Proxima II

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
lubak
Kontaktovat uživatele:

#151 Příspěvek od lubak »

alebo este mozem nejake ine AKU cez tento TURNIGY 3A UBEC - to ma tiez 3A, MAX 5A.
m2
Kontaktovat uživatele:

#152 Příspěvek od m2 »

lubak píše:SPIN 44 uvadza trvaly prud 3A - max. 5A
Turnigy uvadzaju len prud 3A (mozno je to tiez prud trvaly a v spickach moze viac

http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=2166
citácia: "This BESC can handle 3A continuous current". To, či v špičkách môže alebo nemôźe viac s tým nemá žiadny súvis (dva rôzne parametre spínacieho prvku - výkonová strata a maximálny prúd).

http://myhobbycity.com/showthread.php?t=995
(osobný názor: odpovede v tomto vlákne považujem za demagógiu)
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
lubak
Kontaktovat uživatele:

#153 Příspěvek od lubak »

m2 píše:
lubak píše:SPIN 44 uvadza trvaly prud 3A - max. 5A
Turnigy uvadzaju len prud 3A (mozno je to tiez prud trvaly a v spickach moze viac

http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=2166
citácia: "This BESC can handle 3A continuous current". To, či v špičkách môže alebo nemôźe viac s tým nemá žiadny súvis (dva rôzne parametre spínacieho prvku - výkonová strata a maximálny prúd).

http://myhobbycity.com/showthread.php?t=995
(osobný názor: odpovede v tomto vlákne považujem za demagógiu)

Ono bude najlepsie mat tam zvlast tie prijimacovky a netrpnut, ci to ten regulator znesie alebo nie.
m2
Kontaktovat uživatele:

#154 Příspěvek od m2 »

lubak píše:Ono bude najlepsie mat tam zvlast tie prijimacovky a netrpnut, ci to ten regulator znesie alebo nie.

Ak nemáš psychický problém s prijímačovkami (ako ja), tak určite. Sú problematickejšie momenty spínaného BECu na regulátore než to, či to znesie (keď si prečítaš príspevky používateľov na UH, tak to vyzerá, že s prehľadom to znesie):

- ak je BEC spoločne na doske s regulátorom otáčok, zahrieva sa od neho. Pri zahriatí BECu a vyššom prúdovom odbere BEC obmedzuje napätie (konkrétne SPIN). Mám nameraný v palubnej siete Proximy aj pokles z 5,6V na 3,7V za letu...

- ak Ti to bude dostávať za letu kopance, všetci Ti budú tvrdiť, že to je od spínaného BEC...

Prijímačovky toto riešia - samozrejme, znižujú komfort obsluhy a pridávajú nielen hmotnosť, ale aj ľudský faktor. To si ale musíš zvážiť sám.
rohe
Kontaktovat uživatele:

#155 Příspěvek od rohe »

m2 píše:
lubak píše:Ono bude najlepsie mat tam zvlast tie prijimacovky a netrpnut, ci to ten regulator znesie alebo nie.

Ak nemáš psychický problém s prijímačovkami (ako ja), tak určite. Sú problematickejšie momenty spínaného BECu na regulátore než to, či to znesie (keď si prečítaš príspevky používateľov na UH, tak to vyzerá, že s prehľadom to znesie):

- ak je BEC spoločne na doske s regulátorom otáčok, zahrieva sa od neho. Pri zahriatí BECu a vyššom prúdovom odbere BEC obmedzuje napätie (konkrétne SPIN). Mám nameraný v palubnej siete Proximy aj pokles z 5,6V na 3,7V za letu...

- ak Ti to bude dostávať za letu kopance, všetci Ti budú tvrdiť, že to je od spínaného BEC...

Prijímačovky toto riešia - samozrejme, znižujú komfort obsluhy a pridávajú nielen hmotnosť, ale aj ľudský faktor. To si ale musíš zvážiť sám.

Chtěl jsem se taky vyjádřit, ale byl si rychlejší :-)
Taky sem ten problém řešil a nevěděl, co je lepší. Představa, že mi takové letadlo spadne byla přímo pro mě noční můrou! Ale když jsem zvážil všechny pro a proti, tak nakonec jsem přijímačovky nedával a to taky proto, že mám odběry někde kolem 37A. Teda snad, jen podle výpočtů, bohužel nemám měřáček.
Takže je to opravdu jen a jen na tobě, jak se rozhodneš.
lubak
Kontaktovat uživatele:

#156 Příspěvek od lubak »

m2 píše:Ak nemáš psychický problém s prijímačovkami (ako ja), tak určite.

V com spocivaju tie "psychicke" problemy?
m2 píše:Prijímačovky toto riešia - samozrejme, znižujú komfort obsluhy a pridávajú nielen hmotnosť, ale aj ľudský faktor.

Je este nieco negativne na pouziti prijimacoviek, okrem "hmotnosti a komfortu obsluhy"?
lubak
Kontaktovat uživatele:

Stavba Proximy

#157 Příspěvek od lubak »

Tak cez weekend (ak bude prsat) sa asi pustim do stavby Proximy II.
Mate nejake doporucenia, co urobit inac ako je (vo velmi strucnom) navode?
Vystuzovali ste trup uhlikom?
Mate v trupe dorobene nejake diery na chladenie motoru, regulatoru a aku?
Vyosenie dam rovno vacsie oproti doporucovanemu.
Na vyskovku dam asi priame tiahlo (asi uhlikove) miesto toho bowdenu.

Ak mate niekto este nejake odporucania, tak ich prosim napiste - nech sa zbytocne netrapim.

Dik
m2
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba Proximy

#158 Příspěvek od m2 »

lubak píše:Mate nejake doporucenia, co urobit inac ako je (vo velmi strucnom) navode?

Najlepsie vsetko (snad okrem zostavenia lozka baterky a serv). A uplne postacuje, ked sa to urobi podla zdraveho rozumu. Z navodu je dobre si opisat si tak akurat polohu taziska a potom ho zahodit do smeti, aspon cloveku nemota hlavu.
m2
Kontaktovat uživatele:

#159 Příspěvek od m2 »

lubak píše:
m2 píše:Ak nemáš psychický problém s prijímačovkami (ako ja), tak určite.
V com spocivaju tie "psychicke" problemy?

Píše sa 21. storočie. Kolega z klubu lieta na spínaný zdroj, ktorý si zletoval sám. Ak by sme všetci pristupovali k technickému pokroku systémom a'la Abu (t.j. "daj tam prijímačovky") :P , tak dodnes na počúvanie rozhlasu používame dve batérie - jednu anódovú a jednu žeraviacu... :twisted:

lubak píše:Je este nieco negativne na pouziti prijimacoviek, okrem "hmotnosti a komfortu obsluhy"?

Kdesi som to už písal, tak to sem len skopírujem:

U prijímačoviek musíš nabíjať pohonné aj prijímačové batérie zvlášť. To znižuje komfort a zvyšuje pravdepodobnosť ľudskej chyby. Navyše, čo je viac pravdepodobné: technická porucha BECu alebo zo zábudlivosti/stresu/nepozornosti nenabité prijímačovky? Padlo viac ér na vybité prijímačovky alebo na zhorený regler? Keď máš BEC, máš spätnú väzbu. Kým točí motor, baterka má dosť kapacity na utiahnutie palubnej siete. Keď motor dotočí, pomaly pristaneš. U LiPo je zásoby energie aj vtedy ešte neúrekom, nikle a A123 môžu byť iná káva, (ale ja lietam LiPo). Pri pohonných aku aj slepý vidí, ako starnú. Prijímačovky starnú v tichosti a nepozorovane.

--------------------

Pre aj proti na oboch stranách.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#160 Příspěvek od Abu »

m2 píše: Ak by sme všetci pristupovali k technickému pokroku systémom a'la Abu (t.j. "daj tam prijímačovky") :P , tak dodnes na počúvanie rozhlasu používame dve batérie - jednu anódovú a jednu žeraviacu... :twisted:

Ani nevis jak velikou pravdu si napsal. Nejkrasnejsi zvuk totiz produkuji elektrony ktere prosly ohnem v ECC83, 12AX7, EL34 nebo EL84 :wink:
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
m2
Kontaktovat uživatele:

#161 Příspěvek od m2 »

Abu píše:
m2 píše: Ak by sme všetci pristupovali k technickému pokroku systémom a'la Abu (t.j. "daj tam prijímačovky") :P , tak dodnes na počúvanie rozhlasu používame dve batérie - jednu anódovú a jednu žeraviacu... :twisted:

Ani nevis jak velikou pravdu si napsal. Nejkrasnejsi zvuk totiz produkuji elektrony ktere prosly ohnem v ECC83, 12AX7, EL34 nebo EL84 :wink:

Nuz, ja som este odchovany na zvuku EL11 (Telefunken) ... potom ktosi dovliekol 6L31. EL34 bolo iba pre vyvolenych...

Este k veci - spinane BECy. Ten elektrotechnik s vlastnym spinanym zdrojom to mal na osciku, lebo to neslapalo, ako malo. Dost sa divil z toho, co videl (v principe potvrdil moje predosle merania zo SPINu), urobil nejake upravy a pomohlo. Iny kamarat zasa preskumal prijimacovu stranku a odozvy na urovne a skoky v napajani a tiez to potvrdzuje, co som zazival. Mam to teraz cele pripravene v Lynxovi na test. Ked to zbehnem, dam vediet. Snazim sa zlozit puzzle dokopy (resp. vyriesit rebus "ako vobec moze IPD prijimac principialne kopat").
Abu
Kontaktovat uživatele:

#162 Příspěvek od Abu »

m2 píše:(resp. vyriesit rebus "ako vobec moze IPD prijimac principialne kopat").

Nedavno se to resilo na Mojehobby. Po prefiltrovani balastu polopravd a demagogie jsem si z toho vybral, ze bez znalosti filtracniho algoritmu v xPD se toho moc zjistit neda. A ten si asi vetsina firem bude dobre hlidat, obzvlaste ty kterym to funguje dobre.

Jinak v nedeli mi poprve zjevne kopnul Schulcik Alfa. V Optime pri kolmem stoupani pod plnym plynem najednou plna vyskovka dolu, nastesti tak ve 150m. Takhle utazenej tlacenej premet bych se nikdy neodvazil udelat, jsem rad ze se to ero nerozpadlo ve vzduchu. Vzduchoplavec se ptal proc litam 3D s hotlinerem a mistni borci jen zamumlali "nojo, tam v tom miste to vzdycky kopa"... na palube nebyl zadnej BEC, jen 4xNiCd :roll: :?:
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
m2
Kontaktovat uživatele:

#163 Příspěvek od m2 »

Abu píše:
m2 píše:(resp. vyriesit rebus "ako vobec moze IPD prijimac principialne kopat").

Nedavno se to resilo na Mojehobby. Po prefiltrovani balastu polopravd a demagogie jsem si z toho vybral, ze bez znalosti filtracniho algoritmu v xPD se toho moc zjistit neda. A ten si asi vetsina firem bude dobre hlidat, obzvlaste ty kterym to funguje dobre.

Zhruba mame vysledovane dve veci:
- spinany BEC pri spickach serva ma mzikove prekmity napatia o 1V i viac
- aj inak stopercentny IPD prijimac pracujuci v pracovnom rozsahu napati pri prudkej jednovoltovej zmene napatia kopne (ale nerestartne sa / nezamrzne).
3mF/6,3V + 3x ferritovy toroid ako fliter je uz v Lynxovi - uvidime po weekende.

Vela otazok zostava otvorenych - ako na tie napatove zmeny reaguju serva, rusenie do anteny, rusenie do medzifrekvencie - ale nejako treba postupovat. Lynx zatial zije, funguje ako lietajuce laboratorium.
kc4j

#164 Příspěvek od kc4j »

Neda mi to nezareagovat na debatu tykajici se prijimacovek.

V ProximeII mam regulator SPIN44, motor MVVS 3,5/1200, LiPO 2200 mAh RAY, Rx Spektrum AR7000 (2,4GHz). No a pri vcerejsim letani jsem o sotva zaletanou Proximu malem prisel. Nejdrive se konal takovy zvlastni kopanec, nevenoval jsem tomu moc pozornost. Ale pak zacalo byt letadlo temer neovladatelne a byla opravdu klika, ze se podarilo pristat. Po pristani jsem zjistil, ze mi blika Rx jako divej, coz znacilo pokles napeti a nebo vypadek napajeni. Vyskovka kmitala nahoru a dolu, jako diva, kridelka si taky delala co chtela. Po vypnuti/zapnuti vypinace na SPINu bylo vse OK, Rx zacal svitit ze je sparovany a vse v poradku. Stacilo ale na 15s zapnout naplno motor a opet to same, Rx se rozblikal a vyskovka zacala kmitat jako laskujici velryba. Takze doletano do te doby, nez prijdu na to, co to je. Zavadu v LiPolce vylucuju, je uplne nova (5 cyklu) a nabijim ji s balancerem BC6kou. Napeti ukazovala nabijecka tesne po "malem havarii" 12,0V.

Podezreni mam bud na vadny Rx (odzkousim o vikendu) a nebo je zadrhel prave ve SPINu, coz je hodne pravdepodobne, na zaklade icq debaty se zde zucastnenymi-po zahrati po pouziti motoru klesa napeti BECu.
Pokles napeti, ktery signalizoval Rx bych chtel resit prijimacovkama, BECu uz asi ted verit nebudu. Jen me mrzi vyhozene penize za SPIN44 :/
rohe
Kontaktovat uživatele:

#165 Příspěvek od rohe »

Tak to je mi líto. V tomhle ti neporadím. Ale jedna věc mě opravdu zajímá, co je to za lipolku? Pořád se tady řeší nějakký odběry na zemi, máš to taky nějak změřené?
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“