Pevnostní výpočet nosníku křídla

Modelářství má stejně jako každý složitější obor lidské činnost i teoretickou rovinu. Nemyslí se tím kecání "co vše postavím", ale spíše pokusy využít matematiku, učebnice místo intuice při vlastním návrhu modelu.
Zpráva
Autor
blesk
Kontaktovat uživatele:

Pevnostní výpočet nosníku křídla

#1 Příspěvek od blesk »

Jelikož se chystám na novou výzvu v podobě většího historického větroně (DSF Reiher III v M1:3) a tady už moc nejde dělat konstrukci jen tak od oka, tak počítám a k něčemu jsem se i dopočítal, ale... kdysi jsem tu někde zahlédl excelovský soubor, kde se dala pevnost křídla napočítat včetně tuhého potahu, ale ať hledám jak hledám, nikde nic nenacházím... nemáte to někdo třeba doma stáhlé?

Díky :)
Joker
Kontaktovat uživatele:

Re: Pevnostní výpočet nosníku křídla

#2 Příspěvek od Joker »

Zdravím, vezmi to podle modelářského citu a 50 % přidej a je to. :D
stepacz
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od stepacz »

výpočet je vždy jen výpočet :D
Amper

#4 Příspěvek od Amper »

ja to stahoval od kluku ze slovenska , z RCModely.sk, byla tam sekce "vypoctove stredisko"
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
blesk
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od blesk »

Tady k tomu jsem se taky na Googlu doklikal, ale nechce mi to načíst na žádném PC co jsem zkoušel...
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od HavelAircraft »

vykašli se na modelářský cit.
tohle bude mít přes 6m a je škoda to rozlámat na to že ti cit nevyšel.
něco jednoduchého je tady
http://www.vekamodel.cz/aerodynamika-a-pevnostni-dimenzovani-modelu/
jinak doporučuju konstrukce-a-vypocet-ultralehkych-letounu. tam najdeš všechno co potřebuješ. včetně výpočtů čepů atd.
https://www.aviatik.cz/literatura--ucebnice--zapisniky--kalendare/konstrukce-a-vypocet-ultralehkych-letounu/
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
Pan Fogg
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Pan Fogg »

Našel jsem u sebe toto:
Přílohy
Kridlo-pevnostní výpočet.7z
(731.7 KiB) Staženo 409 x
sky59

#8 Příspěvek od sky59 »

Vyskusaj ANSYS
blesk
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od blesk »

No tady už to opravdu na cit moc nejde... Teda jde, ale s nejistým výsledkem. Dělal jsem si na SW analýzu pomoci NPK, ale tam se mi podařilo zavést jen osamocenou sílu v aerodynamickém středu a při 5G mi vycházelo lokální napětí v nosníku u místa závěsu na 50MPa. Když jsem to počítal ručně, dostal jsem se na +- stejnou hodnotu. Když jsem to počítal přes spojité zatížení, tak jsem tam měl skoro 120MPa, tak asi tam je chyba...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jyrry »

Co vyjít z osvědčeného plánu již létajícího stroje a převzít konstrukci i její dimenzování?
jyrry.webnode.cz
LV
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od LV »

blesk píše:No tady už to opravdu na cit moc nejde... Teda jde, ale s nejistým výsledkem. Dělal jsem si na SW analýzu pomoci NPK, ale tam se mi podařilo zavést jen osamocenou sílu v aerodynamickém středu a při 5G mi vycházelo lokální napětí v nosníku u místa závěsu na 50MPa. Když jsem to počítal ručně, dostal jsem se na +- stejnou hodnotu. Když jsem to počítal přes spojité zatížení, tak jsem tam měl skoro 120MPa, tak asi tam je chyba...

Aká bude konštrukcia krídla? Nosník by som dal skriňový.
Môžeš sa inšpirovať na mojich stránkach. http://www.elektromodely.sk/?p=10291
Nájdeš tam stavbu 5m Jánošíka, 5m Luňáka, 4,8m Sperbera aj Reihera III ale v mierke 1:4 a zopár iných.
Laco
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Celeron »

Kdysi jsem šlyšel na přednášce ing. Lněničku říkat, že v případě modelařiny jsou aerodynamický a pevnostní výpočty "přesný počítání s naprosto nepřesnejma vstupníma údajema". Stejnou hlášku vám řeknou i statistici. Něco na tom bude, amatér těžko zjistí pevnostní a jiný hodnoty použitých materiálů. Kdo z Vás je třeba vybavenej na změření základních pevnostních hodnot konkrétní smrkový nebo borový lišty ze který se pak bude stavět?
blesk
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od blesk »

Nosnik bude asi něco mezi I a skříňovým, u skříňového mě odrazuje že se žebra lepí natupo. Takže bych udělal Ičko s dvěma stojinama, tak aby mi vznikl 3mm přesah a žebra byly takto výškové ustavené. Prozatím mám návrh 20(nebo 25)x5 smrk s mezi tím 2x 3mm překližková stojima. Stavební výška nosníku cca 60mm.
LV
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od LV »

blesk píše:Nosnik bude asi něco mezi I a skříňovým, u skříňového mě odrazuje že se žebra lepí natupo. Takže bych udělal Ičko s dvěma stojinama, tak aby mi vznikl 3mm přesah a žebra byly takto výškové ustavené. Prozatím mám návrh 20(nebo 25)x5 smrk s mezi tím 2x 3mm překližková stojima. Stavební výška nosníku cca 60mm.

Stojina "mezi tim" znamena co?
Rebra na tupo moc neries. Tie nerobia pevnost kridla, tie su tam na to aby drzali horny a spodny potah v "spravnom profile".
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
blesk
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od blesk »

Něco takového... vím že žebra "netvoří" pevnost křídla a přenášejí síly od potahu, ale toto řešení se mi líbí hlavně z důvodu jakéhosi usnadnění stavby křídla (i když udělat takto nosník bude opruz)
Přílohy
nosnik.png
Odpovědět

Zpět na „Aerodynamika, teorie, výpočty, návrhy“