KIWI - F3l/F5L

Dřevěné dvoumetrovky startované gumicukem. Modely řízené jen směrovkou, výškovkou a brzdícím štítem. Kategorie snadno dostupná a velmi vhodná pro kroužky a mládež.
Odpovědět
Zpráva
Autor
czbobo

Re: KIWI - F3RES

#241 Příspěvek od czbobo »

TomHlavinka píše:Hlas lidu, hlas boží!!

Zatím jsme nespustili laserování sériových dílů, takže ještě rychle malá kosmetická změna, jen pro oko.
Večer to zapracuju do dat a pošlu finální půdorys ucha. Náběžka 7x7 nepůjde takto ohnout, bylo by to tedy lamelované ze dvou nebo tří vrstev B2-3 a dobroušené
Změna se bude týkat posledních tří žeber, tuhého potahu, koncového oblouku, náběžky a odtokovky.

Má to však dvě malé nevýhody:
1. horší kontrola a nastavení negativu po potažení ucha.
2. trošku menší plocha o ani né 0,5dm2, té má KIWI o 2-3dm2 více než konkurence.

Jinak je to fakt jen „kosmetika“, takže proč né...

Já osobně jsem jsem pro původní verzi - lichoběžník !!! :D
Naposledy upravil(a) czbobo dne čtv 18.04.2019 15:09, celkem upraveno 1 x.
bitovod

#242 Příspěvek od bitovod »

Moment - tak tady je něco jinak :)

Když kounu na tuhle fotku, vidím značně eliptickou VOP. Když kouknu na tenhle nákres, vidím tisk, který je velmi podobný tvaru křídla a s elipsou nemá mnoho společného, a na něm rukou domalovaný náčrt, který naopak značně eliptický je.

Co z toho je produkční verze a o jakých úpravách se tu bavíme? Já mluvil o tom eliptickém tvaru z prototypu, naopak to, co je na tom tisku tištěné, by se mi líbilo daleko víc. Vidím blbě, nebo tam jsou fakt tři různé verze? Nejvíc se mi líbí ta vytištěná na papíře...

[EDIT] A jo, jsem pako - já měl za to, že upravuješ tvar VOP tak, aby sednul ke tvaru křídla, a ty zatím upravuješ konec křídla, aby seděl k VOP :) Na křídlo bych nesahal, jen bych zahranatil spíš tu VOP, ale fakt je to kosmetika, to hranatější křídlo se mi líbí víc (byť je prý elipsa aerodynamicky lepší).
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
tomashr

#243 Příspěvek od tomashr »

Bitovode, jak to chceš postavit, když nepoznáš plánek křídla od plánku výškovky?? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Vážně - úprava jasná, eliptická VOP a nově by bylo i eliptické křídlo (tedy zakončení)..

EDIT - koukám že sis už taky všiml :-) Jinak ale souhlasím, že pokud bych do toho vrtal, tak bych možná spíš zhranatil VOP, ale věc názoru.
bitovod

#244 Příspěvek od bitovod »

tomashr píše:Bitovode, jak to chceš postavit, když nepoznáš plánek křídla od plánku výškovky?? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Vážně - úprava jasná, eliptická VOP a nově by bylo i eliptické křídlo (tedy zakončení)..

Jsem po obědě, postgastritická demence slaví vítězství :) Lepit to stejně budu večer a to bejvám celkem fit :)

Ale eliptické křídlo... no dobře, to jsem si teda vykoledoval věci, to hranatý mi k tomu sedí víc, fakt jsem nečekal, že autor bude sahat do tak komplexního (a hlavně vyzkoušeného) dílu, jakým je křídlo, jen kvůli nějaké estetice, když stačí změnit tvar tří lišt na ocase (kteréžto změny bych původně ani nepožadoval, to bych si upravil sám při stavbě, na VOP není tolik věcí ke zmršení - dtto SOP).

Takže pokud už nějaké úpravy - tvar KŘÍDLA nechat hranatý, jaký byl (seřizování, potahování, estetika), tvar VOP přizpůsobit tvaru křídla, ne naopak :)
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Larch_CZ

#245 Příspěvek od Larch_CZ »

Také bych prosil o původní tvar křídla.
TomHlavinka

#246 Příspěvek od TomHlavinka »

jasný, takže zelipsovatět "hranaté" křídlo a zhranatět eliptickou vyškovku.....
Nějakou drobnou estetickou změnu udělám, ale nic zásadního jako v nákresu to asi nebude
bitovod

#247 Příspěvek od bitovod »

TomHlavinka píše:jasný, takže zelipsovatět "hranaté" křídlo a zhranatět eliptickou vyškovku.....
Nějakou drobnou estetickou změnu udělám, ale nic zásadního jako v nákresu to asi nebude

Taky po obědě, co? :) Nevím, kde to vzniklo, ale od začátku se tu mluvilo o výškovce (aspoň si to myslím) - takže neelipsovitět křídlo (o nevýhodách jsi psal), ale ohranatět výškovku :) A nebo nechat, jak to je u prototypu, ať si s tím každý dělá co chce...
HONZIK 22

#248 Příspěvek od HONZIK 22 »

Aby to nevypadalo jako poskládané ze dvou modelů tak by opravdu stačila uprava výškovky. Křídlo je OK k němu přece výhrady nemá nikdo.
PM Invent

#249 Příspěvek od PM Invent »

Křídlo nechat , výškovku poladit :)
czbobo

#250 Příspěvek od czbobo »

Křídlo nechat , max. výškovku poladit na hranatou.
TomHlavinka

#251 Příspěvek od TomHlavinka »

hranatou VOP né, to není pěkné. Večer dám skicu původní VOP a nové
Koli

#252 Příspěvek od Koli »

Sleduji vývoj kiwi od začátku a mě se líbí tak jak je. A pak je už výborně vyzkoušené (výsledek hned na prvních závodech).
Ještě k tomu špagopružinkovému ovládání. Já ho používám už dlouho a k plné spokojenosti. Jen pružinku nechávám ovládat vždy potlačení výškovky. V tomto uspořádání jsem neměl na gumicuku nikdy problém.
Ale bowden je samozřejmě jistota :)
pecold
Kontaktovat uživatele:

#253 Příspěvek od pecold »

Bude na to stačit ten tenký bowden od Hořejšího? Na házedle mi fungoval výborně.
TomHlavinka

#254 Příspěvek od TomHlavinka »

Zde je finální půdorys VOP a koncového oblouku křídla.
Jak jsem slíbil, úprava je opravdu jen kosmetická, dotkne se 4-5 dílů.

červená je tvar původní. Myslím, že už to k sobě sedí perfektně!!
Přílohy
Výstřižek.JPG
TomHlavinka

#255 Příspěvek od TomHlavinka »

pecold píše:Bude na to stačit ten tenký bowden od Hořejšího? Na házedle mi fungoval výborně.

Já myslím, že jo. Je však potřeba jej dobře přilepit ke stěně trupu, aby neměl možnost se vlnit
Já však příště pro VOP použiji vnitřek klasického bowdenu, drát a bílou první trubičku. Tu velkou venkovní většinou šedou už né.
SOP lankem určitě zůstává.
Odpovědět

Zpět na „Větroně RES“