Přijímače Graupner HoTT se stabilizací (a variem)
Re: Přijímače Graupner HoTT se stabilizací (a variem)
Do toho přijímače potřebuješ soft V2.02, aby to fungovalo podle zadání. Ty virtuální kanály jsou pro zisk a přepínání modů.
Mod 0 - stabilizace vypnutá
Mod 1 - vypnutý vítr = stabilizace se snaží vyrovnávat poryvy a vlivy neovládané pilotem
Mod 2 - stabilizace se snaží model pořád rovnat do horizontu
Mod 3 - stabilizace se snaží udržet přesně tu polohu v jaké byla zapnuta
Nezbytně nutná je pevná montáž rovnoběžně s osami modelu.
Mod 0 - stabilizace vypnutá
Mod 1 - vypnutý vítr = stabilizace se snaží vyrovnávat poryvy a vlivy neovládané pilotem
Mod 2 - stabilizace se snaží model pořád rovnat do horizontu
Mod 3 - stabilizace se snaží udržet přesně tu polohu v jaké byla zapnuta
Nezbytně nutná je pevná montáž rovnoběžně s osami modelu.
Ground Penetration Tester
Nestačil by na ty směrovky "Y" kabel na jeden kanál? Tam snad není potřeba něco dolaďovat pro každou zvlášť?
V manuálu se píše:janva9 píše:Mod 0 - stabilizace vypnutá
Mod 1 - vypnutý vítr = stabilizace se snaží vyrovnávat poryvy a vlivy neovládané pilotem....
MODE
In this point you can select the gyro correction mode (0-3):
0 - no gyro correction
1 - normal gyro correction (P and D parameter)
Mod 0 je jasný. V modu 1 - při prudké výchylce v podélné ose třeba nahoru o cca 30° - kmitne výškovka proti výchylce ale vrátí se do neutrálu i když trup zůstane ve vychýlené poloze. Z toho plyne že se uplatní pouze regulace D. (A ještě je třeba nastavit vysoká čísla ELEVATOR a COEFF.)
A to mě trochu mate (P and D tam nevidím) i když vyrovnávat poryvy větru se to i tak snaží.
A jak to funguje vám ostatním?
Ještě dodatek - mám GR-12 +3xG
Dodatek: Abych někoho nezmátl, tak je to asi dobře. Vysvětlení viz - čti dál
Naposledy upravil(a) ellet dne pát 01.12.2017 21:06, celkem upraveno 1 x.
Tak to zkusím popostrčit nahoru, třeba se přece někdo chytne.
Napsal jsem stejný dotaz na Trivox, taky mlčí.
Napsal jsem stejný dotaz na Trivox, taky mlčí.
Tak info. Po urgenci jsem se odpovědi dočkal. Nepřišla z Trivoxu (nemají na to lidi?) a byla stručná, ve smyslu, že takové chování stabilizace je normální.
Manuál sice říká něco jinýho ale manuály Graupner - to je vůbec radost číst. A nefunkční odkazy na netu Graupner taky ke spokojenosti nepřidají.
Manuál sice říká něco jinýho ale manuály Graupner - to je vůbec radost číst. A nefunkční odkazy na netu Graupner taky ke spokojenosti nepřidají.
ellet píše:.... V modu 1 - při prudké výchylce v podélné ose třeba nahoru o cca 30° - kmitne výškovka proti výchylce ale vrátí se do neutrálu i když trup zůstane ve vychýlené poloze. ...
Gr-12 +3xG mám na stole tak mně to čeká taky.
Mám za to že ty akcelerometry hlídají jen změny polohy, ne polohu jako takovou... ???
Pak v módu 2 a 3 nastupují gyra a ta absolutní polohu (snad) drží... ???
Zdeňku (janva9) - jak to je?
jyrry.webnode.cz
Já mám sice GR-18+3G+3A+Vario, ale mám v něm ještě starý FW, takže mám vlasně jen režim 1, který koriguje jen nárazy větru. Pro aktualizaci FW ho musím "vypárat" z modelu a ještě jsem se ktomu nedokopal. Taky jsem zvědavý jak budou ty režimy 2 a 3 fungovat, ale myslím, že jeden by měl fungovat tak, že by stabilizoval vodorovný let, a druhý fungovat jako heading lock, t.z.n. měl by držet stávající polohu. Janva9 s tím má ale bohaté zkušenosti, tak nám určitě poradí. 
Edit: Tak jsem koukal do manuálu a napsal jsem to přesně obráceně.
2 - heading lock (drží aktuální polohu)
3 - drží vodorovný let
Edit: Tak jsem koukal do manuálu a napsal jsem to přesně obráceně.
2 - heading lock (drží aktuální polohu)
3 - drží vodorovný let
Naposledy upravil(a) Lark dne pon 27.11.2017 12:41, celkem upraveno 2 x.
jyrry píše:Gr-12 +3xG mám na stole tak mně to čeká taky.
Mám za to že ty akcelerometry hlídají jen změny polohy, ne polohu jako takovou... ???
Pak v módu 2 a 3 nastupují gyra a ta absolutní polohu (snad) drží... ???
Zdeňku (janva9) - jak to je?
Většinou gyro hlídá změny polohy a akcelerometry polohu.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
Pracovat to má tak jak popsal slovně janva9 o něco výš.
K akcelerometru. Akcelerometr reaguje na zrychleni změny polohy. Uživatele ale čidla nemusí vůbec zajímat. Jde o to, že regulace PID není v elektrotechnice nic novýho. A fungovat by to mělo asi takto:
P - proporcionální - odchylka na výstupu je úměrná odchylce na vstupu.
I - inregrační - odchylka na výstupu v čase roste a strmost je úměrná vstupní odchylce.
D - derivační - odchylka na vstupu vyvolá úměrně velký impulz na výstupu
Podmínky ve zpětnovazební smyčce nás tady nezajímají (fáze, velikost)
(Tak jsem se to alespoň kdysi učil - snad)
Proto jsem psal, že v módu 1 regulaci P nevidím i když v manuálu se to píše (ale vlastně tam ani být snad nemá).
K akcelerometru. Akcelerometr reaguje na zrychleni změny polohy. Uživatele ale čidla nemusí vůbec zajímat. Jde o to, že regulace PID není v elektrotechnice nic novýho. A fungovat by to mělo asi takto:
P - proporcionální - odchylka na výstupu je úměrná odchylce na vstupu.
I - inregrační - odchylka na výstupu v čase roste a strmost je úměrná vstupní odchylce.
D - derivační - odchylka na vstupu vyvolá úměrně velký impulz na výstupu
Podmínky ve zpětnovazební smyčce nás tady nezajímají (fáze, velikost)
(Tak jsem se to alespoň kdysi učil - snad)
Proto jsem psal, že v módu 1 regulaci P nevidím i když v manuálu se to píše (ale vlastně tam ani být snad nemá).
Třìosý akcelerometr měří zrychlení, tedy i tíhové, a je tedy schopen určit polohu sensoru i v "klidu". Gyro jako takové měří rychlost změny zrychlení - sensor v "klidu" (ustálené zrychlení ) ukazuje nulu. Matematicky je výstup gyra derivací výstupu akcelerometru.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
BoŠ píše:Třìosý akcelerometr měří zrychlení, tedy i tíhové, a je tedy schopen určit polohu sensoru i v "klidu". Gyro jako takové měří rychlost změny zrychlení - sensor v "klidu" (ustálené zrychlení ) ukazuje nulu. Matematicky je výstup gyra derivací výstupu akcelerometru.
ellet píše:Hezký....a proto si myslím, že čidla nemusí uživatele zase tolik zajímat. Důležitější je jak má celý systém pracovat (teda podle mě). I když je to zajímavé téma.....
Já jen, že pokud je zvolen Gyro mód, tak se pří naklopení letadla o třicet stupňů projeví do výchylky výškovky nejen D složka, ale i P složka. Protože se ale jedná o gyro mód, tak tyto odchylky se projeví jen při změně polohy. Pokud by se jednalo o stabilizační mód s akcelerometrem, tak by se při trvalém klopění letadla přes P složku trvale vyklopila výškovka, D - složka by se projevila zvýšením výchylky v okamžiku změny úhlu klopení letadla, pokud by byla nastavena i I-složka, tak by se výchylka trvale zvyšovala až na maximum (výchylka by měla působit proti směru klopení). Proto ten exkurs do čidel a regulací
Znamená to, že P a D složka se projeví ale jen pokud změna polohy probíhá? (Po uklidnění v nové poloze je vše zpátky v nule)BoŠ píše:Já jen, že pokud je zvolen Gyro mód, tak se pří naklopení letadla o třicet stupňů projeví do výchylky výškovky nejen D složka, ale i P složka. Protože se ale jedná o gyro mód, tak tyto odchylky se projeví jen při změně polohy.......
ellet píše:Znamená to, že P a D složka se projeví ale jen pokud změna polohy probíhá? (Po uklidnění v nové poloze je vše zpátky v nule)
V gyro módu ano, je to vlastně funkce kompenzace např. větru.
Tak jsem to myslel.
Děkuji za výklad, konečně logické a uspokojivé vysvětlení!
Děkuji za výklad, konečně logické a uspokojivé vysvětlení!