Rozvodná deska s elektronickým vypínačem
Re: Rozvodná deska s el. vypínačem pro malé modely do 12kg
Do jakých přijímačů chceš použít ten společný konektor? Třeba Gr. a další, které jsou pro JR konektrory se sraženými rohy, ten v celku nepůjde použít bez úprav. Jedině že by si do konektoru nadělal drážky, nebo ty výstupky na krabičce odstranil. Navíc pro vytažení takového konektoru bude potřebná docela velká síla.
Pro Gr. to je navíc různě polohované. Ani gr-24 nemá 10 pinů vedle sebe, jen 9 a 3 dole naležato... Gr-16 6 vedle sebe, 2 dole naležato...
jyrry.webnode.cz
Já hlavně nevím, proč tolik plusů a mínusů k rozvodné desce. Vidím i 2 řady jako zbytečně moc.
ellet píše:Já hlavně nevím, proč tolik plusů a mínusů k rozvodné desce. Vidím i 2 řady jako zbytečně moc.
Deska je pro připojení dvou baterek.
Volné svorky H12-H13 a H22-H23 jsou určené pro případné připojení diod pro snížení napětí.
Přikládám schéma.
Lark píše:Do jakých přijímačů chceš použít ten společný konektor? Třeba Gr. a další, které jsou pro JR konektrory se sraženými rohy, ten v celku nepůjde použít bez úprav. Jedině že by si do konektoru nadělal drážky, nebo ty výstupky na krabičce odstranil. Navíc pro vytažení takového konektoru bude potřebná docela velká síla.
Nejde použít lišta v jednom kuse v jednom kuse.
Na přijímači mám rozteč 3mm, s tím jsem počítal, ale je pravda že to nepůjde jednoduše vytáhnout.
Asi se budu muset smířit s kablíky pro každý kanál.
LV píše:Problém je v tom, že obvykle stojí menej zhorené servo ako celý model.
S tím rozhodně souhlasím že servo je levnější.
Když ti shořelo servo, tak nedošlo ke zkratu na palubní síti?
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
speedved píše:Přikládám schéma.
Když už jseš v tom bastlení, nechceš k tomu přidat dvoutranzistorovej Fet stabil pro přijímač, než laborovat s úbytkama na diodách? Používal jsem ho v SMD provedení na ochranu zařízení který snášelo pouze 12V max napájenýho z 10 NiCd baterek, kde byl problém velký napětí po nabití. Dá se na tom nastavit stabilizační napětí a pokud baterka klesne pod tohle napětí, tak se stabilizátor chová jako drát bez úbytku napětí. Má to ale Fet v mínusu. Dej vědět, musel bych to chvíli hledat.
Jo a osobně si myslím, že pro silný digi serva jsou 3A pojistka málo.
Celeron píše:Když už jseš v tom bastlení, nechceš k tomu přidat dvoutranzistorovej Fet stabil pro přijímač, než laborovat s úbytkama na diodách?......
Napětí chci srazit hlavně kvůli servům, na přijímači nemám s napětím problém.
Celeron píše:Jo a osobně si myslím, že pro silný digi serva jsou 3A pojistka málo.
Serva co jsou v modelu by to měli dát.
Nemám tam nic žravýho.
V tomto okamžiku mi jde spíše dvě baterky a vyzkoušet si pojistky.
Ale s těmi "Poly Switch" jsi mne vystrašil, už mne napadlo to propájet.
Co to bylo s čím jsi udělal špatnou zkušenost?
Případně není nějaký osvědčený výrobce?
Kolikrát se nevyjadřuju, ale zkusím to. Ty kondenzátory tam jsou principiálně k ničemu, na desku žádné kondy nepatří, leda by si ti chtěl někdo ospravedlnit blbou kabeláž od baterií, což je opět principiálně špatně. Kond má smysl na konci vedení, tedy u serva. Ty pojistky jsou taková kosočtvercovina, jak to říct slušně ... na co to tam je? Když je třeba příkon do serva, to poslední co by jeden mohl chtít, je snížit servu příkon, což se přesně v tomto případě stane, 3A?
. Serva jsou dimenzovaná, aby vydržela to, co mají. Pokud je někdo svou debilitou blokuje, není to o servu. Diody jako oring obvody fungují přesně tak, jak to jeden nechce, úbytek v propustném směru výrazně narůstá s proudem. Výsledkem je to, že ta serva nikdy nebudou dost rychlá, protože prostě tu špičku nedostanou. No hlavně, ať to lítá.
Děkujeme za zhodnocení experta.
Někteří ale víme proč tam ty kondy dáváme (a převážně to není kvůli žravosti serv). Umíme si najít i diody s malým úbytkem v propustném směru. Umíme si i změřit proud (osciloskopem, ne Avometem nebo digitálem ze sámošky). Ne všichni používáme přijímačové baterie.
Ne všichni létáme obří akrobaty kde to fakt žere.
I tak přínosný příspěvek, děkuji za sestoupení z výšin k poučení plebsu dole...
Někteří ale víme proč tam ty kondy dáváme (a převážně to není kvůli žravosti serv). Umíme si najít i diody s malým úbytkem v propustném směru. Umíme si i změřit proud (osciloskopem, ne Avometem nebo digitálem ze sámošky). Ne všichni používáme přijímačové baterie.
jyrry.webnode.cz
jyrry píše:Děkujeme za zhodnocení experta.
Alespoň podēkuješ, to se cení.
Na tom co píše MomoBrut určitě něco je (a věřím, že taky umí měřit...). Já se uchyluj tak nějak ke kompromisům, protože řádný rozbor s vždy platným závěrem (i když mě i z měření zkoušeli
) udělat neumím.
- StrycAlois
ellet píše:Na tom co píše MomoBrut určitě něco je (a věřím, že taky umí měřit...)...
To jistě.
Obzvláště na tomhle výroku něco je:
MomoBrut píše: Diody jako oring obvody fungují přesně tak, jak to jeden nechce, úbytek v propustném směru výrazně narůstá s proudem.
Jenže nevím, že co!
No ony ty rozvodné desky jsou takovým kompromisem, přizpůsobují rozvody v modelu dané situaci...
Bez diod a kondíků za nimi si neumím představit třeba oddělení přijímače od ostatního rozvodu, pokud nebude mít svoje extra baterky jen pro sebe... a tak dál. A ty kompromisy děláme v dobré víře že to sníží riziko nějakého bordelu v napájení, podepíráme to svými amatérskými měřeníčky. To snad není až tak špatné a zavrženíhodné, jak to vyznělo...
Bez diod a kondíků za nimi si neumím představit třeba oddělení přijímače od ostatního rozvodu, pokud nebude mít svoje extra baterky jen pro sebe... a tak dál. A ty kompromisy děláme v dobré víře že to sníží riziko nějakého bordelu v napájení, podepíráme to svými amatérskými měřeníčky. To snad není až tak špatné a zavrženíhodné, jak to vyznělo...
jyrry.webnode.cz
Tak, tak, když někde přidám, musím někde slevit, nevidět to černobíle. Já to píšu hlavně pro úplný laiky, aby si z příspevků nevybral někdo třeba, že tam musí dát ...... z důvodu že "je to lepší".jyrry píše:....