Minicorado
Re: Minicorado
Muže tě ubezpečit,že to rupne jinde.
Jedno Corado jsem před časem omotal okolo stromu a pak ještě žuchlo na asfaltku. Prasklo to všude, jen ne u antének.
Jo a u jednoho jsem měnil motýla. Po opravdu hodně přistáních na chalupě, kdy to někdy je docela šupka, popraskaly vnitřní výztuhy uvnitř motýla. Pořád držel, ale byl gumový při zatlačení na sevření,či rozevření.
Jeden můj zákazník s Coradem jebnul kolmo do země, prasklo to u motýla (na dvě púlky). U antének ne. A to tam mám ne dírky, ale podélné drážky!!!
Jo..zmatlal jsem jich dost. Fotky jsou jen malinká část z množství. A nikdy to u antének neruplo, vždy pár cm před motýlem.
Jedno Corado jsem před časem omotal okolo stromu a pak ještě žuchlo na asfaltku. Prasklo to všude, jen ne u antének.
Jo a u jednoho jsem měnil motýla. Po opravdu hodně přistáních na chalupě, kdy to někdy je docela šupka, popraskaly vnitřní výztuhy uvnitř motýla. Pořád držel, ale byl gumový při zatlačení na sevření,či rozevření.
Jeden můj zákazník s Coradem jebnul kolmo do země, prasklo to u motýla (na dvě púlky). U antének ne. A to tam mám ne dírky, ale podélné drážky!!!
Jo..zmatlal jsem jich dost. Fotky jsou jen malinká část z množství. A nikdy to u antének neruplo, vždy pár cm před motýlem.
- LV
- Kontaktovat uživatele:
Ona je tam tkanina ukladana pod 45° uhlom, takze to oslabenie nebude take fatalne.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
Co znamena ta "nova serie"?
creagel píše:Co znamena ta "nova serie"?
Jsou to kusy vyrobené v roce 2019, je jich poměrně dost, víc odpoví asi Michal.
Dnes jsem měl jen hodinu, napájel jsem na konektor kablíky s průřezem 0,5 mm2, připravil díly na lepení a zasušil dekodér v křídle. Při pájení servo kabelů je dobré je před stažením sesmrštit, během pájení se ta izolace pak teplem nesvlíká. Piny jsem zkrátil, jak jsem psal dříve, pájí se zásadně se zastrčeným protikusem konektoru, jinak žádný zázrak a pohoda. Lepil jsem zahuštěným epoxidem, ustaveno jak jsem už psal. Po 5 hodinách jsem to rozlouskl, konektor se zasouvá úplně nadoraz, dolepil jsem mezírku nahoře opět epoxidem se zahuštěním. Funguje to skvěle, během zasouvání odpor, zalepeno na správném místě …
Zapájel jsem kabeláž S.BUSu a zasmrštil jsem jak každý přívod zvlášť, tak celý dekodér. Výřez v žebru křídla jsem udělal přesně tak široký, aby tam dvojice kabelů z druhé poloviny křídla a dekodér samotný těsně zapadly. Tím je hotová elektroinstalace křídla.
MomoBrut píše:Zapájel jsem kabeláž S.BUSu a zasmrštil jsem jak každý přívod zvlášť, tak celý dekodér....
Precizní provedení modelu a špičkové elektro vybavení, Futaba přijímač a pak ten china S.BUS dekodér?
Dá se na něj spolehnout? Řešení přivést do křídla S.BUS a pak až rozbočit se mi líbí
https://www.aliexpress.com/item/32880025101.html
Dekodér jsem testoval nějakou dobu, kontroloval jsem průběh PWM na všech výstupech na osciloskopu, vše vypadalo a chovalo se normálně. Futaba nedělá srovnatelný dekodér, tenhle prostě vyzkouším ...
Tenhle je trošičku větší, ale od toho chlápka mám hromadu čidel a jsou fantastická. Vario je opravdu mnohem rychlejší než to od Futaby.
https://shop.tje.dk/catalog/product_inf ... mhlc8jf6a3
https://shop.tje.dk/catalog/product_inf ... mhlc8jf6a3
Model se nyní dal složit. Když jsem naložil odhadem tak 99 % věcí na své místo, potřebuju dát do ocasu 12 g zátěže, abych se dostal na těžiště 75 mm od náběžky. Uvažoval jsem o posunutí motoru a uříznutí čumáku, v ocase bych ušetřil necelé 2 g, když bych to seříznul o nějakých 15 mm, což mi připadlo jako rozumné maximum pitvoření čumáku. No a padlo jednoznačné rozhodnutí, za ty 2 g mi to rozhodně nestojí (nová motorová přepážka, nový větší a také těžší kužel, zdržení ...). Takže jsem začal s lepením přepážky pro kužel o průměru 30 mm, který jsem měl už dříve koupený. Je to novinka od Pohodalet (mám pocit), z-trámec, necelých 14 g. Přepážku jsem nejdříve jemně obrousil jak z boku, tak zepředu i zezadu do 2 mm od okraje. Vnitřek trupu jsem jemně obrousil po 5 mm od okraje trupu. Pak jsem na přepážku namontoval převodovku. Lepil jsem epoxidem, samozřejmě opět jsem zahušťoval zbruskama sklolaminátu. Nanesl jsem lepidlo jak na boku, tak trochu na předek i zadek přepážky, vytřel jsem také asi 4 mm od okraje vnitřku trupu. Na kužel jsem zespod nalepil průhlednou lepicí pásku jako separaci a udělal v ní díru na hřídel. Přepážku i s převodovkou jsem maximálně natlačil do kuželu opřeného o předek trupu. Lihem jsem umyl přebytky a úkapky epoxidu, jak uvnitř tak na předku trupu a zatáhl šroub kužele.
Je třeba dodělat silovku v čumáku. Tak jsem si to několikrát zasušil v trupu, zatím bez motoru a ukrátil všechny kabely. UnisensE jsem vysvlekl z bužírky a pořádně napájel přívodní kabely. Pak jsem ho zase sesmrštil zpět. Kladný kabel od regulátoru jsem musel otočit o 180 stupňů a potřeboval jsem to mít stabilní, tak jsem ho ještě sesmrštil znovu k regulátoru. Mínus kabel od UnisesE je sesmrštěný spolu se silovým plusem a dovedený k XT60 konektoru. Používám to teď jako standard, protože jsem na něj vybaven a přechodky už mě štvou, samozřejmě se dá použít menší konektor. Ještě jsou tam dvě nesesmrštěné dlouhé bužírky. Ty se ustaví a sesmrští až ve chvíli kdy tahle sestava bude na finálním místě a za bužírky se kabeláž CA lepidlem přilepí do trupu. Tím hlavním okem bude procházet baterie, takže kabely nesmí zavazet.
Mezitím jsem zkouknul výsledek lepení motorové přepážky. Kužel šel sundat bez problémů, vymontoval jsem převodovku ven a zkontroloval lepení. Vypadá to dobře, lepidlo je přesně tam, kde má být.
Pak jsem promazal převodovku a finálně ji dotáhl na motor. Vyloženě doporučuji pořídit originální klíč k převodovce, dobře se s ním pracuje. Pak jsem zkontroloval pocínování přívodů od výrobce. Tady to nebylo dobrý, pocínování nebylo slité, pájka byla jakási bezolovnatá nepájitelná ludra. Takže jsem odstranil původní pájku, dal acylpyrinovou horkou lázeň a znovu pocínoval a nasytil kalafunou. Teď to vypadá už použitelně.
Motor s převodovkou jsem dal opět do trupu, ustavil silové kabely fází a označil zkrácení kabelů regulátoru na nutné minimum, stále s mírnou rezervou na možnost pootočení motoru. Pocínovat kabely regulátoru už je bezproblémová záležitost. Ukrátil jsem předem kabel pro snímání otáček motoru a na motor navlékl smršťovací bužírky. Jedna s fází se musí prohodit, aby se motor točil jak má, regulátor, pokud vím, neumí měnit směr otáčení. Výsledek na pohodu, nic složitějšího opravdu není nutné.
Zabrousil jsem ještě čumák do roviny a na minimální mezeru. Měl jsem trochu času navíc, tak jsem na zábrus dal jemnou vrstvičku epoxidu, která udělá postupný přechod do ventilačních otvoru motoru bez hran a vypadá to navíc pěkně. Kužel sedí přesně, jak má, mezera je pod 0,5 mm.