Můžeš to nějak blíž popsat? Za dobu, co se zabývám akumulátory jsem viděl desetitisíce grafů z nabíjení a vybíjení (zhruba 95% všech baterek nabíjím z monitorem na PC)
Když Ti dám graf z nabíjení Pb, nebo LiIon, poznáš co je co? Vsadím se, že ne
Nejprve benzínová KIA RIO, kde původní akumulátor odešel až po 9 letech (ne však v zimě, ale v horkém létě).
Ano, to je přece normální. V zimě odchází akumulátor na "nedostatečnost" (další léto by v pohodě odsloužila bez ztráty kytičky) a v létě odejde na poruchu. Klasicky na velký nabíjecí proud.
V obou případech baterka odešla jakoby z ničeho nic. Ráno jsem s ní úplně normálně nastartoval, pak celý den jezdil a najednou nešlo vůbec protočit motorem. Tohle se mi u starých embéček nestávalo - tam ten proces odcházení byl postupný - baterka prostě dávala dlouho dopředu vědět, že už končí. A v tomhle tom není moje zkušenost ojedinělá. Dva moji kolegové zažili stejnou zkušenost. Jak mi tohle někdo vysvětlí.
To je jednoduché
Už několik let radím modelářům, kteří nabíjejí ze startovacího aku, aby při odjezdu z letiště ihned po nastartování zapnuli co nejvíce el. spotřebičů, včetně těch "nejžravějších". Tedy vyhřívaná okna, sedačky, světla. A tyto spotřebiče postupně vypínali.
Moje auto dá na volnoběh do palubní sítě 130A (ještě jsem tehdy při měření zapomněl zapnout zadní topení a přídavné topení jako takové) tedy +cca 15A.
Napětí v palubní síti je v tu chvíli lehce pod 14V a do baterky "teče" nějakých 20A. Když vše vypnu a než stoupne napětí na 14,4V (CV) jde do baterky kolem 70A. Jak dlouho vydrží startovací baterka nabíjení proudem 70A než se ji zkroutí a rozsypou desky?
Úplně nejlepší kecy jsou při startování přes kabely, kdy strejda stojící opodál radí "nech to chvíli proběhnout, ať se dobije baterka" ale ve skutečnosti říká "právě teď Ti ten proud, který nemá kam jít
devastuje baterku víc, než by dokázalo velké kladivo" a ještě tomu věří
Auto, které jezdí jen občas má problém s nabíjením baterky, protože tak velký proud, který jde do částečně vybité baterie není ta baterie schopná nejen zpracovat a uložit, ale (a to je horší) ji likviduje.
A proč se Ti to nestalo u starého "embéčka"? Protože dynamo, nebo později alternátor 55A / 13,8V (při plném výkonu - čti nikoli na volnoběh) baterku v autě lehce šimral a spíš nedobíjel, než aby ji ubližoval....