Osobně já, kdybych vyráběl amatérskou 3-listou vrtuli a pak ji usazoval na 6-šroubový unášeč, tak bych kolíčky rozmístil podle modifikovaného schématu "A" (tedy tak jak je to v tom Modeláři, 2 kolíky na každý list) a otvory zvrtával o 30° pootočené (tedy vlastně jako modifikované schéma "B" - 3 otvory do středu listu a 3 do spojů mezi listy). Horší by to ale bylo kdyby měl unášeč jen 4 šrouby, pak Hrozí, že dva z nich budou směrovat do kolíčků. Asi by se to muselo nějak jinak natočit (o 15°), nebo pro jistící kolíčky volit o dost větší rozestupovou kružnici.
Poskozena vrtule a oprava
Re: Poskozena vrtule a oprava
To byla reakce spíš na Jyrryho příspěvek. On mluvil o kolíčcích, ne o šroubech.
Osobně já, kdybych vyráběl amatérskou 3-listou vrtuli a pak ji usazoval na 6-šroubový unášeč, tak bych kolíčky rozmístil podle modifikovaného schématu "A" (tedy tak jak je to v tom Modeláři, 2 kolíky na každý list) a otvory zvrtával o 30° pootočené (tedy vlastně jako modifikované schéma "B" - 3 otvory do středu listu a 3 do spojů mezi listy). Horší by to ale bylo kdyby měl unášeč jen 4 šrouby, pak Hrozí, že dva z nich budou směrovat do kolíčků. Asi by se to muselo nějak jinak natočit (o 15°), nebo pro jistící kolíčky volit o dost větší rozestupovou kružnici.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
TomasC píše:To je smutné, ten článek si pamatuji. ...
Co je na tom smutného?
Dokud si pamatuješ ten starý článek, ale i to, co jsi dělal před 5 minutami, tak je to naopak veselé.
Horší by bylo kdyby sis pamatoval ten článek, ale nepamatoval co bylo před chvíli, jak se jmenuješ a kde bydlíš. To by opravdu smutné bylo.
Já myslím, že u velkých vrtulí i ta hlava vrtule má podstatně větší průměr a dalo by se to určitě řešit těmi rozdílnými roztečnými kružnicemi pro kolíčky a otvory pro šrouby.
Ona existuje vrtule s kolíčkama a se šroubama?
www.rc-pisek.rajce.idnes.cz/
www.youtube.com/user/Hreba13/videos
Proč by nemohla existovat, když si jí jyrry chce sám vyrobit? 
Jo, jo, možná na stránkách Jedličkova ústavu.
www.rc-pisek.rajce.idnes.cz/
-
jozefbb
- Kontaktovat uživatele:
Tak takto roztrhnutu vrtulu vidim prvy krat. Ja ale vrtam otvory inak. "Ale to zlepis bez problemov" hi, hi.misamltr píše:Našel jsem fotku, proč používat lepené vrtule. Při vleku větroně se vrtule krásně podél rozletěla na dvě shodné poloviny, naštěstí jsem s vlečnou doplachtil a větroň také přistál bez problému. Je klika, že se rozletěla protože, kdyby odletěla jen polovina, tak by ulítl i čumák s motorem.
Michal
HOKEJ píše:Jo, jo, možná na stránkách Jedličkova ústavu.
Dekuji za obzvlast prinosny prispevek.
Jinak ovsem staci cist a pochopit ze nepisu o spalovaku.
jyrry.webnode.cz
Kdyz si nekdo poridi takovouhle vrtuli, kde ji pro spalovak asi tak provrta?
A pokud mozno smysluplne odpovedi
jyrry.webnode.cz
To záleží na tom, jaký máš unašeč. Kolik šroubů a na jakém roztečném průměru, a taky jak se to bude potkávat s těmi kolíčky. Asi bych z toho nedělal vědu. Při šesti šroubech samozřejmě mezi kolíčky a při čtyřech zkusit najít polohu, aby si se do kolíčlů netrefil.
Myslím, že tím, že je ta hlava celá sevřená mezi přírubu a podložku, tak to nic neudělá. Ještě jsem neviděl utržený list při normálním provozu. K prasknutí došlo spíš kvůli nárazu, nebo po něm. Třeba má ale někdo jinou zkušenost.
Čau,
mám třílistou xoar 20/10 a mezi kolíčky se vejdeš i na motor mvvs 116 (od osy po kolík a ještě s rezervou). Jelikož je to vrtule na 50ccm motor, tak nemusíš řešit kolíčky.
Michal
mám třílistou xoar 20/10 a mezi kolíčky se vejdeš i na motor mvvs 116 (od osy po kolík a ještě s rezervou). Jelikož je to vrtule na 50ccm motor, tak nemusíš řešit kolíčky.
Michal
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
jyrry píše:Kdyz si nekdo poridi takovouhle vrtuli, kde ji pro spalovak asi tak provrta?
Nedávno jsem upravoval unášeč DLA20, kterej měl jen centrální matku a kontramatku a vrtule se povolovala až jsem ji za letu ztratil. Problém byl, že vedle podložky centrální matky by se už žádný hlavy šroubů nevešly. Tak jsem do unášeče udělal 3 díry M3 po 120 st na menším průměru. No a do nich jsem zašrouboval závitový červíky vyčuhující jen 2 mm. Do vrtule vrtám jen 3 díry do hloubky cca 3 mm a úplně stačí na zabránění protočení vrtule. Něco takovýho by tomu kolíkování tvý trojlistý vrtule nemělo vadit.
Jirka
Panove dik, ja se ptal spis ze zvedavosti.
U mne to samozrejme bude elektro a pri cenach tech Xoar a pod. to vidim na samodomo upravu, motor dava cca 1800W a vrtule to bude cca 18-19/10.
U mne to samozrejme bude elektro a pri cenach tech Xoar a pod. to vidim na samodomo upravu, motor dava cca 1800W a vrtule to bude cca 18-19/10.
jyrry.webnode.cz
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Tak ty nás vlastně jenom zkoušíš, co?
Jirka
Jirka
Celeron píše:Tak jsem do unášeče udělal 3 díry M3 po 120 st na menším průměru. No a do nich jsem zašrouboval závitový červíky vyčuhující jen 2 mm. Do vrtule vrtám jen 3 díry do hloubky cca 3 mm a úplně stačí na zabránění protočení vrtule. Něco takovýho by tomu kolíkování tvý trojlistý vrtule nemělo vadit.
To je dobrý nápad. Určitě si ho uložím do své studnice znalostí.