Futaba T10J

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
LV
Kontaktovat uživatele:

Re: Futaba T10J

#61 Příspěvek od LV »

jyrry píše:Laco to ne, jen jsem se chtěl dozvědět jak to má pořešené Futaba.

Futaba to ma poriesene tak, aby bol kazdy ochotny priplatit si za svoje priority. Nizzsia trieda 4-10K ma osekany soft. Stredna trieda 12-14K ma soft podobny vyssej triede, ale horsi HW. No a za vyssiu triedu si zaplatis od 1200-3000€. Kazdemu podla chuti.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
graup15

#62 Příspěvek od graup15 »

bahora píše:Pico2 pro SBus2 by fungoval s T10J?

T10J má možnost připojení tel.čidel..tzn S-Bus2. Takže ano, bude to chodit i s T10J.
U Futaby je S-Bus primárně pro serva a S-Bus2 pro čidla. S tím,že na S-Bus2 chodí i serva.
Takže když si to člověk představí, jde z jednoho 8mi kanálového přijímače (a z rádia co má 18k) řídit 8 serv +16+16 serv najednou. Pokud si ještě na S-Bus (či S-Bus2) připojím programovatelná serva (např 3172SV a pod) je počet serv třeba 60. (de fakto hranice je omezena jen tím co ukrmí sběrnice S-Bus) , ale i to jde obejít a sběrnici si vyrobit třeba z kabelu 4mm/2 :-) :-)

Jak tu psal Tomashr
Vyloženě miluju ten Japonský konzervatismus (ono je to s nima stejné i v průmyslu). Tzn 100% funkce je na prvním místě, a pomalá evoluce jen přidává funkcionalitu (ale tak aby to nikdy neohrozilo tu 100% funkčnost). To je taky jeden z mnoha hlavních důvodů proč jsem v pravěku začal s Futabou a zase u ni již definitivně skončil.
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od ddano007 »

graup15 píše:Takže když si to člověk představí, jde z jednoho 8mi kanálového přijímače (a z rádia co má 18k) řídit 8 serv +16+16 serv najednou. Pokud si ještě na S-Bus (či S-Bus2) připojím programovatelná serva (např 3172SV a pod) je počet serv třeba 60.

A keď Ťa poprosím, môžeš aj nám menej chápavým vysvetliť, ako môže 18k rádio s 8k prijímačom vyprodukovať 60kanálov? 8O
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
LV
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od LV »

ddano007 píše:A keď Ťa poprosím, môžeš aj nám menej chápavým vysvetliť, ako môže 18k rádio s 8k prijímačom vyprodukovať 60kanálov? 8O
Priamo z vysielaca 16SZ, 18SZ, 18MZ si mozes naprogramovat kazde SBUS servo (koncove body, stredy, smer otacania, rychlost hore dole....) a priradit ho natrvalo k nejakemu kanalu. Konktetne servo bude reagovat iba na svoj kanal. Na jednom kanali ich mozes prevadzkovat X s tym, ze to nefunguje ako Y kabel, ale kazde servo je propircionanlne nastavitelne.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od ddano007 »

Aha, čiže reálne sa prenáša z 18 kanálového rádia 18. kanálov.
Na každom kanále môže byť viac serv, ako keby na viac-rozdvojke, ale každé servo možno naprogramovať, aby reagovalo na signál z kanálu odlišne.
Čiže je to 18- kanál s možnosťami naprogramovani apre každé servo zvášť.
Tak?
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
bahora

#66 Příspěvek od bahora »

graup15 píše:T10J má možnost připojení tel.čidel..tzn S-Bus2. Takže ano, bude to chodit i s T10J.
....

Hmm nedohledal jsem jako jaký senzor se Pico2 v T10J objeví, a pokud to bude standardní "vario" senzor, tak jsem u přesnosti 1m/1m .... což mi nic neřeší, informace výrobce je k tomuto propojení skoupá a nebo špatně hledám. T10J není dobře podporována ze strany Futaby a již třetím rokem serou na nový firmware, který by nové vario včetně jeho rozlišení zpřístupnil.

To že je to S-Bus2 senzor ještě nic neznamená z hlediska kompatibility a možností senzoru k T10J
Lark

#67 Příspěvek od Lark »

Nevykřikoval tu někdo, že u Futaby nejsou změny FW potřebné, a že všechno funguje s FW 10 let starým?
Tomix

#68 Příspěvek od Tomix »

Chlapi poradte ako v T10J nastavim zamok plynu?
Bellanca Decathlon V2-B,Fieseler Fi 156 "Storch
bahora

#69 Příspěvek od bahora »

Tomix píše:Chlapi poradte ako v T10J nastavim zamok plynu?

Myslíš bezpečnostní přepínač který nedovoli/zablokuje plyn?
Tomix

#70 Příspěvek od Tomix »

Presne to mam na mysli.
bahora

#71 Příspěvek od bahora »

Lark píše:Nevykřikoval tu někdo, že u Futaby nejsou změny FW potřebné, a že všechno funguje s FW 10 let starým?

Bohužel to platí jen u přijímače, nikoliv u senzoru :(
Netuší to ani někteří prodejci.

Argument, že vario SBS-02A funguje neberu, funguje, ale s rozlišením staršího provedení ..... marketing, kup si lepší model vysílače.
graup15

#72 Příspěvek od graup15 »

Lark píše:Nevykřikoval tu někdo, že u Futaby nejsou změny FW potřebné, a že všechno funguje s FW 10 let starým?
ssistan

Omlouvám se,že to tak musím napsat...dost mi sere, když je někdo buď uplně blbej,nebo ze sebe blbce dělá!!
Ne!!! změny FW nejsou nutné, čidla fungují tak jak byla již v prvním FW navržena. Že v posledním FW umožní vyšší přesnost, je bonus. Né nutnost to použít aby senzor vůbec fungoval.
Obecně co mám zkušennost se všemi druhy rádií...všechny variometry stojí pěkně za hovno. Vyjímka je JetiMvario2, ale i to musí bý zapojené jako první na sběrnici aby stíhalo přenášet udaj dost rychle.
Proto taky mám varia od Futaby jen jako sekundární záležitost, primární je SkyAssistant a v novém éru bude Picolario2, ale přenos přez 433Mzh, né přez rádio Futaba.
bahora

#73 Příspěvek od bahora »

Tomix píše:Presne to mam na mysli.

Menu P.MIX1-6
MASTER -> THR
SLAVE -> THR
RATE -100%/-100%
OFFST +100%
TRM - > OFF
MIX -> ON
SW -> SwB (zvolit libovolný volný přepínač)
POSI -> UP (dle zvyklostí)

Programovat samozřejmě při odpojené baterii modelu nebo sundané vrtuli !!!
bahora

#74 Příspěvek od bahora »

graup15 píše:Omlouvám se,že to tak musím napsat...dost mi sere, když je někdo buď uplně blbej,nebo ze sebe blbce dělá!!
Ne!!! změny FW nejsou nutné, čidla fungují tak jak byla již v prvním FW navržena. Že v posledním FW umožní vyšší přesnost, je bonus. Né nutnost to použít aby senzor vůbec fungoval...

No vidíš, mne naopak sere, že si koupím značkový výrobek a po dobu prodeje se výrobce neobtěžuje vydat nový firmware aby senzor fungoval jak má. Senzor i vysílač jsou oba v současné době v prodeji a plném supportu výrobce !!!

Pro mne z toho plyne to že nevěřím již žádnému Futaba výrobku, že v době prodeje a supportu bude podporovat výrobce i novější senzory které mezi tím mohou přijít na trh a musím neustále řešit tabulku kompatibility a ne jen zda je to S.bus2 senzor a basta.
Tomix

#75 Příspěvek od Tomix »

bahora píše:
Menu P.MIX1-6
MASTER -> THR
SLAVE -> THR
RATE -100%/-100%
OFFST +100%
TRM - > OFF
MIX -> ON
SW -> SwB (zvolit libovolný volný přepínač)
POSI -> UP (dle zvyklostí)

Programovat samozřejmě při odpojené baterii modelu nebo sundané vrtuli !!!

Tak som to nastavil podla navodu ale plyn ide stale.
Přílohy
IMAG0227.jpg
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“