Rozdil mezi analogovým a digitálním servem
Re: Co to je digitalni servo
Proč by měl zjišťovat co leze z přijímače? Není tohle náhodou věcí PPM a PWM? Není on to náhodou standart? Co má společného doba mezi dvěma pulzy u PWM s 330Hz u digitálu?
Jeti DC-16
F4U Corsair (Saito FG-60R3), Swift 2, VSB-66 Orlice 4,35m, Sopwith Pup 1,35m, Mustang P51
F4U Corsair (Saito FG-60R3), Swift 2, VSB-66 Orlice 4,35m, Sopwith Pup 1,35m, Mustang P51
Re: Rozdil mezi analogovým a digitálním servem
Ta frekvence 330Hz je jen vnitřní frekvence vyhodnocování signálu a řízení motorku, a ne všechna digitální serva jedou vnitřně na 330Hz, takže ne všechna "piští". Řídicí signál z přijímače je pořád stejný. Hlavní rozdíl je v tom, že u analogového se krouticí moment zvyšuje postupně podle velikosti výchylky (rozdílu mezi klidovou a požadovanou polohou), kdežto digitální servo má plný krouticí moment i v klidu při držení polohy. Díky tomu mívají i větší spotřebu, a při stejné velikosti většinou i větší sílu. Některé digitály jsou i programovatelné, takže se u nich dá nastavovat reverz, velikost mrtvé zóny, měnit neutrální poloha, velikost výchylek, rychlost přejezdu a u některých i omezení proudu při přetížení (overload protection), nebo síla reakce v závislosti na rozdílu řídicího signálu, nebo i FailSafe (poloha při ztrátě řídicího signálu).
Lark píše:Ta frekvence 330Hz je jen vnitřní frekvence vyhodnocování signálu a řízení motorku, a ne všechna digitální serva jedou vnitřně na 330Hz, takže ne všechna "piští". Řídicí signál z přijímače je pořád stejný. Hlavní rozdíl je v tom, že u analogového se krouticí moment zvyšuje postupně podle velikosti výchylky (rozdílu mezi klidovou a požadovanou polohou), kdežto digitální servo má plný krouticí moment i v klidu při držení polohy. Díky tomu mívají i větší spotřebu, a při stejné velikosti většinou i větší sílu. Některé digitály jsou i programovatelné, takže se u nich dá nastavovat reverz, velikost mrtvé zóny, měnit neutrální poloha, velikost výchylek, rychlost přejezdu a u některých i omezení proudu při přetížení (overload protection), nebo síla reakce v závislosti na rozdílu řídicího signálu, nebo i FailSafe (poloha při ztrátě řídicího signálu).
ee
- juraj.jurej
- Kontaktovat uživatele:
Lark píše:Ta frekvence 330Hz je jen vnitřní frekvence vyhodnocování signálu a řízení motorku, a ne všechna digitální serva jedou vnitřně na 330Hz, takže ne všechna "piští". Řídicí signál z přijímače je pořád stejný. Hlavní rozdíl je v tom, že u analogového se krouticí moment zvyšuje postupně podle velikosti výchylky (rozdílu mezi klidovou a požadovanou polohou), kdežto digitální servo má plný krouticí moment i v klidu při držení polohy. Díky tomu mívají i větší spotřebu, a při stejné velikosti většinou i větší sílu. Některé digitály jsou i programovatelné, takže se u nich dá nastavovat reverz, velikost mrtvé zóny, měnit neutrální poloha, velikost výchylek, rychlost přejezdu a u některých i omezení proudu při přetížení (overload protection), nebo síla reakce v závislosti na rozdílu řídicího signálu, nebo i FailSafe (poloha při ztrátě řídicího signálu).
Len k tej sile, ťah je ten istý ,ale prídržná sila je 2x väčšia u digi.
Takže súhlas
FrSky Tandem X20
To že jsou digitály silnější jsem myslel tak, že digitální servo se stejným krouťákem seženeš podstatně menší, než analogové, a taky bývají rchlejší. To že je přídržná síla 2x větší bych si netroufal tvrdit, protože u analogového se mění a v neutrálu je prakticky nulová.
děkuji za odpovědi,no když je přídržná síla 2x větší,tak by ty digi byly dobré třeba na klapky ne? a misto 8g bych mohl kvuli menší hmotnosti použit třeba 4,7g ?
- juraj.jurej
- Kontaktovat uživatele:
Lark píše:To že jsou digitály silnější jsem myslel tak, že digitální servo se stejným krouťákem seženeš podstatně menší, než analogové, a taky bývají rchlejší. To že je přídržná síla 2x větší bych si netroufal tvrdit, protože u analogového se mění a v neutrálu je prakticky nulová.
Dole na tejto stránke sa dá poslať na email taká brožúra o servách:
http://www.jpmodels.cz/elektronika/
Tam sa niečo o tom píše. Já to nemám zo svojej hlavy, ale pochopil som to.
FrSky Tandem X20
- juraj.jurej
- Kontaktovat uživatele:
honzi píše:děkuji za odpovědi,no když je přídržná síla 2x větší,tak by ty digi byly dobré třeba na klapky ne? a misto 8g bych mohl kvuli menší hmotnosti použit třeba 4,7g ?
A čo prevody, ich mohutnosť predovšetkým ozubenia. Čím väčšie servo tým pevnejšie prevody. (veľkosť zubov)
Logicky pri tých istých materiáloch.
FrSky Tandem X20
Samozřejmě ta odolnost převodů by měla odpovídat krouťáku, který je servo schopné vyvinout, ale to je různé výrobce od výrobce i to jestli použiješ plastové, karbonitové, nebo kovové převody. Každopádně tam kde předpokládám nějaké větší nanáhání, třeba i nárazy, tak nebudu dávat mikroservo, nebo musí mít táhlo nějakou pojistku. To už je ale o něčem jiném. Samozřejmě se dělají i serva s podobným krouťákem i v podobné velikosti jako analogová. Vždy je ale lepší předimenzované servo, jak krouťákem, tak mechanickou odolností. Akorát při nějakém extrémním létání se vše třeba kvůli váze a spotřebě, dimenzuje na hranici parametrů.
Edit: Na tu příručku jsem se zaregistroval, poděkoval mi s tím, že příručka byla odeslána, ale žádná mi zatím nedorazila.
Edit: Na tu příručku jsem se zaregistroval, poděkoval mi s tím, že příručka byla odeslána, ale žádná mi zatím nedorazila.
- juraj.jurej
- Kontaktovat uživatele:
Lark píše:Samozřejmě ta odolnost převodů by měla odpovídat krouťáku, který je servo schopné vyvinout, ale to je různé výrobce od výrobce i to jestli použiješ plastové, karbonitové, nebo kovové převody. Každopádně tam kde předpokládám nějaké větší nanáhání, třeba i nárazy, tak nebudu dávat mikroservo, nebo musí mít táhlo nějakou pojistku. To už je ale o něčem jiném. Samozřejmě se dělají i serva s podobným krouťákem i v podobné velikosti jako analogová. Vždy je ale lepší předimenzované servo, jak krouťákem, tak mechanickou odolností. Akorát při nějakém extrémním létání se vše třeba kvůli váze a spotřebě, dimenzuje na hranici parametrů.
S tým môžem len súhlasiť.
Pozri tú príručku v SPAME!
FrSky Tandem X20
No to mě vůbec nenapadlo.
Je tam. Díky
Tak jsem tu příručku pročet a pro laiky je to přehledně a hodně dobře napsané, i když některé pasáže by si asi zasložily trochu víc podrobností. Ale jako základ určitě výborné.