36V Battery pack Liitokala vs VariCore

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
OK2BUH

Re: 36V Battery pack Liitokala vs VariCore

#76 Příspěvek od OK2BUH »

karval píše:Že by měl jinak vyváženou střelku kvůli inklinaci?

Bingo, 100 bodů. Není moc lidí co to znají.
pepin

#77 Příspěvek od pepin »

Ne všechny mobily mají v sobě kompas (magnetometr). Bez něj GPS nedokáže bez pohybu určit světové strany.[/quote]

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kompas v mobilu mam ale na riditkach mi ukazuje nesmysl.ani navigace se mi neumi srovnat ve smeru jizdy.ukazuje kam jet ale šejdrem a navic se ten kompas v mobilu tim magnetickym polem umi zblbnout a i mimo riditka pak ukazovat nesmysly dokud ho znovu nenactu smyckama spravne.

na tom popruhu od batohu to bude asi nejjednodussi a nejfunkcnejsi.
Naposledy upravil(a) pepin dne pon 03.09.2018 15:17, celkem upraveno 1 x.
OK2BUH

#78 Příspěvek od OK2BUH »

Tak si přidělej na řídítka astrokompas. Magnetizmus mu vadit nebude a můžeš se vypravit i za polární kruh. :)

Astrocompass.jpg
guchar

#79 Příspěvek od guchar »

karval píše:Že by měl jinak vyváženou střelku kvůli inklinaci?

Co když tam místo střelky bude tyčový magnet ve vznášející se kuličce, nebo něco jiného
ukazující směr (např. tyčový magnet s možností otáčení ve 2 kolmých osách - Magnaprobe)
výsledného směru (tvořeném vodorovnou a svislou složkou) magnetických siločar?
Magnaprobe

Kam ukazuje kuličkový kompas na severním (jižním) magnetickém pólu Země?

Jaká je maximální hodnota MAGNETICKÉ DEKLINACE 1) v Evropě 2) v USA?

Opačné magnetické póly se přitahují a souhlasné odpuzují,
v místě severního magnetického pólu Země je JIŽNÍ PÓL MAGNETU, představovaného Zemí.

Jak vzniká magnetické pole Země?
OK2BUH

#80 Příspěvek od OK2BUH »

Samozřejmě existují kompasy pro obě polokoule na podobném principu jako Magnaprobe ale jsou poněkud dražší. Magnetická inklinace u nás je 66 stupňů, siločára je víc vertikální než horizontální. Blízko pólu je magnetický kompas nepoužitelný, začne se vrtět jak "holub na báni". Zajímavé, že tam má problém i gyrokompas. Dobře funguje jen astrokompas. Ten na obrázku je z bombardéru Lancaster. Tytéž používají dodnes Boeingy nad severní Kanadou. Ale na koloběžce v lese by měl asi problém. :)
pepin

#81 Příspěvek od pepin »

OK2BUH píše:Tak si přidělej na řídítka astrokompas. Magnetizmus mu vadit nebude a můžeš se vypravit i za polární kruh. :)

Astrocompass.jpg

:lol: :lol: :lol: :lol:

ono to není tak, že bych na kompas na řidítkách musel pořád čučet, většinou ho nepotřebuji vubec, stejně tak mapu, nebo navigaci.

Ale ve městech je občas problém se značením turistických tras, mapy cz ji sice umí vytisknout včetně značení jednotlivých useku, ale reálné značení na trase občas trochu drhne--chybí.

časem jsem vysledoval, že většinou chybí když poslední navádění směřovalo na nějaký auty hodně frekventovaný usek, pak najednou chybí cedulky značené trasy, není na nich ani šipka na odbočení, přitom z boční ulice--už méně frekventované je vidět zezadu cedule navádějící z druhé strany---možná jde o nějaký problém, že určité useky i když tudy cyklotrasa vede, nesplnují status cyklotrasy a nesmí tedy být značené jako cyklotrasa, i když ve skutečnosti tudy cyklotrasa vede----tam se pak ztrácím a jediná šance, jak se zase na cyklotrasu někde napojit je přez pěší navigaci, která ovšem když stojím prvotně hlásí třeba--jedte na severozápad, až když se tím směrem rozjedu, mohu se už orientovat podle navigace a kompas je už zbytečný.

pokud ovšem vyjedu druhým směrem, okamžitě začne navigace přepočítávat jinou trasu.

jde to samozřejmě i podle sluníčka--pokud svítí, ale i pokud svítí sluníčko, přez kompas je ta orientace rychlejší a většinou je to kudy dál potřeba řešit na těch nejblbějších nejfekventovanějších místech.
OK2BUH

#82 Příspěvek od OK2BUH »

Já to znám, jak se zastavíš tak navigace ztratí směr. Jednou jsme stáli v lese na křižovatce pěti lesních cest. Vždycky jsme se rozešli a po dvaceti krocích zjistili, že to není ona. Manželka si dodnes myslí, že jsem blb. Od té doby nosím ještě busolu. :)
karval

#83 Příspěvek od karval »

Přesně tohle jsem poznal letos na dovolené. Odložil jsem starší navigaci, co jsem měl a řka, že v mobilu už je dnes všechno, jsem spoléhal na google maps. A ty mě pěkně povozily. Dvakrát jsem vyjel opačným směrem a navigace neřekla, abych se otočil. Klidně to přepočetla a zajeli jsme si 20 a 14 kilometrů. Teprve potom jsem si to uvědomil, že je to systémová "chyba" a když jsem si nebyl jistý směrem, tak jsem se preventivně otočil sám.
pepin

#84 Příspěvek od pepin »

tak to jste mě uklidnili, že se v tom neplácám sám :lol:

kdysi jsem s mobilem experimentoval v letadle--modýlku, zajímalo mě, jak daleko od sebe vubec létám, tak jsem občas svezl v eru mobil abych si tu trasu nahrál.

když jsem tu aplikaci í zkoušel na sídlišti plném vysokých paneláku z okna,družice mi viděli o 300m jinde.

to je občas problém i s tou navigací, vidí mě jinde, než skutečně stojím , když se pohnu o pár metru, pošle mě jinam--přepočítá trasu, mě to zásadně neva, už jsem si zvyknul, ale když je se mnou ještě někdo další, jsem samozřejmě za blba :lol:
guchar

#85 Příspěvek od guchar »

Chce tím říct. že taková ta primitivní navigace, co zbloudilému pěšákovi v lese, šipkou
ukazuje kudy má jít, aby dosáhl žádaný cíl (zaparkované auto) mne šidí před prvním "krokem"?
OK2BUH

#86 Příspěvek od OK2BUH »

guchar píše:Chce tím říct. že taková ta primitivní navigace, co zbloudilému pěšákovi v lese, šipkou
ukazuje kudy má jít, aby dosáhl žádaný cíl (zaparkované auto) mne šidí před prvním "krokem"?

Pokud nemá v sobě kompas tak nemůže určit směr. Musíš se naslepo rozběhnout někam a potom ladným obloukem nabrat správný kurz.
pepin

#87 Příspěvek od pepin »

OK2BUH píše:Pokud nemá v sobě kompas tak nemůže určit směr. Musíš se naslepo rozběhnout někam a potom ladným obloukem nabrat správný kurz.

ale i když nakonec v pěší aplikaci určí správný směr, nemá občas problém třeba na naprosto rovném chodníku pruběžně hlásit---zahněte do leva, zahněte do prava, přitom na obrazovce toho mobilu je pořád ten rovný chodník---už jsem se to naučil ignorovat, ze začátku jsem z toho ale vykulenej byl .

podle mého to je zpusobeno právě nějakými odrazy od okolních stromu--domu a družicím se zdá, že okolo toho chodníku hopsám do stran a snaží se mi znovu dostat na ten chodník.

samo, že to takto neblbne pořád, občas se ji ale opravdu zadaří zkusit, co ještě vydržim :D
Naposledy upravil(a) pepin dne pon 03.09.2018 17:59, celkem upraveno 1 x.
guchar

#88 Příspěvek od guchar »

"Zajímavé,že tam má problém i gyrokompas"Gyrokompas se ustaví ve směru místního poledníku,
ukazuje tedy geografický sever (není ovlivněn vnějšími magnety (mag. polemi)).
Jeho ustavení je důsledkem působení rotace jeho setrvačníku a rotace Země (RZ).
Pokud je umístěn v ose rotace Země, RZ přestane setrvačník ovlivňovat = jeho směr je neurčitý
Geografický sever Země není totožný s jejím magnetickým severem.
- KULIČKOVÝ MAGNETICKÝ KOMPAS na magnetických pólech Země
_bude jednou osou ukazovat do středu Země. Směr druhé osy bude neurčitý.
guchar

#89 Příspěvek od guchar »

A když tam cesta není, má mne vést volným (prostupným) terénem po nastaveném
azimutu, do cílového bodu, tak to mne bude nutit kličkovat jak pelášícího zajíce?
OK2BUH

#90 Příspěvek od OK2BUH »

Ten gyrokompas začne blbnout už když se k tomu pólu začne blížit, protože bude klesat obvodová rychlost rotace Země. Docela by mě zajímalo co se stane s inerciální navigací moderních letadel když přeletí pól. Ta je taky založena na gyroskopech. GPS by to vadit nemělo pokud tam nebude silná polární záře. Nevím jak se navigovali staří polární badatelé (vzducholoď Italia atd.). Myslím, že měli astrokompas a sextant.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“