Dálniční známky u nás a u sousedů (bylo samolepky a EPP)

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
automet

Re: Dálniční známky u nás a u sousedů (bylo samolepky a EPP)

#31 Příspěvek od automet »

Ono, v tých dialniciach sa je niekedy ťažko vyznať. Kedysi bývali doplnkové tabule "bez úhrady". Od istého roku 2000+ už nie je povinnosť ich osadzovať. Takže nie je až také jednoznačné povedať bez vopred overenia u správci cesty, ktorá je spoplatnená a ktorá nie. Napr. u nás Svrčinovec - Skalité, by podľa značenia mala byť spoplatnená, ale nie je. Je tam zelená značka D3 a nič viac /žiadne bez úhrady/. Na stránke NDS nie je tento úsek medzi spoplatnenými.
Keď sme minulý rok išli z Jesenníkov, prechádzal som kúskami diaľníc, ale mal som za to, že tie kúsky ešte neboli spoplatnené, lebo som to kontroloval s mapy.cz a ešte nejakou českou mapou spoplatnených úsekov, a aj som v aktuálnej navigácii mal nastavené použitie diaľnic, ale bez poplatku. Síce navigácia nie je smerodatná, ale lepšie som to už nemohol vyriešiť, keďže nálepku sa mi kupovať neoplatilo, lebo tie spoplatnené úseky /ťahy/ by som nevyužil, išli mimo našej trasy.
VTjr

#32 Příspěvek od VTjr »

Celeron píše:Proč? Já se klidně pochlubím. Jsou i jiný legální způsoby použití český dálnice než se známkou nebo nějakým jiným placením. :wink:

Když ale Ty konkrétně spadáš pod nějakou výjimku, tak to napiš rovnou, že jsi například třeba držitel ZTP, celník, voják, hasič, diplomat, bachař... a nedělej tady haura! :P
Protože s tím placením daní a "spoluvlastněním dálnic", co jsi prvně napsal, to Tvoje ježdění bez známky nijak nesouvisí. Určitě kdybys tu výjimku neměl, tak bys pokorně platil jako ostatní a nedělal tady ramena. :lol: A nebylo to ani výchovné, protože tím si vlastně tady ostatní nepřímo naváděl, že mohou jezdit bez placení, protože to defacto stejne pořádně nekontrolují. :x
Mj, já, ačkoli si vždy známku kupuji všude, kde to je povinné, jsem zatím nikdy nezažil situaci, že by mi ji policajti kontrolovali. To ale neznamená, že bych teď všude prohlašoval, že se známky kupovat nemusí a projde to i bez nich. :mrgreen:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
novfra

#33 Příspěvek od novfra »

VTjr píše: .....jsem zatím nikdy nezažil situaci, že by mi ji policajti kontrolovali.

Kontrolují to celkem běžně. Celní správa a dalekohled u dálnice (třeba)
Před pár lety, kdy se ještě na Slovensku lepily samolepky, tak kousek od Liptova byla dálnice svedená do jednoho pruhu a policie kontrolovala známky při pomalém průjezdu kolem jejich stanoviště.
VTjr

#34 Příspěvek od VTjr »

Máš pravdu, blbě jsem se vyjádřil. :oops: Místo slova "nezažil" by asi bylo přesnější slovo "nezaznamenal". :wink: Asi mne i kontrolovali ale já o tom prostě nevím.
pepin

#35 Příspěvek od pepin »

novfra píše:
Kontrolují to celkem běžně. Celní správa a dalekohled u dálnice (třeba)

co jezdim po D7 na Ranou, jsou tam v podstatě pořád.

pokud se nepletu, mám pocit, že i mě kdysi stavěli a nějak jsme řešili právě dopsání spz na ten ůstřižek, možná se ale p=letu a prudili kjen měštáci někde ve městě---určitě jsem nic nedopisoval.

nic proti placením za dálnice, ale kupovat si i na víkendový výpadovkový třeba kabrio vedle rodinnýho auta známku, když jediný, proč dálnice s kabriem bylo, bo mi tam navedla blbě nastavená navigace a otočit se nedalo, mi fakt nepřišlo jako že tak to má správně být.

super by bylo, kdyby to šlo na auta nastavit elektronicky bud jako paušál, nebo jako poplatek za reálné využití ujetých km, to si myslím, že by byli všichni pak v poho.
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Arcicorsa »

Já osobně nechápu proč v dnešní době nemám doma škatuli, kterou si v klidu někde na netu nabiju a pak ji proste dam do auta a jedu, je jedno do jakého... To samé známka! Proč má být vázána na jediné vozidlo, prostě bych si ji vozil v peněžence a v tom autě ve kterém bych jel bych mohl na dálnici...

Samozřejmě to chápu, v první řadě jde hlavně o prachy :? .....
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
VTjr

#37 Příspěvek od VTjr »

pepin píše:... super by bylo, kdyby to šlo na auta nastavit elektronicky bud jako paušál, nebo jako poplatek za reálné využití ujetých km, to si myslím, že by byli všichni pak v poho.

To by nebyly. Bylo by to sice spravedlivé, ale ti co dálnice využívají opravdu často by zaplakali. :(
Ale prodělali bychom nakonec všichni, protože i Ti co jezdí málo a přesto dnes musí kupovat známku, by si museli do auta pořídit nějakou komunikační/záznamovou/tarifikační jednotku, která by sice nestála majlant, ale možná víc než dnešní známka.
Nakonec by to mělo ten důsledek, že mnoho řidičů by se kvůli tomu dálnicím vyhýbalo a zamořovalo by tak dopravou souběžné cesty nižších tříd.
Koneckonců ono se to v menší míře děje i dnes, a pak magistráty obcí a měst si vymohou u ŘSD výjimky ze zpoplatnění některých úseků dálnic a rychlostních cest. Například D1 od Slavkova do Brna a pak i celý jižní dálniční obchvat Brna - to kdyby nebylo bez poplatku, tak se Brno ocitne v dopravním kolapsu.
Anebo se podívejte na chorvatské dálnice - ty jsou zpoplatněny (dost drakonicky) a tím slouží zejména dovolenkujícím cizincům. Aut s chorvatskými značkami po nich jezdi minimum a mimo hlavní sezónu jsou ty dálnice téměř prázdné. Pro meziměstskou dopravu se Chorvatům vyjíždět na dálnici vůbec nevyplatí. Výjezdy jsou dlouhé a řídké a ještě musí platit. Takže jejich souběžné cesty jsou dost vytížené. Nevím jestli někdo z Vás zkusil jet ze Záhřebu do Karlovace "Starou Karlovačkou", ja to jel loni, protože na dálnici byla neskutečná zácpa a neměl jsem chuť se posouvat několik hodin na jedničce 30km a ještě si za to připlatit, to jsem to radši projel sice padesátkou, ale plynule. Každopádně těm vesnicím, kterými ta cesta prochází dálnice nepomohla tolik, jak by mohla. Ale i tam, aby odlehčili hlavní město, tak taky nechali jižní obchvat Záhřebu bez poplatku. Naproti tomu v Česku a Slovensku se i značná část regionální a místní dopravy přesunula na dálnice.

Nakonec možná by bylo lepší zpoplatnění dálnic úplně zrušit (s výjimkou náklaďáků, které by zůstali pod elektronickým mýtem) a udělat to tak, jak to bylo zatím v Německu, tedy nepatrně vyšší spotřební daní na palivo.
VTjr

#38 Příspěvek od VTjr »

Arcicorsa píše:... To samé známka! Proč má být vázána na jediné vozidlo, prostě bych si ji vozil v peněžence a v tom autě ve kterém bych jel bych mohl na dálnici...
Samozřejmě to chápu, v první řadě jde hlavně o prachy :? .....

Ano, jistě, o prachy jde až v první řadě. :lol:
Nevím jestli by ses pak smířil s tím, že přenosná známka by byla třeba 2 až 5-krát dražší? :roll:
Stát by musel řešit jak zabránit tomu, aby se s těmi přenosnými známkami nekšeftovalo. A kdyby nebyla známka vázána na konkrétní auto, tak potom by to vedlo k tomu, že by to muselo být vázáno na osobu. To ale znamená, že ačkoli by jste měli doma jen jedno auto, tak Ty i manželka, případně dospělé děti - každý by musel mít koupenou svoji individuální známku. A jak by se to řešilo u služebních aut ve firmách?

Já bych ale navrhoval ještě lepší způsob. Vše zakomponovat do čipové inteligentní občanky. K tomu mají nejblíž v Estonsku. :wink:
Jenže, ouha, teď ta nedávná aféra s možností prolomení identity a elektronického podpisu přes veřejný klíč. :oops: Kupříkladu já, už jsem musel pobočku policie SR navštívit aby mi občanku přeprogramovali protože jsem svůj ZEP používal. Od té doby ji coby privátní klíč k ZEPu radši nepoužívám, protože nevěřím moc účinnosti té softwérové opravy. Osobně si myslím, že ten problém bez výměny čipu (tedy celé občanky) dokonale vyřešit ani nelze. A i to by bylo jen na pár let než podle Moorovho zákona naroste výkon počítačů a sítí natolik, že i nové delší kódy budou prolomitelné v rozumném čase.
Kreyson

#39 Příspěvek od Kreyson »

Me tak napada pri dnesnich vykonech vypocetni techniky, proc neni dalnicni poplatek jednoduse vazany na RZ. Nemusely by se v autech vozit zadne znamky ani krabicky.
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Mad_Box »

Poplatek na RZ vázán je, jen ne u nás v ČR
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
Kreyson

#41 Příspěvek od Kreyson »

Mozna tomu nebudete verit, ale me zajima prave situace na ceskych dalnicich. Do zahranici vubec nejezdim, tudiz jsou mi pomery na tamnich silnicich zcela lhostejne.
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Arcicorsa »

VTjr píše:Ano, jistě, o prachy jde až v první řadě. :lol:
Nevím jestli by ses pak smířil s tím, že přenosná známka by byla třeba 2 až 5-krát dražší? :roll:
Stát by musel řešit jak zabránit tomu, aby se s těmi přenosnými známkami nekšeftovalo. A kdyby nebyla známka vázána na konkrétní auto, tak potom by to vedlo k tomu, že by to muselo být vázáno na osobu. To ale znamená, že ačkoli by jste měli doma jen jedno auto, tak Ty i manželka, případně dospělé děti - každý by musel mít koupenou svoji individuální známku. A jak by se to řešilo u služebních aut ve firmách?

Podle mě už je tohle všechno špatně... Proste co auto na dálnici to platná známka ve vozidle a je úplně jedno jestli je to škatule nebo nějakej cár papíru v peněžence.. Sednu do jiného auta, vezmu škatuli nebo nebo známku a jedu... Žádný kšeftování bych neřešil, není k tomu důvod, pokud bude na dálnici vozidlo s platnou škatulí nebo známkou tak není co řešit přece... Vůbec nevím co má být státu do toho jestli někomu prodám svou známku (můj majetek který jsem si zaplatil a tím mám právo s ním jakkoliv nakládat) kterou už nebudu potřebovat, já už ji mít nebudu tak nebudu moc na dálnici... Tohle jak je to tu zavedené je nezlob se na mě ojeb na lidi aby z nich stát vytřískal co nejvíc peněz a z principu věci je to na palici padlé...
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Celeron »

VTjr píše:
Protože s tím placením daní a "spoluvlastněním dálnic", co jsi prvně napsal,

To jsem nepsal já, koukni se pořádně. :wink:
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od TomasC »

Jedinkrát, kdy mi kontrolovali dálniční známku bylo na Slovensku pod Bratislavou, když jsem jeli na mistrovství světa v pylonech do Rumunska. Těsně před hranicí s Maďarskem kolem 22:00. Korektní jednání, okouknutí známky a "ponahlajte se pomalše".. Ještě že neměřili rychlost, to by bylo drahé.
VTjr

#45 Příspěvek od VTjr »

Tak pardon. :oops: Napsal to hipa.
I když nepsal jsi to sice, ale hned jako první si s tím vyjádřil souhlas a to mě spletlo. :roll:
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“