby naši zástupci při projednávání návrhu dokázali například nabídnout akceptovatelnou specifikaci ......Pak bude možné požadovat vyčlenění do samostatné kategorie, jejíž regulace nebude muset být zas tak přísná. Bez definice to ale nepůjde!

Ano.
Urči tedy také nějaký hraniční bod tak, jako jsem to udělal...
OK2BUH

#70 Příspěvek od OK2BUH »

Rozdělovat lidi podle počtu vrtulek nebo použitých technologií je kravina. Lidi se rozdělují na odpovědné a méně odpovědné. Sebepřísnější předpisy a restrikce to moc nezmění, stačí se podívat na silnice. S tím, že se díky prodejům zvýšil počet strojů ve vzduchu a úřady se o to začínají zajímat se nedá dělat vůbec nic. Nejhorší je se začít rozdělovat na pravověrné a levověrné. Poučte se z historie, toto se stalo už mnohokrát. Vždy když se objevila nová věc tak se vytvořila "sekta pravověrných" která by ten nový "ďáblův vynález" nikdy nevzala do ruky. Dopadlo to vždy stejně: uzavřeli se do hradu a tam trucovali až vymřeli. Zbavte se lidí kteří to dělají, spojte se a táhněte za jeden provaz.
pokuta

#71 Příspěvek od pokuta »

OK2BUH píše:....Zbavte se lidí kteří to dělají, spojte se a táhněte za jeden provaz.

A jak vypadá ten společný provaz pro týpka, který si pořídil koptér s FPV a chce hlavně točit adrenalinová videa a pro mě, když mi jde o polítání s nějakým malým RC větroněm, který vypouštím ze stometrového gumicuku...?
jio

#72 Příspěvek od jio »

pokuta píše:když mi jde o polítání s nějakým malým RC větroněm, který vypouštím ze stometrového gumicuku...?

Viděl jsi někdy gumicuk?
OK2BUH

#73 Příspěvek od OK2BUH »

pokuta píše:A jak vypadá ten společný provaz pro týpka, který si pořídil koptér s FPV a chce hlavně točit adrenalinová videa a pro mě, když mi jde o polítání s nějakým malým RC větroněm, který vypouštím ze stometrového gumicuku...?

I když máte zcela jiné zájmy tak využíváte společný vzdušný prostor. Proč byste nemohli táhnout za jeden provaz?
Teď tady zrovna čtu toto: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/sto-milionu-pistolnikum-vznika-obdoba-svazarmu_440678.html
Takže už to začalo, střelci dostanou dotaci 100 mil. Další budou na řadě operátoři dronů. Kdybyste byli chytří tak se svezete s nimi. Ale vy ne, radši si budete hrát na pravověrné. Na letadýlka už nedostanete od MŠMT ani korunu.
FlyBear

#74 Příspěvek od FlyBear »

No když Svazarm, tak zjevně asi se vším všudy :twisted:
MŠMT možná na letadýlka nic nedá, ale v tom tebou linkovaném článku se píše, cituji:

"Například kynologové, radioamatéři, potápěči či amatérští letci. Ministerstvo mezi podporované skupiny zařadilo i biatlonisty, modeláře či "zálesáky". Jak k těmto oborům dospělo a čím mohou být armádě prospěšné, ale v návrhu neuvádí. Celkově by mohlo jít o statisíce lidí.
Vedle peněz by armáda zmíněným organizacím pomáhala i poskytnutím instruktorů či prostor
."

Nečtěte jen bulvární titulky a úvodní "shrnutí" - v textu se občas najdou zajímavější věci 8)
I když chápu, že pro pisálky je "100 mega pistolníkům" neodolatelná výzva k dehonestujícím titulkům, ty lákají nejvíc :(
OK2BUH

#75 Příspěvek od OK2BUH »

To psali už dřív, že armáda potřebuje operátory dronů. Teď tam píší modeláře oni totiž netuší jaké jsou vztahy mezi modeláři a dronisty. Doba se mění a lidi se mohou buď přizpůsobit nebo vymřít se ctí pravověrných. Obojí se stalo už mnohokrát.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“