ASP FS 70ar

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
TerriOnne1

ASP FS 70ar

#1 Příspěvek od TerriOnne1 »

Zdravim,
je možné, že na ASP 70 AR není možné nastavit tak malé otáčky volnoběhu aby se letadlo nehýbalo? Nemám funkční otáčkoměr tak nevím kolik minto točí a vrtuli mám 13x6.
Jaký máte zkušenosti s volnoběhem na tomhle motoru?
MPX Funcub XL, El Marabu Xl , Great Planes Piper Cub 1900 mm, FrSky Taranis Plus + S8R
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

Re: ASP FS 70ar

#2 Příspěvek od aviatik666 »

Trochu víc to rozveď, co je to za letadlo, motor je nový, nebo jetý...?
Možností je několik, trochu laborovat se svíčkou, s palivem a nakonec se to nechá řešit i přižhavováním.
TerriOnne1

#3 Příspěvek od TerriOnne1 »

Motor je nový po záběhu, letadlo je konstrukční piper cub 1900mm. Palivo mám s 12% obsahem nitra, syntetika.
MPX Funcub XL, El Marabu Xl , Great Planes Piper Cub 1900 mm, FrSky Taranis Plus + S8R
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od aviatik666 »

U tohoto motoru píší, že jsou min. otáčky 2000, pokud se chceš dostat na podstatně nížší a stabilní otáčky, tak použij přižhavování. Měl jsem to u Saito 20ccm, přižhavování se zapínalo v závislosti na poloze páky plynu.
Lark

#5 Příspěvek od Lark »

Ono to asi takhle nejde posuzovat. Záleží jestli to stojí na hladkém asfaltu, betonu, nebo na trávě, a taky jak lehce se otáčí kola podvozku. Na hladkém asfaltu s kolama na ložiskách to bude popojíždět i při nejnižším volnoběhu. Taky záleží, jak je ten model přemotorovaný a jaké ty otáčky opravdu máš. Zlepčit by to pomohly filcové podložky na nábojích kol. Já osobně mám model vždy uvázaný.
peta1

#6 Příspěvek od peta1 »

Já stejný motor létal na zásoby ricinového paliva s 5% nitra a tam musel být volnoběh pokaždé vyšší, takže letadlo pojíždělo. Od nákupu současného 12 % nitropaliva jsem si popravdě sliboval, že už to nebude platit. Zjevně tedy budu na jaře zklamán...
TerriOnne1

#7 Příspěvek od TerriOnne1 »

Dnes jsem to šteloval a měřil jednoduchým otáčkoměrem z HK a pod 2500 otáček na volnoběh jsem se nedostal a i na tom to pojíždělo.
Už to nechám tak, jen by mě zajímalo jak takové létání prakticky bez volnoběhu vypadá. Hlavně teda přistání.
Jak je to s benziňákama. Ty maj díky zapalování volnoběhy mnohem níž, ne?
Lark

#8 Příspěvek od Lark »

Těch 2500 ot/min se mi zdá opravdu hodně. Jestli je ten motor nový, možná se po uvolnění dá seřídit ještě níž, nebo jak radil aviatik666, použít přižhavování, a pak se dají nastavit podstatně nižší stabilní otáčky. To s těmi otáčkami benziňáků ale taky není úplně pravda a jak který motor. Např. žhavík OS MAX 46AX se dá seřídit na spolehlivých 1900 ot/min s 5% nitra a benziňák ROTO 35Vi se pod 2000 moc nechce.
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od aviatik666 »

TerriOnne1 píše:Dnes jsem to šteloval a měřil jednoduchým otáčkoměrem z HK a pod 2500 otáček na volnoběh jsem se nedostal a i na tom to pojíždělo.
Už to nechám tak, jen by mě zajímalo jak takové létání prakticky bez volnoběhu vypadá. Hlavně teda přistání.
Jak je to s benziňákama. Ty maj díky zapalování volnoběhy mnohem níž, ne?

Motor si určitě ještě "sedne" a volnoběh se sníží, takže vzhledem k modelu a motru si myslím, že to bude za nějaký čas v cajku.
Ladislav

#10 Příspěvek od Ladislav »

Zdravím. Mam zprovozneneho Zlin Z 50 LS Haikong model, 162 cm rozpeti a v něm ASP 4 fakt 1,20 t.j. 20 ccm, haha ke 4 kg. Kola originál mechove, mekke. Svicka ASP orig. Vrtule MA Clasic 2 list cerna,16/6, palivo svoje 15 % ricinu bez nitra.
I v nyní v zime jsem se dostal na zmerenych az 1900 ot. / min.
ovsem s prizhavovanim v dolních 40% plynu, se zpozdenim 2 sec. po pridani plynu zhotovené z 10 A RC spinace Hobbyking a napajeneho ze dvou seriove malých monoclanku Tronic 4Ah, cili 3 V ( na 1,5 V spina jen bez zateze, po připojení svicky napeti klesalo na asi 0,7 V nepoužitelné...pozor v návodu není uvedena spodní hranice napeti, jen 30 V horní ) a spinany se stridou 1:1 po 0,1 sec. Taranisem 9 a naprogramovanym pres Open Tx.
Model premotorovany, kolmo do nebes na okny plyn do nekonečna. Max. otacky na zemi 8300 min.
Jde na zemi seridit na kratkem travniku aby nepopojizdel.
Doplnuji : Valec motoru-žebra mam opravdu take omotane jednou vrstvou hnede papirove lepici pasky sire 50 sestrizene na asi 20 mm lepici stranou vne a pojistene proti sesunuti hlinikovym zlute eloxovanym drátem asi průměru 1 mm udajne z autodynam-alternatoru. Ze zadu válce je tesne pod saci hrdlo za karburatorem a vepředu pres trubky zdvihatek ventilu..jinak ani nejde. Vůle ventilu mam 0,05 mm saci, vyfukovy 0,07 mm.
Tráva skutecne brzdi kolečka modelu podstatne vice nez hladký asfalt, beton, zvlaste problémy jsou při rozjezdu a pristani za mokré trávy u dvoukoloveho podvozku.
Naposledy upravil(a) Ladislav dne ned 03.02.2019 18:30, celkem upraveno 1 x.
Lark

#11 Příspěvek od Lark »

Na trávníku mají kola podstatně větší odpor, kór měkká mechová. Na hladkém asfaltu to bez nějakého brzdění pojede vždy. To přižhavování by mělo stačit 0,8 až 1V.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Celeron »

Na asfaltu jsou dobrý trochu podhuštěný nafukovací gumy. Mají o dost větší valivý odpor než tvrdý mechovky. Měl jsem průměr 110mm na Spacewalkerovi a při přistání jsem musel dávat dost bacha, po dosednutí se tak pomalu roztáčely, že to občas vypadalo že dvoukolák půjde na čůňu. Měly kuličkový ložiska, točily se zcela volně ale když jsem zkusil Spacewalkera roztlačit, po dvou metrech stál.
tomaasz
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od tomaasz »

Žhavík za nízkých teplot (kolem 0°C) obyčejně nejde seřídit na spolehlivý nízký volnoběh. Počkej až bude teplo a volnoběh bude stabilnější.
Kromě přižhavování by za nízkých teplot mohl pomoci antichladič - třeba prstenec Al plechu z pivní plechovky na hlavu válců nebo kus papírové trubky z toaletního papíru, obojí připevnit šroubovací hadicovou sponou.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“