Pokud začíná někdo starší a movitý, tak si třeba vybere dražší soupravu, aby dostal čestný titul "modelář" a ne "hračička" (i když si myslím, že je to totéž
Ale pokud začíná kluk, který ještě nevydělává a nemá pro to příliš zapálené a bohaté rodiče, je cena začátečnické soupravy do značné míry určující. Frsky nabízí Q7 za necelé 3 tisíce, k tomu přijímače od cca 450 Kč. Pokud si to mladý začátečník za podpory rodičů pořídí, na konec možností vysílače zpočátku ani nedohlédne a až zjistí, čemu (a jestli vůbec) se chce věnovat, souprava mu bude stačit ještě pěkně dlouho. A pokud mu bude systém bez problémů několik roků fungovat (jako třeba mě), nebude mít motivaci přejít k jiné značce.
Ti "jiní" výrobci spíš cílí na modeláře, létající velké a drahé modely, špičkové sportovce apod., kteří s těmito značkami mají dobré zkušenosti dlouhá léta - od dob, kdy dominovaly na trhu. Ale zdá se mi, že na tzv. podhoubí - mladou generaci - tito výrobci prostě kašlou (nebo jsem si nevšiml jejich podobných levných výrobků). Takže si myslím, že tyto značky budou pomalu zanikat s tím, jak bude pomalu končit s létáním starší generace modelářů.
Frsky vsadil na masovost a nízkou cenu s dobrou kvalitou - a myslím, že je to cesta do budoucnosti. Pokud nemá modelařina zaniknout v konkurenci počítačových lákadel.
Ve srovnání s touto hrozbou se mi zdá dohadování o tom, který výrobce Tx má vzhledněji zapojené kabely, poněkud úsměvné.