FabLab Brno - tam zakladni vstup (v omezené časy a dny) vyjde tusim na 150Kc na měsíc a lze za to pracovat i na Cnc frezce, vlastne na vsech strojích co tam jsou. Nicmene je potreba samozrejme projít školením, to je zdarma. Na cnc frezu je s ohledem na složitost školení nekolikadilne. Na ostatní stroje trva obvykle kolem hodiny.
Já jsem členem brněnského FabLabu od jeho založení. Predtim jsem uměl jen 3d tisk na domácí 3d tiskarne. Po pul roce ve FabLabu umím perfektně řezací/gravirovaci laser, cnc frezku včetně CAMu a chystám se jeste na cnc sice stroj

Predtim jsem to neuměl vubec, jen jsem věděl ze tyhle veci existují. Taky jsem se naučil troufám si rict na velmi dobre úrovni Fusion 360, opět na školením ve FabLabu.
A vyrobil jsem tam treba psací stůl pro dceru, se stavitelnyma nohama (rostoucí), naklápěcí deskou atd. Kombinace cnc freza, 3d tisk a laser, vse komplet Fablab. Od te doby co tam chodím jsem přestal používat i domácí 3d tisk, protoze nemusím resit zásobu filamentu - ve FabLabu je i sklad a prodej materialu (i do laseru, hromada veci). Jo a taky jsem se tam naučil základy s arduinem, opět na workshopu ktery byl myslim zdarma. Říkám tomu modelarske nebe

A chodi tam stovky lidi, bohuzel modelari v podstate ne, mam takovou smutnou zkušenost ze modelari vetsinou jen mudrujou a odmítají se naučit něčemu novému, i přesto ze to stoji 150 Kc měsíčně :-/ To tam potkáte spise babičku co vyrábí potisky na trička vnukům, nežli modelare. Jo a co se tyka toho cnc, tak jsem odfrezoval cca desítky hodin a zadny nástroj jsem zatim nezlomil a ani neudělal jinou škodu, musim zaklepat na překližku

Jinak jezdí tam i lidi žijící na západ od Prahy - proste se jim vyplatí jet tak daleko neco vyrábět.