Jaký lepší nabíječ jednotlivých článků NiMH, NiCd, Li-Ion
Jaký lepší nabíječ jednotlivých článků NiMH, NiCd, Li-Ion
Ahoj,
Měl jsem nabíječ koupený s NiMH Eneloop BC-MQR06. Ten se odporoučel a tak přemýšlím, že bych koupil něco lepšího.
Cenový limit 1500,-.
Kriteria:
Zobrazení:
Vnitřní odpor akumulátoru [mR]
Dodaná kapacita - při nabíjení
Odebraná kapacita - po vybíjení
Funkce:
Nabíjení - NiMH dle delta U, teplota aku, max. napětí na článku, volba proudu
Vybíjení - volba proudu
Test kapacity (vybít a nabít, popřípadě tyto funkce zvlášť)
4 šachty pro akumulátory
Popřípadě funkce oživení aku hluboce vybitých
Popřípadě volba počtu cyklů vybití a nabití
Napájení nejlépe adaptérem - vyloučí se porucha zdroje uvnitř nabíječe.
Připravuje se IPC-7
Plus:
Zobrazení všech parametrů najednou pro šachtu
Mínus:
Vysoký vybíjecí proud 500mA - nelze měnit
Minimální nabíjecí proud 500mA
Vysoká cena, ještě není v prodeji
IPC-3
Nezobrazuje vnitřní odpor akumulátorů, nenabíjí Li-Ion. Vypadává z výběru.
V této cenové relaci se mi líbí IPC-5.
Mínusy:
Nabíjení je omezeno na 1A
Nepohodlné ovládání a čtení parametrů
Nikde není psáno, jestli má měření teploty aku - ukončení nabíjení/snížení proudu
Nejspíš nejde nabít hluboce vybitý aku - to se dá ošetřit tak, že se aku nabije "trošku" někde bokem
Máte někdo doma nabíječ s mými požadavky?
Měl jsem nabíječ koupený s NiMH Eneloop BC-MQR06. Ten se odporoučel a tak přemýšlím, že bych koupil něco lepšího.
Cenový limit 1500,-.
Kriteria:
Zobrazení:
Vnitřní odpor akumulátoru [mR]
Dodaná kapacita - při nabíjení
Odebraná kapacita - po vybíjení
Funkce:
Nabíjení - NiMH dle delta U, teplota aku, max. napětí na článku, volba proudu
Vybíjení - volba proudu
Test kapacity (vybít a nabít, popřípadě tyto funkce zvlášť)
4 šachty pro akumulátory
Popřípadě funkce oživení aku hluboce vybitých
Popřípadě volba počtu cyklů vybití a nabití
Napájení nejlépe adaptérem - vyloučí se porucha zdroje uvnitř nabíječe.
Připravuje se IPC-7
Plus:
Zobrazení všech parametrů najednou pro šachtu
Mínus:
Vysoký vybíjecí proud 500mA - nelze měnit
Minimální nabíjecí proud 500mA
Vysoká cena, ještě není v prodeji
IPC-3
Nezobrazuje vnitřní odpor akumulátorů, nenabíjí Li-Ion. Vypadává z výběru.
V této cenové relaci se mi líbí IPC-5.
Mínusy:
Nabíjení je omezeno na 1A
Nepohodlné ovládání a čtení parametrů
Nikde není psáno, jestli má měření teploty aku - ukončení nabíjení/snížení proudu
Nejspíš nejde nabít hluboce vybitý aku - to se dá ošetřit tak, že se aku nabije "trošku" někde bokem
Máte někdo doma nabíječ s mými požadavky?
DX6i
Minimag, Windrider FOX, CAP 232 EPP MS Composit, Mono2, Extra 300 EPP
Re: Jaký lepší nabíječ NiMH, NiCd, Li-Ion
Mám IPC-5. Dost věcí se mi na ni nelíbí. Ale zvykl jsem si na ni. Když ji hodnotím očima IPC-1 (mám jednu),
a IPC-1L tak mi nejvíc chybí vypuštěné fu Discharge a Discharge Refresh, které začínaly vybíjením.
U doplněné možnosti Li-Ion články je Umax (pro konec nabíjení CC) natvrdo 4.2 V a natvrdo je i Umin - vybíjení.
Navíc u proudů nabíječka zobrazuje hodnoty NASTAVENÉ nikoliv MĚŘENÉ(skutečné).
Hodnoty Ri měří po vložení článků (vložení adaptéru do zásuvky). Opakovaná měření se značně rozchází.
+ IPC-5 zlepšení proti IPC-1(L)
+ podsvícený velmi dobře čitelný displej (po krátké době od použití některého tlačítka se podsvícení vypne)
+ jednoznačná odezva-reakce na tlačítka (nejednoznačná odezva byla byla nemocí IPC-jedniček)
+ možnost změny proudu přechodem z režimu CHARGE do CHARGE TEST, a obráceně (výhoda oproti IPC-1(L))
+ výstup 5 V na USB konektoru
- IPC-5 NEVÝHODY
- chybu = vadný/nevhodný/nezdravý článek hlásí jako "null" stejně jako prázdnou pozici (dědictví po IPC1(L) )
- nemá teplotní čidla (= nepřeruší nabíjení nadměrně teplých článků)
- Odpojení pomocí bezpečnostního časovače: má je v popisu
Nabíječka IPC-3 a IPC-5
- mám podezření že tato funkce není v SW (firmW) IPC-5 obsažena
- měly je v popisu i IPC-1(L) . (Ptal jsem se prodejce i výrobce - neodpověděli.)
Leč pokud se delší dobu neměnil proud do článku, tak jej nabíječka označila "FULL" a přešla na udržovací proud
==@Victronix
Tady najdeš pár dřívějších postřehů ke kanálovým nabíjčekám IPC-x
IPC-1 zbylá kapacita
==edit02
Za ty peníze co stála v Suntech jsem s ní spokojen
Video návod (ne právě nejodbornější). Je vidět, že dvě 18650 se do sousedních šachet nevejdou.
Ve videu se uvádí vybíjení=1/2nabíjení, ve skutečnosti 300 a 500mA vybíjí 250mA. 700 a 1000mA vyb.500mA
Nabíječka IPC 5 od GD
Udržovací proudy (pro NiCd a NiMH) jsou 1/20 nabíjecích tedy 15, 25, 35 a 50 mA .
a IPC-1L tak mi nejvíc chybí vypuštěné fu Discharge a Discharge Refresh, které začínaly vybíjením.
U doplněné možnosti Li-Ion články je Umax (pro konec nabíjení CC) natvrdo 4.2 V a natvrdo je i Umin - vybíjení.
Navíc u proudů nabíječka zobrazuje hodnoty NASTAVENÉ nikoliv MĚŘENÉ(skutečné).
Hodnoty Ri měří po vložení článků (vložení adaptéru do zásuvky). Opakovaná měření se značně rozchází.
+ IPC-5 zlepšení proti IPC-1(L)
+ podsvícený velmi dobře čitelný displej (po krátké době od použití některého tlačítka se podsvícení vypne)
+ jednoznačná odezva-reakce na tlačítka (nejednoznačná odezva byla byla nemocí IPC-jedniček)
+ možnost změny proudu přechodem z režimu CHARGE do CHARGE TEST, a obráceně (výhoda oproti IPC-1(L))
+ výstup 5 V na USB konektoru
- IPC-5 NEVÝHODY
- chybu = vadný/nevhodný/nezdravý článek hlásí jako "null" stejně jako prázdnou pozici (dědictví po IPC1(L) )
- nemá teplotní čidla (= nepřeruší nabíjení nadměrně teplých článků)
- Odpojení pomocí bezpečnostního časovače: má je v popisu
Nabíječka IPC-3 a IPC-5
- mám podezření že tato funkce není v SW (firmW) IPC-5 obsažena
- měly je v popisu i IPC-1(L) . (Ptal jsem se prodejce i výrobce - neodpověděli.)
Leč pokud se delší dobu neměnil proud do článku, tak jej nabíječka označila "FULL" a přešla na udržovací proud
==@Victronix
Tady najdeš pár dřívějších postřehů ke kanálovým nabíjčekám IPC-x
IPC-1 zbylá kapacita
==edit02
Za ty peníze co stála v Suntech jsem s ní spokojen
Video návod (ne právě nejodbornější). Je vidět, že dvě 18650 se do sousedních šachet nevejdou.
Ve videu se uvádí vybíjení=1/2nabíjení, ve skutečnosti 300 a 500mA vybíjí 250mA. 700 a 1000mA vyb.500mA
Nabíječka IPC 5 od GD
Udržovací proudy (pro NiCd a NiMH) jsou 1/20 nabíjecích tedy 15, 25, 35 a 50 mA .
@Victronix IPC-5: "A) Nepohodlné ovládání, a B) čtení parametrů"
B) Popořadě jdou veličiny všech(1 vybraného) kanálu U, I, mAh, hod:min, a Ri .Po stisku DISPLAY, pořád dokola.
A) Já to měl snazší pro přechod z IPC-1. Jde si zvyknout. *) vložíš všechny články.Dáš do zásuvky (/připojíš 12V)
nebo **) vložíš jeden článek (není-li první, tak vybereš jeho kanál) -počkáš na identifikaci(U=X.YZ Volt)
- postupným mačkáním nastavíš NABÍJECÍ PROUD, - když nechceš režim Charge, tak přepneš do TEST .
- (Pokud ti uteče 8 s po které IPC-5 čeká na nastavení PROUD , tak tlačítkem MODE změníš režim do TEST
(pokud TEST nechceš 2. stiskem zpět CHARGE ), nyní máš znovu 8 s na nastavení PROUD.)
- Slovní popis i případné video dojem SLOŽITOSTI jen budí. SKUTEČNOST je snadná a rychlá (po procvičení).
B) Popořadě jdou veličiny všech(1 vybraného) kanálu U, I, mAh, hod:min, a Ri .Po stisku DISPLAY, pořád dokola.
A) Já to měl snazší pro přechod z IPC-1. Jde si zvyknout. *) vložíš všechny články.Dáš do zásuvky (/připojíš 12V)
nebo **) vložíš jeden článek (není-li první, tak vybereš jeho kanál) -počkáš na identifikaci(U=X.YZ Volt)
- postupným mačkáním nastavíš NABÍJECÍ PROUD, - když nechceš režim Charge, tak přepneš do TEST .
- (Pokud ti uteče 8 s po které IPC-5 čeká na nastavení PROUD , tak tlačítkem MODE změníš režim do TEST
(pokud TEST nechceš 2. stiskem zpět CHARGE ), nyní máš znovu 8 s na nastavení PROUD.)
- Slovní popis i případné video dojem SLOŽITOSTI jen budí. SKUTEČNOST je snadná a rychlá (po procvičení).
Díky za odpovědi.
Opravdu víc jak 1500,- za nabíječku nedám. Možná někdy...
Zatím v rozhodování vede od Dobrmana na ebastlírně
Liitokala Lii-500.
Na Aliexpresu se dá pořídit za $22,- s adaptérem a zástrčkou do auta.
Cena podezřele nízká.
Podle recenze na http://robodoupe.cz má i hlídání teploty.
Druhá v pořadí je IPC-5 - u té chybí hlídání teploty.
Ještě jsem založil to samé téma na ebastlirna.cz
No tak uvidíme.
Opravdu víc jak 1500,- za nabíječku nedám. Možná někdy...
Zatím v rozhodování vede od Dobrmana na ebastlírně
Liitokala Lii-500.
Na Aliexpresu se dá pořídit za $22,- s adaptérem a zástrčkou do auta.
Cena podezřele nízká.
Podle recenze na http://robodoupe.cz má i hlídání teploty.
Druhá v pořadí je IPC-5 - u té chybí hlídání teploty.
Ještě jsem založil to samé téma na ebastlirna.cz
No tak uvidíme.
DX6i
@Victronix Dík za odkazy.
- "Aliexpres se dá pořídit za $22" ? Discount Price: US $14.21 - 17.37
- Anglický NÁVOD
Liitokala Lii-500 Instruction Manual
- Popis robodoupe není jen překladem obsahuje řadu vlastních poznatků
Nabíječ LiitoKala Lii-500, Napsal Michal Černý, 25.5.2016
a) Upozornění: V EN Manual chybný popis měření kapacity v režimech TEST (chybně = měří při nabíjení).
b) USB zásuvka není napájena z adaptéru 12 V, ale když 12 V vypadne, napájí se z vložených Li-Ion !!!
Je otázkou zda nefunkčnost výstupu USB, při napájení z 12 V, nebyla CHYBOU PŘEPÍNÁNÍ u testovaného kusu.
c) Je v něm věta "Přístroj má automatickou detekci vložení článku, ochranu proti přepětí, přebíjení, zkratu
článku, přílišnému vybití článku, přepólování článků i přehřátí." V anglickém návodu
"high-end and smart charger with four independent charging/battery capacity detection/
battery internal resistance detection/ anti-reverse polarity/short circuit protection/over-current protection/
temperature-control
d) Odkaz na velmi podrobný víc než POPIS komplexní TEST LiitoKala Lii-500
Charger LiitoKala Engineer Lii-500
- "Aliexpres se dá pořídit za $22" ? Discount Price: US $14.21 - 17.37
- Anglický NÁVOD
Liitokala Lii-500 Instruction Manual
- Popis robodoupe není jen překladem obsahuje řadu vlastních poznatků
Nabíječ LiitoKala Lii-500, Napsal Michal Černý, 25.5.2016
a) Upozornění: V EN Manual chybný popis měření kapacity v režimech TEST (chybně = měří při nabíjení).
b) USB zásuvka není napájena z adaptéru 12 V, ale když 12 V vypadne, napájí se z vložených Li-Ion !!!
Je otázkou zda nefunkčnost výstupu USB, při napájení z 12 V, nebyla CHYBOU PŘEPÍNÁNÍ u testovaného kusu.
c) Je v něm věta "Přístroj má automatickou detekci vložení článku, ochranu proti přepětí, přebíjení, zkratu
článku, přílišnému vybití článku, přepólování článků i přehřátí." V anglickém návodu
"high-end and smart charger with four independent charging/battery capacity detection/
battery internal resistance detection/ anti-reverse polarity/short circuit protection/over-current protection/
temperature-control
d) Odkaz na velmi podrobný víc než POPIS komplexní TEST LiitoKala Lii-500
Charger LiitoKala Engineer Lii-500
- skybreaker
LiitoKala Lii-300 a 500 je velmi oblíbená mezi vapery.
Díval jsem se na aliexpress zde.
Nikdy jsem na Aliexpressu nenakupoval. Mám zkušenosti s e-bay a obchody. Při výběru jsem volil dle ověřeného prodejce s větším množstvím prodaných kusů. Taky má v popisu "Official store".
Na Aliexpressu mi vadí, že se nedá platit PayPalem. Platit přímo kartou se mi nelíbí.
Nevíte o nějakém obchodě s PayPalem s touto nabíječkou za podobnou cenu?
Nikdy jsem na Aliexpressu nenakupoval. Mám zkušenosti s e-bay a obchody. Při výběru jsem volil dle ověřeného prodejce s větším množstvím prodaných kusů. Taky má v popisu "Official store".
Na Aliexpressu mi vadí, že se nedá platit PayPalem. Platit přímo kartou se mi nelíbí.
Nevíte o nějakém obchodě s PayPalem s touto nabíječkou za podobnou cenu?
DX6i
Tak to vyhrála Lii-500 z Gearbest. Za necelých 22€ + free shipping.
DX6i
- skybreaker
Systém placení na Aliexpress přímo kartou pomocí Alipay je naprosto v pohodě. Zdá se mi dokonce pružnější při refundaci zpátky na účet. Není čeho se bát. Tam si nikdo z prodejců nelajzne nějaký šméčka..už by nic neprodal. Přes apku v mobilu se v určitých obdobích dá nakoupit ještě levněji. Osobně nakupuju nejradši z číny právě na Aliexpr. a vždy dávám filtr "Orders".
Jak nabíječka zjistí (nebo jak se nastavuje zda budou články 3.6/4.1 nebo 3.7/4.2V?
Ty novější LiIon jsou 3.7/4.2V Ale 18650 kuchané z ntb dle datasheet jsou 3.6/4.1V.
Nastavení zda 4.1 nebo 4.2 jsem nenašel
(V IPC-5 co umí jen 3.7/4.2V se typy 3.6/4.1V u konce silně zahřívají.)
Ty novější LiIon jsou 3.7/4.2V Ale 18650 kuchané z ntb dle datasheet jsou 3.6/4.1V.
Nastavení zda 4.1 nebo 4.2 jsem nenašel
(V IPC-5 co umí jen 3.7/4.2V se typy 3.6/4.1V u konce silně zahřívají.)
skybreaker - čo znamená to radenie "orders"?
Ja dávam zoradiť vždy Price: low to high a k tomu zaškrtnem free shipping.
Naotváram asi 30 stránok a pozerám na cenu a výšku hodnotenia. Niekedy dám bez free shipping a porovnávam tiež, lebo častokrát je to trošku odrb.
Ja dávam zoradiť vždy Price: low to high a k tomu zaškrtnem free shipping.
Naotváram asi 30 stránok a pozerám na cenu a výšku hodnotenia. Niekedy dám bez free shipping a porovnávam tiež, lebo častokrát je to trošku odrb.
@automet : "radenie "orders"?" the (a) order = objednávka.Tedy počet objednávek alias "DLE OBLÍBENOSTI"
guchar píše:@automet : "radenie "orders"?" the (a) order = objednávka.Tedy počet objednávek alias "DLE OBLÍBENOSTI"
vidíš, to ma nenapadlo.... takže pre mňa irelevantné, nakoľko takto sa spoliehaš na druhých a ľudia konajú niekedy "stádovito"...
Díky za info.
- pepinozbrna
- Kontaktovat uživatele:
Jsem také vášnivý vaper
. Na počátku jsi psal že bys dal cca 1500,-.
Jen o chloupek víc stojí snad nej genialnější nabiječka ISDT C4.
Za těch 8 let mi prošlo rukama nabiječek spousta tak mám s čím porovnávat.
Výhoda číslo 1. Nabité 2 baterie za cca 1 hodinu.
Lze koupit třeba zde je tam i velmi podrobný popis
http://emotors.cz/isdt/6772-isdt-c4-25w-nabijec.html
Jen o chloupek víc stojí snad nej genialnější nabiječka ISDT C4.
Za těch 8 let mi prošlo rukama nabiječek spousta tak mám s čím porovnávat.
Výhoda číslo 1. Nabité 2 baterie za cca 1 hodinu.
Lze koupit třeba zde je tam i velmi podrobný popis
http://emotors.cz/isdt/6772-isdt-c4-25w-nabijec.html
Nahoru to půjde ... dolů musí.
@pepinozbrna Ta iSDT C4 se mi líbí. V jiném vlákně rcmania jsem psal, že za ceny "vánoce2018" ještě víc.
Problém těch smeťových 18650 z ntb na 3.6/4.1V neřeší. Asi nezbude než stavba s něčím jako 555 + LM317T
Problém těch smeťových 18650 z ntb na 3.6/4.1V neřeší. Asi nezbude než stavba s něčím jako 555 + LM317T