Na podzim (v září) mě oslovil kamarád, pilot a výrobce JETů, jestli bych mu doporučil a (z důvodu vytíženosti) ideálně postavil nějaký tréninkový EPP model. I JETaři musí s něčím trénovat! Vybrali jsme spolu Edge 540 XL od RCFactory v nové oranžové barvě o rozpětí 1,07m a délce 1,1 metru. Ne že by stavba byla nějak složitá! Myslím si, že by jí zvládl šikovnější začátečník, třeba jako druhé éro po nějakém elaporovém elektrovětroni. Zálet by ale měl provést někdo zkušenější. Tohle letadlo je o mnoho masivnější a obsahuje mnoho víc uhlíkových zesílení, než metrové modely stejného výrobce. Proto se skvěle hodí na létání venku na letišti, ta tuhost konstrukce je ohromná.
Stavbenice je klasické RCFactory. Snad všechny zářezy pro uhlíky jsou hotové a epp díly do sebe pasují jako Puzzle. Vzal jsem do ruky řidší vteřinové lepidlo s jehlou a návod, a pustil se do stavby.
Stavba šla opravdu hezky od ruky, až jsem narazil na laminátové díly.
Ty je potřeba "osvobodit" z můstků, které je spojují se zbytkem dílů. K tomu používám štípací kleště. Pak zbytky můstků odstraním akumulátorovým Dremelem 8220 od NářadíOnline.cz https://www.naradionline.cz/dremel-8220 ... n-5ks.html
Mám doma Dremely už tři, nejstarší má 12 let a všechny fungují na 100%. Festoolaři do mě
Jo a nezpomeňte před lepením díly lehce obrousit a očistit od prachu, stačí papírovým ubrouskem.
Podvozek je u Edge i Veloxity sundavací, můžete si jej vklidu sešroubovat, a pak provléknout do trupem a zajistit šrouby.
Spoj trupu a směrovky je zesílen překližkovými planžetami. Ta spodní slouží zároveň jako lože sklotextitové ostruhy. Za zmínku stojí také táhla - všechna jsou uhlíková, s kvalitními kloubovými koncovkami MP JET.
Pokračování příště