Mentor od Multiplex
mentor
minuly tyden jsem si ho koupil a postavil:
http://galerie.rcserver.cz/index.php?action=dtl&id=1049
s těmi starty bych si fakt nelámal hlavu, dej tam slušnej motor a odstartuješ ze střechy auta. Motor který jsem použil já už je možná moc velkej a težkej (inrunner RAY 3656) - hodně jsem dovažoval zadek a stejně nevyužiju celej výkon vzhledem k použitý vrtuli.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?action=dtl&id=1049
s těmi starty bych si fakt nelámal hlavu, dej tam slušnej motor a odstartuješ ze střechy auta. Motor který jsem použil já už je možná moc velkej a težkej (inrunner RAY 3656) - hodně jsem dovažoval zadek a stejně nevyužiju celej výkon vzhledem k použitý vrtuli.
......................................................................
Model (modely):
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=111
Model (modely):
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=111
Ahoj,
taky jsem ho koupil a postavil. Chci ho kromě vlekání použít na focení a filmování, ale taky ho chci osadit plovákama a lítat z vody. Z tohoto důvodu jsem ho osadil motorem Phasor 45-3 ( doporučenej je 30-3 ), protože bude s plovákama a kamerou o půl kila těžší. Proč o tom mluvím - nezdá se Vám uchycení motoru pomocí 2 šroubů M3 do závitu z umělý hmoty moc fórový ? Už jsem kdysi utržený motor hledal v poli a nechtěl bych si to zopáknout, navíc třeba v rybníku bych byl bez šance. Máte s těmito úchyty do plastu nějaké zkušenosti ? Dík.
taky jsem ho koupil a postavil. Chci ho kromě vlekání použít na focení a filmování, ale taky ho chci osadit plovákama a lítat z vody. Z tohoto důvodu jsem ho osadil motorem Phasor 45-3 ( doporučenej je 30-3 ), protože bude s plovákama a kamerou o půl kila těžší. Proč o tom mluvím - nezdá se Vám uchycení motoru pomocí 2 šroubů M3 do závitu z umělý hmoty moc fórový ? Už jsem kdysi utržený motor hledal v poli a nechtěl bych si to zopáknout, navíc třeba v rybníku bych byl bez šance. Máte s těmito úchyty do plastu nějaké zkušenosti ? Dík.
Ahoj,
fotka toho moc neřekne, protože úchyty už jsou zalepený v trupu, musel bych udělat fotek víc a ještě přidat komentáře. Ale velmi detailně je to vidět v manuálu (www.multiplex-rc.de v sekci downloads v instrukcích k Mentorovi ). Je to až na konci v obrazové příloze. Když se podíváš na přehled dílů na obr.2, tak díly 35 jsou plastové bočnice zalepené v trupu, a do nich jsou zepředu díry se závity M3 a do nich přijde přišroubovat díl 36 s motorem. Sestava motoru je na obr. 28, detail příruby motoru je na obr. 29. Ono je to konstrukčně velmi fikaný, protože celá tato příruba s motorem je přišroubovaná právě do těch stranových středních děr a těmi 4 šrouby okolo ( na obr. 29 jsou kóty, kolik mají vyčnívat ) jsou pro snadné seřízení sklonu motoru a vyosení, což se dá dělat přímo jednoduše bez rozebírání na letišti. Kdyby to bylo celý např. z duralu, tak budu nadšenej, ale takhle mě trochu děsí materiálová stránka věci - čtvrtkilový motor s půlkilowatovým výkonem spojený přeci jen s nějakými vibracemi - nevím.
fotka toho moc neřekne, protože úchyty už jsou zalepený v trupu, musel bych udělat fotek víc a ještě přidat komentáře. Ale velmi detailně je to vidět v manuálu (www.multiplex-rc.de v sekci downloads v instrukcích k Mentorovi ). Je to až na konci v obrazové příloze. Když se podíváš na přehled dílů na obr.2, tak díly 35 jsou plastové bočnice zalepené v trupu, a do nich jsou zepředu díry se závity M3 a do nich přijde přišroubovat díl 36 s motorem. Sestava motoru je na obr. 28, detail příruby motoru je na obr. 29. Ono je to konstrukčně velmi fikaný, protože celá tato příruba s motorem je přišroubovaná právě do těch stranových středních děr a těmi 4 šrouby okolo ( na obr. 29 jsou kóty, kolik mají vyčnívat ) jsou pro snadné seřízení sklonu motoru a vyosení, což se dá dělat přímo jednoduše bez rozebírání na letišti. Kdyby to bylo celý např. z duralu, tak budu nadšenej, ale takhle mě trochu děsí materiálová stránka věci - čtvrtkilový motor s půlkilowatovým výkonem spojený přeci jen s nějakými vibracemi - nevím.
Tak nějaké zkušenosti po 2 týdnech provozu :
létá dobře i s plováky a starty s vody jsou bezproblémové, směrové kormidlo je účinné, takže není třeba pro pojíždění na vodě přidělávat žádné vodní kormidlo. Zvýšená hmotnost o cca 600g ( plováky + duralový
držák ) se neprojevila nijak výrazně. Model je docela dost rychlý, s překvapivě dobrou klouzavostí ( ne vždy je k užitku - delší rozpočet na přistání ), chová se ale nezáludně a nemá snahu přepadávat do vývrtky.
Vzhledem k rychlosti a potřeby přesného přiblížení na přistání bych ho asi úplnému začátečníkovi do ruky nevrazil - tam je ten Easy star ideální.
Vlekání jsem zatím neměl možnost vyzkoušet.
létá dobře i s plováky a starty s vody jsou bezproblémové, směrové kormidlo je účinné, takže není třeba pro pojíždění na vodě přidělávat žádné vodní kormidlo. Zvýšená hmotnost o cca 600g ( plováky + duralový
držák ) se neprojevila nijak výrazně. Model je docela dost rychlý, s překvapivě dobrou klouzavostí ( ne vždy je k užitku - delší rozpočet na přistání ), chová se ale nezáludně a nemá snahu přepadávat do vývrtky.
Vzhledem k rychlosti a potřeby přesného přiblížení na přistání bych ho asi úplnému začátečníkovi do ruky nevrazil - tam je ten Easy star ideální.
Vlekání jsem zatím neměl možnost vyzkoušet.
No plováky mám klasický laminátový a zbytečně moc velký ( používám je na o něco většího spalováka ) konkrétně Hacker 890 mm, ty jsou určený pro těžší letadla, ale to nijak nevadí, éro alespoň není moc zabořený do vody. S uchycením motoru nejsou žádné potíže, ale ty jsem úplně zpočátku nepředpokládal - spíš až delším provozem. Slabá stránka se projevila ( asi už tradičně ) u zámků kabiny, ty vydržely asi 15 zacvaknutí ( jo kdyby se použil kvalitnější materiál ). A protože jsem to předpokládal, měl jsem již připravený klasický kabinový zámek, kterým jsem to vyřešil.
Mentor a A123
Kdo používáte 4s A123 aku v Mentorovi. Můžete mi prosím říct v jaké sestavě se tam ten 4čl nejlépe vejde?
Multiplex Mentor, Sig Somethin Extra (elektrifikace),
Multiplex Parkmaster, Hacker Mig 3
Ja, davam tam 2 a 2 za s sebou, ale myslim ze se tam vejdou i 4 vedle s sebe. Jenze pak uz je tam moc tesno. Dava se to dost hluboko do trupu a motaj se tam kabely od serv, takze to prvni reseni je idealni. Jinak tam mam cinskou kopii APC 12/6 za dolar a lita to s tim na pul plynu jako dabel. Hmotnost pouhych 1700g. Motor AXI 28/26/10
Re: Mentor a A123
jamel píše:Kdo používáte 4s A123 aku v Mentorovi. Můžete mi prosím říct v jaké sestavě se tam ten 4čl nejlépe vejde?
A123 se dají dát do Mentora jakkoliv a ještě tam budou vaklat. Já létám na 5 článek vedle sebe, mám ho tam položenej na dně a ještě by se vešel jeden nad něj. Jinak řečeno - pokud máš - nebo plánuješ ještě nějaké jiné éro na A 123 ( jsou fakt vynikající ), tak spakuj články podle něj a na Mentora se neohlížej, tam se vlezou vždycky ( já mám ten pak taky původně do akrobata ).
Re: Mentor a A123
kf píše:jamel píše:Kdo používáte 4s A123 aku v Mentorovi. Můžete mi prosím říct v jaké sestavě se tam ten 4čl nejlépe vejde?
A123 se dají dát do Mentora jakkoliv a ještě tam budou vaklat. Já létám na 5 článek vedle sebe, mám ho tam položenej na dně a ještě by se vešel jeden nad něj. Jinak řečeno - pokud máš - nebo plánuješ ještě nějaké jiné éro na A 123 ( jsou fakt vynikající ), tak spakuj články podle něj a na Mentora se neohlížej, tam se vlezou vždycky ( já mám ten pak taky původně do akrobata ).
No já se pořád ještě nemůžu rozhodnout pro to správný letadlo. Zůstal mi ve výběru už jenom Mentor a Classic EP (je na něj teť pochvalná recenze v RCR). Chtěl bych spíš klasický konstrukční letadlo, ale samozřejmě výhody EPP jsou mi jasný. Chtěl jsem si koupit aku pack A123 do předu ještě než se rozhodnu tak proto se ptám...
kf píše:No hele - teď koukám, že jsi z Prahy 10, já taky, kam chodíš lítat ? Mentora Ti předvedu ve vzduchu a budeš to mít s rozhodováním jednodušší, Classica nemám, ale je moc pěknej, bude to ale chtít na něj bezvětří, Mentor se s trochou větru docela popasuje.
No já sice bydlím v týdnu v Praze, ale lítám jenom o víkendech u rodičů na vsi. Jinak koukal jsem na ty videa co jsou na netu a nepochybuju o tom, že ten Mentor lítá dobře. Doporučovali mi ho i u Pecky.
A proč myslíš, že na toho Classica bude potřeba bezvětří? Je zhruba stejně těžkej jako Mentor a o trochu menší.
Aha, já se omlouvám, byl jsem mimo mísu. Myslel jsem, že se jedná o model z produkce firmy Classic models, to jsou lehký konstrukční historici s nosným profilem ( dole rovným ). No ale teda když se na toho správnýho Classica dívám, tak bych dal opravdu přednost Mentorovi. Je větší, elegantnější a univerzálnější ( akrobacie, vlekání, plováky... ). A upřímně - u tohoto Classica zrovna balzové provedení nijak moc nevynikne a co se týče odolnosti - je spíš na škodu.
Jinak - to že lítáš o víkendu na chatě nevadí, můžeš se přijít podívat přes týden ( po domluvě, abych tam byl ) na letiště toho Mentora okouknout.
Ještě k poznámce kolegy o tom, že v prostoru baterek vaděj kabely od serv. To jde elegantně vyřešit při stavbě a vést kabely spodem skrz komory pod prostorem baterek.
Jinak - to že lítáš o víkendu na chatě nevadí, můžeš se přijít podívat přes týden ( po domluvě, abych tam byl ) na letiště toho Mentora okouknout.
Ještě k poznámce kolegy o tom, že v prostoru baterek vaděj kabely od serv. To jde elegantně vyřešit při stavbě a vést kabely spodem skrz komory pod prostorem baterek.