Zalomené šrouby ZDZ
Re: Zalomené šrouby ZDZ
Sakra, chlapi, já Vám to neberu.
Kdo má po ruce tyhle HiTech možnosti, tak si to může takhle opravit, ale ostatním zbývá klasika, tedy buď ty vytahováky (které moc neschvaluji), nebo ty imbusy, případně bodové navařování. 
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Když to budeš číst pozorně, tak zjistíš, že to není reakce na tvůj příspěvek.
www.rc-pisek.rajce.idnes.cz/
www.youtube.com/user/Hreba13/videos
Neboj, to jsem pochopil.
Taky se rád poučím, metoda je to jistě výborná, ale opravdu pro každého to není. A obávám se, že doba, kdy bude mít každý doma vyjiskřovačku ani tak brzo nebude. I když kdo ví.
Před 15 lety taky o 3D tiskárnach málokdo věděl, byly šíleně drahé a navíc nedokonalé, dnes ji má už leckdo. Jenže ty vyjiskřovačky se už používají několik desetiletí a pořád je to pro nepodnikajícího jedince cenově neúnosné. 
Taky se rád poučím, metoda je to jistě výborná, ale opravdu pro každého to není. A obávám se, že doba, kdy bude mít každý doma vyjiskřovačku ani tak brzo nebude. I když kdo ví.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Hokej, dělej si to jak chceš, kámoš co má nástrojárnu má krom velký jiskrovky jen tu jehlu a tak musím vystačit s ní. Kvůli tomu, že se to má dělat správně trubičkou přece nevyhodím motor s zalomeným šroubem za 10K.
Tou jehlou to jde možná pomalejc ale jde, což sis zcela jistě ani nevyzkoušel.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
VTjr píše: Jenže ty vyjiskřovačky se už používají několik desetiletí a pořád je to pro nepodnikajícího jedince cenově neúnosné.
Tak si ji udělej. Podle Jova1 to zas tak složitý není. Rozhodně jednodušší než 3D tiskárna.
Nemusíš se hned rozčilovat. Ptal jsem se co to je ta jehla a vyvrátil ti hloupost, že M4 nejde dělat trubičkou, Nic víc.
A ještě jsem se zakladateli vlákna nabídnul, že mu ty šrouby vyndám.
A ještě jsem se zakladateli vlákna nabídnul, že mu ty šrouby vyndám.
www.rc-pisek.rajce.idnes.cz/
Celeron: Aha, tak to se potom omlouvám. Jestli se jednalo o značkový vytahovák, tak nevím. Já znám lidi, kteří třeba na autech nebo něco jiného chtějí povolit např. hodně zarezlý a utáhnutý šroub, řekněme s imbus hlavou. Vemou si na to imbus klíč snad to nejlevnější bláto co se dá koupit. Samozřejmě že to nepovolí a navíc dojebou ten vnitřní 6tihran.
Vytahováky zalomených šroubů jsme kdysy v práci používali. Šroub většinou povolil dříve než se stačil vytahovák zašroubovat nadoraz, takže zalomený šroub se asi moc neroztáhnul v díře a šel krásně povolit. Byly to ale ocelové šrouby v oceli né hliníku.
Nápad Vtj je ale úplně to samé, to už celeron napsal. Když to nejde vytahovákem po dobrém a píšete že se šroub roztáhne a praskne vytahovák, tak natloukáním starého imbusu nebezpeží nehrozí? Směšné.
Vytahováky zalomených šroubů jsme kdysy v práci používali. Šroub většinou povolil dříve než se stačil vytahovák zašroubovat nadoraz, takže zalomený šroub se asi moc neroztáhnul v díře a šel krásně povolit. Byly to ale ocelové šrouby v oceli né hliníku.
Nápad Vtj je ale úplně to samé, to už celeron napsal. Když to nejde vytahovákem po dobrém a píšete že se šroub roztáhne a praskne vytahovák, tak natloukáním starého imbusu nebezpeží nehrozí? Směšné.
varok píše:...
Určitě jsem nenapsal, že praskne vytahovák, ale stěna šroubu.
A je jedno, zda je imbus starý, nebo nový, důležité je aby byl dostatečně tvrdý a správně opracovaný.
Jinak, ten nápad není můj, ale byl už mnohokráte vyzkoušen (mnou 3-krát) i na řádne zarezlých šroubech na ramenech přední nápravy staroučkého GAZu. Vymyslel to můj nebohý kamarád, automechanik a modelář Miro Horecký, ať je mu zem lehká.
Dříve, než se tomu začneš zas vysmívat
Já to ještĕ jednou shrnu - natloukaný imbus musí být nabroušen tak, aby jeho čelo mĕlo opravdu ostré hrany a musí být kalený, tedy výraznĕ tvrdší než li ten zalomený šroub. Průmer vrtaného otvoru musí být volen tak, aby se obrazily jen rohy 6-hranu, pak se skutečnĕ nic neroztáhne. Rohy 6-hranu třískovĕ vystrouhají/obrazí do toho otvoru 6 dražek, přitom je ale důležité aby se to při narážení nezkřížilo, musí to být pokud možno co nejvíc souosé s tím otvorem. A to se zabezpečí tím, že se otvor na začátku do hloubky 1-2mm rozšíří na vnĕjší průmĕr 6-hranu, který ho potom vede rovnĕ. V reálu to není vůbec tak složité jak jsem napsal.
Edit: Pro lepší pochopení přikládám názorný obrázek. nebo v PDF
A ještě poznámka.
A asi nejlepší by bylo na to obětovat TORX nástavec, ale s ním jsem to zatím nevyzkoušel.
A pokud se jedná o zarezlé zalomené šrouby (to tak většinou bývá, proč by se jinak ulomily), tak je samozřejmě dobré tomu před finálními pokusy o vyšroubování pomoci WD-čkem, nebo brzdovou kapalinou.