Co něco konkrétního.
Lehký úvod.
Jakožto amatér chci lítat svým bublinoletem Cessna. Malinký stroj, který má ovládanou výškovku, směrovku, motor a křidélka přes bowden jedním servem.
Protože je to malé a u nás fouká, chci do toho stabilizaci. OK, cosi jsem sehnal, umí to "bez stabilizace", "stabilizace" (jak jsem tady někde našel "vypínač větru"), "autolevel" a pak speciál "nožák" a "vis na vrtuli".
Ano, šikovní to umí upáčkovat bez stabilizace (já zatím ne), amatéři na to mají elektroniku. Jenže elektronika chce ovládání. (pomalu to směřuje k vysílači) Jsou na to vyhrazené 2 kanály a 3 jejich stavy. Já chci mít na vysílačce 3 přepínače:
1. dvě polohy - "hodný režim", "divoký režim" (jako že normal, acro nebo tak něco)
2. tři polohy (^ - v) na std stabilizaci nic, stab., level
3. tři polohy na extra režimy - nic, vis na vrtuli, nožový let
Ještě pokud není acro, tak extra režimy nefungují, pokud je zapnutý některý std stabilizační režim, tak má přednost před extra režimy.
Zkusím tabulku
Kód: Vybrat vše
R S E A B Rezim
x ^ x v - Stab
^ - x - - nic
x v x v v Level
v - ^ v ^ hover
v - - - - nic
v - v ^ - knife
R - je 2 polohy na režimy letu (norm, acro)
S - std stabilizace
E - extra stabilizace
A a B je z manuálu stabilizace opsané, jak se mají kanály nastavit, aby byl zapnutý požadovaný režim.
^ - vypínač nahoře
- - vypínač uprostřed
v - vypínač dole
x - je to jedno
u kanálů je ^-v myšleno jako max hodnota kanálu, střed, min hodnota (resp. dostatečně velká, hodnota, nula a dostatečně malá odnota)
Takže jakou vysílačku?
Požadavky jsou:
- min 6 kanálů - když budu chtít navíc křidélka každé na své servo + klapky (řekněme na jedno servo), tak mi vychází kanálů 8+
- min 2x třístavový přepínač
- "napípatelnost" požadovaného nastavení.
2x třístavový přepínač trochu vylučuje řadu FlySky 9x (i když pokud se vymění potenciometr za přepínač, tak by to šlo)
svou DX7 ani neuvažuju, ta na to nemá ani přepínače ani naklikatelnost.
Mě sympatická FlySky 6s na to taky nemá přepínače.
Takže co?
Našel jsem HiTec Aurora 9x, ta má dostatečné množství přepínačů a jestli jsem pochopil, tak i dostatečnou volnost v "napípání".
Na simulátoru "vy víte čeho" jsem to napípat zvládnul. - Na to je ten simulátor prima. (Tři logické přepínače a 12 spec. fcí - tzn jakýchsi 15 řádků)
Zkusím, ještě ten simulátor JETI, jestli to zvládnu.
Co takové Futaby, napípaly by to? Jak moc je to složité?