Free modely nejen RC letadel pro 3D tisk-odkazy, zkušenosti
Free modely nejen RC letadel pro 3D tisk-odkazy, zkušenosti
. .
Naposledy upravil(a) hrst dne ned 23.05.2021 13:11, celkem upraveno 1 x.
Re: Free modely nejen RC letadel pro 3D tisk-odkazy, zkušeno
Tisknutí modelů na 3d tiskárně nikdy není pro začátečníky v tisku, nebo létání.
Nerozumím, proč řešíš zkušenost s danými modely, když soubory jsou zdarma a můžeš si je prohlédnout včetně profilů a úhlů nastavení.
A jestě jedna věc - tisknout z PLA je asi nejhorší postup. Mnohem odolnější je tisknout z ASA případně ABS , ale v zateplené komoře na cca 45°C , nebo víc. Jinak to praská a nedrží ve spáře. Ale to už je o těch zkušenostech s tiskem.
Každému tisku letadla by mělo předcházet vlastní testování materiálu, ze kterého budu tisknout na vzorcích.
Já zatím skončil u přírodní ASA na 270°C trysky 0,2 v komoře 42°C . Ostatní materiály a barvy nevyhověly mým představám.
Nerozumím, proč řešíš zkušenost s danými modely, když soubory jsou zdarma a můžeš si je prohlédnout včetně profilů a úhlů nastavení.
A jestě jedna věc - tisknout z PLA je asi nejhorší postup. Mnohem odolnější je tisknout z ASA případně ABS , ale v zateplené komoře na cca 45°C , nebo víc. Jinak to praská a nedrží ve spáře. Ale to už je o těch zkušenostech s tiskem.
Každému tisku letadla by mělo předcházet vlastní testování materiálu, ze kterého budu tisknout na vzorcích.
Já zatím skončil u přírodní ASA na 270°C trysky 0,2 v komoře 42°C . Ostatní materiály a barvy nevyhověly mým představám.
Ten albatros nevypadá špatně. Ale neměl bych s ním kde létat. Jinak po zkušenostech s tištěnými modely aut a lodí, které vycházejí zpravidla dost těžké, jsem si zatím na letadla netroufnul. Tisknu převážně z PLA, občas PETG a flex. ABS se mi moc nedaří, ASA jsem nezkoušel. Komoru nemám a volně ve vzduchu není soudržnost vrstev u ABS nic moc. Myslím, že hlavní problém u tištěných modelů nebudou profily a úhly nastavení, to snad autor při návrhu ohlídal, ale právě hmotnost dílů při přiměřené pevnosti. Tedy nastavení sliceru, perimetry, vrstvy, výplň.
https://fokker1.rajce.idnes.cz/
- MODYN
- Kontaktovat uživatele:
Mě zaujal ten Hotliner 400-class, děkuju za zdroj v nejbližších dnech ho zkusím vytisknout.
Přešel jsem z Elaporu na 3d tisknutá letadla od 3d Labu a nemůžu se toho nabažit
Přešel jsem z Elaporu na 3d tisknutá letadla od 3d Labu a nemůžu se toho nabažit
- Paris Ivan
MODYN píše:
Ahoj, já to mám podobné.
Ivan
škoda že ty co mi líbí nejdou vytisknout na standartní tiskárně 
MK Katoda Sokolov :-)
Azy píše:škoda že ty co mi líbí nejdou vytisknout na standartní tiskárně
Proč ne ? Rozdělit na menší soubory umí i 3d Builder ve Win 10.
píší tam že nějvětší díly se musím tisknout na větší tiskárně, když se rozdělí nejsem si uplně jistý zda bude vše pak držet jak má
Azy píše:píší tam že nějvětší díly se musím tisknout na větší tiskárně, když se rozdělí nejsem si uplně jistý zda bude vše pak držet jak má
Svár má vždy menší pevnost , než slepení kromě PETKa silnou tryskou. Nicméně je na tobě, jak si to kvalitně slepíš. U tisku není problém slepit, ale správně vytisknout, aby tisk držel pohromadě
Už jsem par modelu vytiskl vcechny id 3D labprint. Zatím jsem je tisknul pouze z PLA ostatně toho mám na tiskárně protisknuto i nejvíce. Z PET-G zatím tisknu první pokusy jako jsou třeba dily na v pořadí Patou tiskárnu
. S rozrezamim dílu jsem prave zatím neexperimentoval takže mne tahle možnost ani nenapadla. Jinak to že tisk modelu není pro začátečníky je čistá pravda když si vzpomenu kolik jsem “projel” filamentu než výsledek jak opticky tak pevnostně stal alespoň trochu za to. Jedine s čím občas bojuji do teď je zvedání rohu od podložky (odtokovka třeba ) sem tam se mi to objeví Jak vložit fotku z tapatalku: /20190826/aa29cfa6de1b351e0433afa1dc5cc4ab.jpg[/img]. Tisku zdar
Sent from my iPhone and I will remove the signature
Sent from my iPhone and I will remove the signature
Tak potom bych se rozřezání nebál. Já mám trup Albika 190 cm asi z 60 dílů
. To Petko drží hůř, chce to vyzkoušet. Není vteřiňák jako vteřiňák , což určitě víš. Tam kde se budeš spoje obávat, lze i přelaminovat (sklo + vteřiňák) nebo pojistit nastříhaným filamentem.
Já začal tisknout z pevnostních důvodů s dutinami pro filament podél , případně pro uhlíkové tyčky.
Tisk ASA 270°C/100°C .
Já začal tisknout z pevnostních důvodů s dutinami pro filament podél , případně pro uhlíkové tyčky.
Tisk ASA 270°C/100°C .
no to asa zní velice zajímavě jaká je cca měrná hmotnost asi přibližně nevíš
už jsem si to našel
pracovní směna je dlouhá .... jinak z jiných materiálů jsem ještě uvažoval o použití HIPS, tenkrát to někdo z klubu koupil omylem a tiskli jsme z toho pro děcka do železniční sekce kroužku stavebnice baráčků na kolejiště a musím říct šlo to docela příjemně a když se kouknu na měrnou hmotnost tak to je i celkem lehké 1040 kg/m3 tím pádem ještě lehčí než ASA. Jelikož se jedná, ale o podpůrný materiál tak jsem větší KCE nezkoušel tisknout a netestoval jsem to pevnostně to pevnostně
mě ten HIPS moc nedržel. ASA je v podstatě totožná s ABS. Má nepatrně menší pružnost. Já vše ale tisknu 0.2 tryskou. Jak by to drželo většími tryskami nevím.
já vše standartní 0,4 ale doma v šuplíku mám i 0,2 a 0,6 (myslím že 0,6) které jsem ještě nepoužil tím pádem nezbývá nic jiného než to zkusit
kus HIPSU se ještě najde a ASA se koupí zima je dlouhá