Zvláštny spôsob pristávania

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Zpráva
Autor
vlada123

Re: Zvláštny spôsob pristávania

#16 Příspěvek od vlada123 »

DAF: JK asi myslel eliminaci bočního větru při přistání, ne na trati. Aby nedosednul s letadlem vybočeným proti větru.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od DAF »

Vylučování snosu je ale provedeno stejně, ať jsi na trati, nebo před přistáním, v tom se shodneme. Autor dotazu píše: "že stroj bol na pristátie dosť "dlhý", preto akosi zvláštne vybočil -letel síce v smere pristátia, ale akosi bokom. ", z toho dovozuju, že se jednalo spíše o skluz, než vylučování snosu. Navíc při vylučování letí letadlo prakticky "rovně", jen v určitém úhlu vůči kurzu. Při skluzu se letadlo tak nějak divně "nahrbí" (akosi zvláštne vybočil). Aspoň tak to vypadalo při přistáních s pomocí glizády na Blaníku (učil jsem se, žáci to mohli dělat do 50m a piloti až do 25m), viděl jsem to i s Orlíkem (myslím II), ale protože to byl "nábytek" - dřevěný eroplán, a létali na tom zkušenější, většinou už uměli přistávat i bez použití tohoto prvku.
Rozdíl u obou prvků je pro pozemního pozorovatele dost dobře rozlišitelný. Velmi znatelný je pak rozdíl ve vertikální rychlosti letadla. Tento prvek (skluz) lze použít samozřejmě i na motorácích, ale tam jsem nebyl svědkem, že by to někdo v běžném provozu použil, na rozdíl od větroňů.
P.S. vylučování snosu bývá dobře vidět u velkých letadel právě před přistáním s bočním větrem, na YouTube je toho dost. Tam je krásně vidět pouhé vybočení letadla proti větru, s tím, že těsně na zemi to pilot srovná. Není tam vidět náklon, nebo jiné pohyby letadla oproti normálnímu letu, jako by to bylo u skluzu.
Hitec Aurora 9X
mior
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od mior »

Dávnejšie som letel (ako pasažier a príležitostný pilot) s ultralajtom - motorákom a pilot na pristátie použil presne tento sklz. Bol som trochu v strachu, predsa len to nebolo úplne normálne (pre mňa), ale viditeľne to skrátilo nálet na pristátie...
Aj keď u motoráku sa to asi dá riešiť aj inak, či?
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
vlada123

#19 Příspěvek od vlada123 »

Právě to "těsně nad zemí to pilot srovná" jsem měl na mysli. To právě udělá tak, že letadlo uvede do mírného skluzu.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od veka1 »

vlada123 píše:Právě to "těsně nad zemí to pilot srovná" jsem měl na mysli. To právě udělá tak, že letadlo uvede do mírného skluzu.

...ted uz zbyva jen malickost ... upresnit co je skluz, co vykluz,let s vybocenim a co je primocary ( ustaleny, klesavy , stoupavy) let, ze jo? :lol:

veka1
DAF
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od DAF »

Konstruktér Piperů: "pokud kulička neopustí kabinu, byla zatáčka zaletěná správně :lol: ."
P.S., myslím, že se tazateli dostalo odpovědi a nyní zabředáváme do močálu slovíčkaření a puntíčkaření (právě o ta slovíčka).
Hitec Aurora 9X
veka1
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od veka1 »

DAF píše:Konstruktér Piperů: "pokud kulička neopustí kabinu, byla zatáčka zaletěná správně :lol: ."
P.S., myslím, že se tazateli dostalo odpovědi a nyní zabředáváme do močálu slovíčkaření a puntíčkaření (právě o ta slovíčka).

nikam nezabredavame.... co clovek, to jinak vnima i popisuje psany text ve srovnai se skutecnosti... a vo vo tom to je.

Myslim ze pouzivani pouzivani domluveneho ( normativniho) pojmenovani veci ,jevu, cinnosti a pod. by nam jen prospelo. Jinak se nedomluvime. :(

Pozn. je to skoro jako sdeleni, ze na letadle nastavim uhel nabehu,nebo ze teziste ma byt na hlavnim nosniku ci spojovaci trubce a podobne hlasky .... :lol:

veka1
ellet

#23 Příspěvek od ellet »

DAF píše:Konstruktér Piperů: "pokud kulička neopustí kabinu, byla zatáčka zaletěná správně :lol: ."
To se mně moc líbí :lol: a z pohledu konstruktéra má určitě pravdu.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od DAF »

Ano, správná terminologie je důležitá - viz inzerát: letadlo má šířku předního křídla X cm a šířku zadního křídla Y cm :lol: . Tazatel chtěl vědět, co to je ta manévr, což mu bylo osvětleno, aspoň podle mě ano. Jinak (myslím, že to byl) Marcel Bloch říkal, že čmelák létá proto, že nezná fyzikální zákony. Výkluzová a skluzová zatáčka mi pořád něco říká (ocasem ven,nebo dovnitř). Ale abych řekl přesné definice, to si už fakt nepamatuju. Jó a s tím je spojena právě ta kulička :lol: . Zkoušejícímu na VŠ jsem také u zkoušky řekl, že netuším, kterou Maxwellovu větu má zrovna na mysli, ale příklad jsem zdárně spočítal a zkoušku dostal.
P.S. jestli to s tou kuličkou řekl výrobce nebo konstruktér, to si už nepamatuju, ale mělo to být v rámci propagace, že se s tím naučí létat každý a že řízení je opravdu jednoduché.
Hitec Aurora 9X
2952

#25 Příspěvek od 2952 »

ellet píše:To se mně moc líbí :lol: a z pohledu konstruktéra má určitě pravdu.

Konstruktér v tom sedět nebude...a dobrá výkluzová zatáčka a ztráta rychlosti = krásná vývrtka :-)
MPml

#26 Příspěvek od MPml »

DAF píše:U motoráků se používá poměrně výjimečně, je to (jak jsem už psal) hlavně určeno pro větroně.

S tím by se dalo celkem polemizovat - jsou typy (a místa :lol: ), kde se to používá (spíš musí) celkem běžně.
viz třeba:
T-28
https://www.youtube.com/watch?v=K1USuyB0c-M
Vembloud (čas cca 1.30, je to velmi dobře vidět)
https://www.youtube.com/watch?v=cYqzfBMygVg
tady je to včetně popisu - řada typů - viz třeba cca čas 0.58
https://www.youtube.com/watch?v=lSMNJxjmfZY
ellet

#27 Příspěvek od ellet »

2952 píše:Konstruktér v tom sedět nebude...a dobrá výkluzová zatáčka a ztráta rychlosti = krásná vývrtka :-)
Pointa je v tom, že pokud kulička neopustí kabinu, tak je to pořád celý....
novfra

#28 Příspěvek od novfra »

Zrovna přistání to není, ale třeba mohlo být.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Bk5rru5i5iM[/youtube]
DAF
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od DAF »

MPml píše: ...S tím by se dalo celkem polemizovat - jsou typy (a místa :lol: ), kde se to používá (spíš musí) celkem běžně. viz třeba...

Pokud si přečtěš, co jsem psal, tak u motoráků to je možné, ale není to běžné. Za dobu, co jsem chodil do Svazarmu, jsem žádné přistání motoráku za použití glizády neviděl. Tím neříkám, že to použít nejde. U motoráků se to většinou řešilo opakováním okruhu a novým přistáním. Většina pilotů motoráků začínala na větroních, takže zjevně měli o glizádě nějaký ánung. Zato u větroňů, ne že by to bylo standardem, jsem podobných přistání viděl celkem dost. Hlavně v elementárce, když se žákovi nepodařilo řádně přistát a pomáhal mu s tim tedy instruktor. Tebou předhozená videa jsou zjevně z nějakých předváděcích akcí, leteckých dnů, kde je třeba ukázat něco ne zcela běžného.
Hitec Aurora 9X
zdzd

#30 Příspěvek od zdzd »

DAF píše:Jinak (myslím, že to byl) Marcel Bloch říkal, že čmelák létá proto, že nezná fyzikální zákony.

No jo, doba se mění...

Dneska už čmelák létá díky fyzikálním zákonům.
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“