jirka525 píše:Já jsem PEI Ultem fólii používal a nechtěl bych už nic jiného. Tisknul jsem pouze PLA, ABS a PETG a všechno drželo výborně. Při tisku PETG jsem dokonce musel trysku přizvednout asi o 100um proti jiným materiálům protože výtisk nešel sundat ani za použití hrubého násilí.
Souhlasím s tím, že se na PEI dobře tiskne PLA i PETG. Flex se tiskne "až moc dobře", drží tak dobře, až je ho problém sundat. Nicméně pro věci s ne úplně extrémní plochou (třeba kolečka pro letadlo od 3dlabprint) to jde, stačí docela dost zvednout trysku. U něčeho "přes celou desku" už to bude horší, nicméně "fint" na úpravu adheze je popsáno dost.
S ABS je to ale podle mé zkušenosti o dost složitější, tady se extrémně liší výsledky podle typu filamentu a možná dokonce barvy. Mám například dvě cívky z Hobbykingu, podle provedení a popisek jde o stejného výrobce i typ. Ovšem zatímco transparentní zelený se tiskne naprosto perfektně, tak bleděmodrý ABS na PEI drží vyloženě blbě. Podobných odlišností je více, starší ABS z Mladče patří také k těm "problematičtějším". A tady musím říct, že mám přímé srovnání a zrovna třeba to ABS z Mladče se na skle s ABS juice chovalo naprosto perfektně, naopak na PEI je velmi podprůměrné. Je klidně možné, že například nové "ABS not dead" také z Mladče bude lepší, to ale nic nemění na tom, že materiál dobře fungující na tradičním skle s juice na PEI funguje špatně. Nedá se tedy říct, že by PEI bylo nějakým všelékem, bohužel tak ideální to opravdu není