topení peletami

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

topení peletami

#1 Příspěvek od STROHUR »

Není tu někdo kdo má praktickou zkušenost s topení peletkami. Zajímala by mě spotřeba za rok , skladování pelet , údržba kotle . Zatím topím zateplený barák cca 130m uhelným Dakonem 20kw / předimenzovaný/ . Manželka si ale sama zatopí pouze v krbovkách , spotřebu uhlí mám cca 35q za rok a 4m dřeva takže cca 17000kč .
Plyn u nás není a nebude a už bych chtěl přijít domů a mít teplo hned.
Děkuji za Váš čas.
Martin
TominoLel

Re: topení peletami

#2 Příspěvek od TominoLel »

Ahoj, odkud jsi, je to na delší povídání. Máme Kadriu, 3 sezónu, před tím 25 let Slokov na uhlí. Nesrovnatelný
Graupner MC-20, Filip 600 V, EDGE 540 Great Planes, Z-37 Čmelák, Z-50
SKAY
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od SKAY »

měli jsme to na firmě a spotreba strasna a to tam byla rekuperace
kamarad z prace presel z peletek na uhli
zeptam se na rozdil zitra

Jamam barak 120m a mam tepelne cerpadlo a asi 10- 12Tkc za topeni/elektrina 1,8kc/
v krbu jsem netopil jeto otrava a bordel
Naposledy upravil(a) SKAY dne čtv 25.01.2018 20:10, celkem upraveno 2 x.
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od STROHUR »

Jsem z Liberce , t j topení cca 1/2 roku aspon v krbovkách.
O tepelnýn čerpadle ani neuvažuju , soused manažer už má 2 a pořád vozí dřevo do krbu.
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Jindra_S »

Topím v rodinném domku (řádovka, 2 obytná patra po cca 100m2 + 1 sklep/garáž cca 100m2) od roku 2006.
Kotel Licotherm AM24. Loni protopeno 4170 kg, topím do ústředního topení a v zimě na vodu.

Za ty roky si nemohu moc stěžovat, nicméně záleží proti čemu bych měl porovnávat. Kdybych měl předtím plyn/elektřinu, tak je to nehorázně obtěžující, musím jít dvakrát za týden do sklepa přiložit, jednou za rok přivézt peletky a navíc 3-4 za sezónu kotel vyčistit a vynést popel. Kdybych měl předtím uhlí, je to neskutečně bezpracné - musím jen dvakrát za týden do sklepa přiložit, jednou za rok mi stačí přivézt peletky a kotel stačí vyčistit 3-4 za sezónu.

V každém případě konstrukce (aspoň) mého kotle je celkem jednoduchá, je to tiché. Donedávna to oficiálně nevyžadovalo revize. Jde topit i něčím jiným než peletkami (např. rozbitým letadlem :( ), je to nouzovka, ale jde to.

Nejdůležitější je peletky skladovat někde, kde je sucho - pokud se tohle nedá splnit

Tepelné čerpadlo se mi principem líbí, ale nejsem si jistý návratností investice (několik příběhů z okolí, kdy čerpadlo ani 10 let nevydrželo), je relativně hlučné a je to bivalentní zdroj = vyžaduje náhradní topení v záloze např. krb.
-
TominoLel

#6 Příspěvek od TominoLel »

Tak já to rozvedu dle mé zkušenosti.
Máme dvou-generační, dvou-patrovej rod. domek, kde topíme i v suterénu (garáž, dílna, posilka a dva "sklady), obytná plocha nějakých 160 m2, čtyři dospělí, 3 letej prcek. Domek je cca 28 let starý, klasická voština cihla, kvalitní okna a dveře. Před peletkama ú.t. uhlí, teplá užitková voda elektřina bojler 125 l, roční náklady cca 35-40 tis. korun a mraky práce s topením.
S peletkama kotel Kadria na dotace Zelená úsporám jsme zrušily i ten el. bojler a daly jsme výměník napojenej na ten kotel o obsahu 185 litrů. Náklady vychází o cca 15% levněji za rok. Dvakrát za rok dvě palety kvalitních pelet po 64 15kg pytlech, dvakrát za týden v topné sezoně, mimo jednou za týden nasypu 50 litrovej zásobník a jednou za cca 3-4 týdny vyberu půl kybla popela. To je vše. Zkušenost moje osobní je fantastická, žádnej bordel z uhlí, strach z plynu, atd. a přes kotelnu můžu projít i v civilu beze strachu, že se zamažu.
Graupner MC-20, Filip 600 V, EDGE 540 Great Planes, Z-37 Čmelák, Z-50
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od STROHUR »

Na skladování pelet ve u mě sklepě je asi vlhko, barák z 30 let. Uhlí to nevadí ale pelety by asi brali vlhkost i když už jsem viděl skladovat pelety v pytlích venku přikryté jen plachtou.
pilot škaloud
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od pilot škaloud »

Ještě taky napište to nejdůležitější, kolik stupňů máte doma. Někomu stačí "topit" na 19, a někomu je zima při 23. A to je sakra rozdíl ve spotřebě jakékoli energie.
SKAY
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od SKAY »

22 C
navratnost u domku do 150 m je nula jen tedka clovek nemusi skoro nic platit

peletky je nutne skladovat v suchu
kamarad mel obrovsky zasobnik aten to podaval do zasobniku u kotle takze jen vynasel popel
Bořík

#10 Příspěvek od Bořík »

Je dobré porovnat výhřevnost peletek a výhřevnost palivového dřeva a porovnat cenu za tunu dřeva a peletek.
2952

#11 Příspěvek od 2952 »

3+1, podsklepené, neizolované staré zdi. Spotřeba cca 4 t peletek, pytle po 15 kg.
O trochu dražší než hnědé uhlí, ale jsem spokojený, čisto a pohodlné skládání po pytlích.
Spokojenost
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Celeron »

pilot škaloud píše:Ještě taky napište to nejdůležitější, kolik stupňů máte doma. Někomu stačí "topit" na 19, a někomu je zima při 23. A to je sakra rozdíl ve spotřebě jakékoli energie.

Ty 4 stupně rozdílu je cca 24% energie.

K tý životnosti tepelnejch čerpadel. Mám PZP vzduch-voda z roku 1994. Topí až do -24 st. C. Za poslední 4 roky jsem bivalenci nemusel zapnout ani jednou. Za topnou sezónu natočím kompresorem cca 850 - 950 motohodin. Příkon je 4,2KW, takže roční spotřeba cca 4000 KWh. Topnej faktor 3,2 při 0 st. venkovní. Doufám, že pojede ještě hóódně dlouho. Pochybuju, že něco vyráběnýho v součastnosti vydrží v chodu skoro čtvrt století. :wink:
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Jindra_S »

Topíme na cca 22 stupňů, nicméně jsme opustili klasický termostat a přešli k ekvitermní regulaci plus hlavice na radiátorech. Takže nemáme ultrapřesnou teplotu v jedné místnosti, ale přibližně nastavenou teplotu ve všech místnostech a voda proudí celý den. Nicméně tohle už s peletami až tak nesouvisí - čím více bude stavba domu a využívání pokojů heterogenní (např. žena s dětma většinu dne v obývákokuchyni, kde je čidlo termostatu), tím hůř na tom bude klasická regulace termostatem.

U mého kotle (běží pořád, jen přechází do útlumu) to nedává smysl, ale pokud by byl kotel se samozapalováním a místo na akumulačku, bylo by to zajímavé propojit - kotel by vždy pak jel na maximum výkonu v optimálním režimu.
-
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Jindra_S »

Celeron píše:K tý životnosti tepelnejch čerpadel. Mám PZP vzduch-voda z roku 1994. Topí až do -24 st. C. Za poslední 4 roky jsem bivalenci nemusel zapnout ani jednou. Za topnou sezónu natočím kompresorem cca 850 - 950 motohodin. Příkon je 4,2KW, takže roční spotřeba cca 4000 KWh. Topnej faktor 3,2 při 0 st. venkovní. Doufám, že pojede ještě hóódně dlouho. Pochybuju, že něco vyráběnýho v součastnosti vydrží v chodu skoro čtvrt století. :wink:

No to je právě ten problém - nevydrží. :( A odstraňování závad, při sázce na špatného koně, je problematické.
Jeden případ byl kolega s trošku exotičtějším čerpadlem vzduch-vzduch (myšlen právě topení vzduchem, čerpadlo byla nějaká, v té době dostupná značka). Spokojenost, po několika letech (5-6 ?) problém s unikáním chladiva z výměníku, náhradní díl v desítkách tisíc, pár firem v ČR opravovalo, ale jen bez záruky. Po několika opravách, kdy více zaplatil za cesty firmám koupil nové, ale opět investice přes 100 tisíc.
Druhý případ byl s "klasickým" čerpadlem vzduch-voda. Spokojenost pár let, pak odcházela elektronika a firma měnila stylem pokus-omyl s tím, že zákazník si díl musí v zahraničí objednat sám. Díky cenám komponent v desítkách tisíc a přetrvávajícím problémům je dnes čerpadlo odstaveno.
Tím chci říct, že technologie je to pěkná, jen je potřeba mít trošku štěstí nebo dlouhou záruku. A když jede, je to bezpracné a bezúdržbové.
-
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od STROHUR »

Původně jsem chtěl vyměnit kotel za automat na uhlí . Ale kotlíková dotace toto už jednoduše neumožnuje a jsem přesvědčován přejít rovnou na pelety . Topíme na cca 20 stupnů .
Trochu se bojím aby mi pelety ve sklepě nevlhly /původně na brambory/.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“