Miniaturní motorgenerátor

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Temp7

Miniaturní motorgenerátor

#1 Příspěvek od Temp7 »

Omlouvám se předem za nemístný dotaz.

Existuje malý (modelářský), pokud možno pomaloběžný, spalovací motor, ke kterému by se dal připojit malý alternátor velikosti cyklodynama?

Hledám nějaký způsob, jak si zajistit energii na cestách, mimo civilizaci. Něco miniaturního, čím bych v noci nabíjel mobil, navigaci a foťák. Pár watů výstupního výkonu.

Představuji si malý spalovací motorek v minimálních otáčkách a k němu miniaturní alternátor + trocha elektroniky. Všechno co nejmenší a nejlehčí. Nejlépe hotové řešení.

Je mi jasné, že nic takového neexistuje, ale stejně se zeptám.

O powerbankách nebo solárním nabíjení nemá smysl uvažovat.
pokuta

Re: Miniaturní motorgenerátor

#2 Příspěvek od pokuta »

Několik náhradních baterií je vhodné řešení.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jyrry »

Temp7 píše:... Nejlépe hotové řešení...

http://www.ebay.com/itm/Portable-Dynamo ... 2897485403
jyrry.webnode.cz
DAF
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od DAF »

Pomaloběžný spalovací modelářský motor asi těžko bude k sehnání, prostě se (pokud vím) takové nedělají. Navíc modelářské motory bývají relativně hlučné.
Osobně bych to možně řešil takto https://www.conrad.cz/vyhledavani?text= ... je%C4%8Dka . Jednu takovou solární power banku mám. Pravda, při (přímém) slunečním osvitu se z nuly do plna dobije za skoro tři dny, ale mobil z toho nabiju také skoro třikrát. A jak mi bylo vysvětleno, přímý osvit se rozumí nic mezi nabíječkou, resp. solárním panýlkem, a sluncem (kromě vzduchového obalu zeměkoule :lol: ), tedy ne za sklem okna.
Hitec Aurora 9X
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od STROHUR »

Byl jsem u toho jak majitel fabriky nechal vyrobit ze svého starého rotopedu šlapací nabíjecí centrálu . Dávalo to až 400W .
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jyrry »

jyrry.webnode.cz
guchar

#7 Příspěvek od guchar »

Jeli slunečno, jsou panely umístitelné na horní část batohu. Ale spíš krmit Powerbank a z něj pak to ostatní.
Pro ne-slunečné podmínky pak různá nouzová řešení, dynama-generátory na kličku či mačkání.
OK2BUH

#8 Příspěvek od OK2BUH »

V dnešní době vrčet a smrdět nějakým spalovákem? Co tak vodíkové palivové články do kapsy? Dá se to koupit třeba na Amazonu.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mPOiQb3CmHI[/youtube]
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Celeron »

No to bude mít výdrž motohodin. :mrgreen:

Ale teď vážně, generátor elektřiny vyloženě pro modeláře. Někde na netu jsem viděl palivovej článek DMFC (vzduch/metyl). Mělo to asi 400W trvale a nejvíc mě překvapil komínek z kterýho to čoudilo páru. :wink: Cena tam bohužel nebyla ale psali, že u palivových článků klesá každý rok o 15-20%. Otázka je, z jakýho základu. :mrgreen:
Jirka
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Celeron »

to OK2BUH: Vodík je průser, bouchne ani nevíš jak.
Mnohem lepší je generátorová petrolejka
Nebo modernější přímá výroba elektřiny pálením klacíků. :lol:
Jirka
OK2BUH

#11 Příspěvek od OK2BUH »

Metanolové palivové články se prodávají i u nás do karavanů, ale za tu cenu radši budu točit klikou. :)
https://www.karavan.cz/_73134-extremne-ticha-elektrocentrala-s-palivovym-clankem-efoy-comfort-210-pro-nabijeni-akumulatoru-lodi-a-karavanu.htm
Ten vodík do kapsy je zajímavější. Ty bombičky jsou dost drahé ale dá se sehnat i plnička z velké bomby.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od DAF »

A co takhle zkusit van der Grafův generátor (či jak se ten člověk jmenoval), to tazateli ještě nikdo neporadil. No a za dobře vykonanou práci se musíme odměnit, tak si na jeho zdraví připijeme z Leidenské láhve, co vy na to? Jsem zvědavý, kdo si koupí ten článek za nějakých 150 tisíc, kde dnes seženete tu zázračnou sovětskou lampu a další výtvory z vašich rad. Jako fór dobrý, ale co třeba něco opravdu praktického a za rozumný peníz.
Jó a zapomněl jsem na liščí ocas a ebonitovou tyč :wink: .
Hitec Aurora 9X
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Celeron »

OK2BUH píše:Metanolové palivové články se prodávají i u nás do karavanů, ale za tu cenu radši budu točit klikou. :)

No jestli si pár let počká, tak cena klesá každej rok o 20%. :mrgreen:
OK2BUH píše:Ten vodík do kapsy je zajímavější. Ty bombičky jsou dost drahé ale dá se sehnat i plnička z velké bomby.

Nojo, při přepouštění vodíku párkrát nevyvakuuješ potrubí a plněnou láhev a jseš na 4% a pak už je to tahání čerta za vocas nebo dráždění hada bosou nohou. Viděl jsem jednou jak hoří měděný potrubí a beton pod ním v kyslíku po subsonickým šlehu při neopatrným povolení ventilu kyslíkový flašky a to mě do konce života v kategorii přepouštění stlačených plynů zcela stačilo. :wink:
Jirka
guchar

#14 Příspěvek od guchar »

dracekvo

#15 Příspěvek od dracekvo »

Malý a pomaloběžný motor se tak nějak vylučují protože fyzika. Navíc když vemu váhu samotného motoru, generátoru, nutného paliva, tak mi vychází nejlepší prostě koupit 10 až 20W solární panel v textilním pouzdře to hodit na batoh a přes den si nabíjet powerbanku.
Lítám letadla a malé koptéry, občas přes FPV. Zatím jen bubliny.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“