Dálniční známky u nás a u sousedů (bylo samolepky a EPP)

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
novfra

Re: Dálniční známky u nás a u sousedů (bylo samolepky a EPP)

#61 Příspěvek od novfra »

Celeron píše:Na to jsi přišel jak, že musíš platit havarijko? To platí jen u lízání.

Protože žádný rozumný zaměstnavatel za Tebe nebude platit Tvůj průšvih.
VTjr

#62 Příspěvek od VTjr »

S výjimkou, kdy zaměstnáváš sám sebe. 8) A takových je hodně.
Takže to havarijko mít nemusíš. :P Zákon to nepřikazuje.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
novfra

#63 Příspěvek od novfra »

VTjr píše:S výjimkou, kdy zaměstnáváš sám sebe. 8) A takových je hodně.
Takže to havarijko mít nemusíš. :P Zákon to nepřikazuje.

Ale jasně, sám sobě šéfem, rozflákám si svoje.
Asi jsem měl napsat, že tě žádný rozumný zaměstnavatel nepošle (neproplatí) na cestu Tvým autem bez havarijního pojištění. Někteří zaměstnavatelé už tě nenechají jet svým autem za žádných podmínek. To Ti raději půjčí auto v autopůjčovně, když nemá volné žádné auto.
VTjr

#64 Příspěvek od VTjr »

Nenechají, nechtějí ..., ale můžou! I bez havarijka. Je to jejich věc a dohody se zaměstnancem. Stát jim do toho nemá co mluvit. 8) Zatím, naštěstí. :mrgreen:
Ale ty jsi napsal, že "musíš" mít havarijko. :o
No nemusíš :!: a ani zaměstanavatel nemusí mít své služební auto havarijně pojištěno. Tedy pokud to nevyžaduje např. úvěrová smlouva s bankou nebo lízingovkou, není to však nařízeno zákonem (ale to by mohlo platit i v případě nepodnikající fyzické osoby).
Musí být jen PZP, ale to platí úplně pro všechna auta.
Takže o tom byla řeč a ta reakce od Celerona. Protože Ty si napsal něco, co vůbec není pravda. :wink:
novfra

#65 Příspěvek od novfra »

VTjr píše: není to však nařízeno zákonem (ale to by mohlo platit i v případě nepodnikající fyzické osoby).

A kde si něco podobného ode mě četl? Opírám se snad někde o zákon?

VTjr píše:Takže o tom byla řeč a ta reakce od Celerona. Protože Ty si napsal něco, co vůbec není pravda. :wink:
Ano, nenapsal jsem to zcela jasně. Moje chyba. Měl jsem to napsat ve stylu "normální zaměstnavatel Ti to neumožní" Vůbec mi nedošlo, že by se takový kaskadéři ještě někde našli. :)
Kreyson

#66 Příspěvek od Kreyson »

novfra píše:
Podnikání a použití soukromého vozidla pro účely podnikání je jiný level. Tam zase musíš mít havarijní pojištění.

Jen znovu pripominam, co jste napsal. Tak do toho ted neplette zamestnavatele.
novfra

#67 Příspěvek od novfra »

Kreyson píše:
Jen znovu pripominam, co jste napsal. Tak do toho ted neplette zamestnavatele.

...a on je v tom nějaký rozdíl?

V případě, že podnikatel nemá služební vozidlo a to obecně či v nějakém období volné k dispozici pro své podnikatelské účely, může ke služebním účelům využít vozidel ve svém soukromém vlastnictví (v případě podnikatele fyzické osoby) nebo ve vlastnictví zaměstnance, nebo vozidlo ve vlastnictví jiné osoby než je zaměstnavatel. Podnikateli či zaměstnanci pak přísluší náhrada za užití tohoto vozidla. Dále v textu je toto vozidlo použité zaměstnancem či podnikatelem fyzickou osobou v případě, kdy se nejedná o použití služebního vozidla podnikatele, označeno jako „soukromé vozidlo “.
http://www.mzdovapraxe.cz/archiv/dokument/doc-d35636v45323-auto-v-pracovnepravnich-vztazich/?&docpage=13

A proč normální zaměstnavatel nedovolí služební cestu soukromému autu bez havarijního pojištění?
Protože: Když by vozidlo zaměstnance bylo na pracovní cestě poškozeno a nebude havarijně pojištěné, nese vždy odpovědnost zaměstnavatel. Proto upozorňujeme, že případné písemné prohlášení zaměstnance, že by v případě nehody nepožadoval náhradu škody, nemá žádné právní účinky.
Zdroj: https://finance.idnes.cz/havarijni-poji ... 02M181Z01B

https://finance.idnes.cz/havarijni-pojisteni-pri-sluzebni-ceste-fcm-/poj.aspx?c=2002M181Z01B
Kreyson

#68 Příspěvek od Kreyson »

Je v tom velly rozdil. Jde o to slovo "musi". Pokud nema zamestnavatel k dispozici sve auto, je to jeho vec. Vy jste to napsal vseobecne, ze (vsechna) auta uzita k podnikani musi mit havarijni pojisteni. Ted se z toho jen vytacite.
novfra

#69 Příspěvek od novfra »

Kreyson píše:Je v tom velly rozdil. Jde o to slovo "musi". Pokud nema zamestnavatel k dispozici sve auto, je to jeho vec. Vy jste to napsal vseobecne, ze (vsechna) auta uzita k podnikani musi mit havarijni pojisteni. Ted se z toho jen vytacite.

Už o něco výš jsem to uvedl na pravou míru. Tak ještě jednou:

Ano, nenapsal jsem to zcela jasně. Moje chyba. Měl jsem to napsat ve stylu "normální zaměstnavatel Ti to neumožní" Vůbec mi nedošlo, že by se takový kaskadéři ještě někde našli. :)
A ještě speciálně pro Tebe: Ne všechna auta, která se používají k podnikání musí mít havarijní pojištění.
Už je to lepší? :)
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od JirkaA »

Kdybyste hoši věnovali modelařině stejnou energii, jako dohadování o p**ovině (pardon o slůvku), byly by modelářská letiště a plácky na jaře plné nových modelů.
OK2WY
Kreyson

#71 Příspěvek od Kreyson »

Co je vam do toho, kolik energie cemu venujeme? Jsme na smetisti, tak si tady jen tak placame.
VTjr

#72 Příspěvek od VTjr »

novfra píše:A kde si něco podobného ode mě četl? Opírám se snad někde o zákon?

Implicitně to tak bylo chápáno, jelikož "musíme" jen zemřít. :wink:
Nebo tehdy, když to přikazuje zákon, případně u někoho manželka. :lol: :lol: :lol:
S těmy riziky, co tím snáší zaměstnavatel, máš samozřejmě plnou pravdu, ale pořád je to jen na něm jestli to riziko postoupí.

Ale moderátor má plnou pravdu, hádáme se tady o slovíčko. :oops: Tak já už budu radši zticha. 8)
Austria-P

#73 Příspěvek od Austria-P »

Jak zde uz pisatel mrbignos spravne poznamenal, lze u nas (Rakousko) na jednu poznavaci znacku auta prihlasit napr. 2 auta a plati se pojisteni jen na to nejsilnejsi. Toto bych upresnil, ze v pripade koupeni nasi digitalni dalnicni nalepky lze, pochopitelne stridave, provozovat na jednu poznavaci znacku po odpovidajicim urednim povoleni az 3 auta (podrobne info v nemcine napr. zde:
https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd ... ormationen ).
A i ta max. varianta provozu 3 aut muze byt mnohdy prakticka napr.:
nejaky zivnostnik odjede osobnim autem z jeho bydliste do jeho blizke firmy a poznavaci znacku tam premisti na jeho dalsi pracovni auto, kde ma ulozene vsechno potrebne naradi a jezdi s nim k zakaznikum (vymena obou znacek trva bezne ca 5 min.). Po skonceni pracovniho dne pochopitelne vse udela zase naopak a konecne na vikend pouzije stejnou poznavaci znacku na jeho minibus a transportuje napr. cleny modelarske skupiny vcetne modelu na letiste. Vsechno po zaplaceni jedine dalnicni znamky. Jak moc stridavy provoz aut omezuje si kazdy musi rozhodnout sam :D .
VTjr

#74 Příspěvek od VTjr »

Zapomněl jsi ale dodat, že Rakousko je stát pro lidi, zatím co náš je ten největší výpalník, pro kterého je každý podnikatel apriori podezřelé individum a občan je důležitý jen měsíc před volbami. :(
Steve

#75 Příspěvek od Steve »

Nicméně uvedl způsob, který je použitelný.
V Rakousku funguje, věřím že i slušně, a u nás pár vykuků tento model nepoloží.
Myslím, že šlo o reakci na předchozí příspěvky, kdy žádný z navrhovaných modelů nebyl pro jiné dost "košér".
A že to funguje u sousedů by mohlo být důvodem to převzít.

Úvahy o tom, že si různě budou půjčovat značky svědčí i o tom, že pisatele to napadlo, ale neznamená to, že to budou dělat všichni (snad jen pár lidí a pisatel?).
No a jestli jedna registrace je přenosná na více aut by neměl být problém. Vždy pojedu jen jedním a myslím, že pokud bych řešil, kdo z rodiny zrovna potřebuje které auto a kde se sejdeme, abychom si známku předali jsou opravdu teoretické a ryze nepraktické. Jak už bylo uvedeno - mám-li dvě auta a občas potřebuji na dálnici, pak známka je to z finančního hlediska poslední, co mě bude trápit.
Přece by nemusel být problém koupit třeba mírně dražší známku s možností provozu ve třech vozidlech, která budou na známce vypsána.
Ale když není vůle a hledá se (zejména na diskuzích) důvod, proč to nejde, tak to samozřejmě nepůjde....
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“