Proxima II

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
Abu
Kontaktovat uživatele:

#166 Příspěvek od Abu »

kc4j píše:Podezreni mam bud na vadny Rx (odzkousim o vikendu) a nebo je zadrhel prave ve SPINu, coz je hodne pravdepodobne, na zaklade icq debaty se zde zucastnenymi-po zahrati po pouziti motoru klesa napeti BECu.

Myslim ze oboji dohromady - Spectrum je hodne citlive na poklesy napajeni a Spin tyhle poklesy s oblibou vyrabi :cry:
Takze to neni "zavada" ale bohuzel "vlastnost" pouzitych komponentu (nemam to z vlastni zkusenosti, jen odposlechnute, ale myslim ze to neni daleko od pravdy).
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
kc4j

#167 Příspěvek od kc4j »

rohe píše:Tak to je mi líto. V tomhle ti neporadím. Ale jedna věc mě opravdu zajímá, co je to za lipolku? Pořád se tady řeší nějakký odběry na zemi, máš to taky nějak změřené?

Zmerene to nemam. Ale zkousel jsem motor naplno, cca 60s a regulator i motor byl jen vlahy. Jak zminoval m2, ze na regulatoru a motoru neudrzel prst, tak to se nekona. Tim si myslim, ze proudy budou kolem a nebo pod 40A. Baterka je RAY 2200mAh za sympatickych 1050Kc. Jinou na vyzkouseni bohuzel ted nemam.

Abu píše:Myslim ze oboji dohromady - Spectrum je hodne citlive na poklesy napajeni a Spin tyhle poklesy s oblibou vyrabi :cry:
Takze to neni "zavada" ale bohuzel "vlastnost" pouzitych komponentu (nemam to z vlastni zkusenosti, jen odposlechnute, ale myslim ze to neni daleko od pravdy).

Je to mozne. Prekvapilo me ale, ze se chveji serva uz hned po zapnuti, kdy ma vsechno pokojovou teplotu. Problem s napetim tu ale jiste bude. A mely by ho vyresit prijimacovky. Dneska planuju vyzkouset.

Jsem z toho vseho.. mirne receno, zklamany :cry:
rohe
Kontaktovat uživatele:

#168 Příspěvek od rohe »

kc4j píše:
rohe píše:Tak to je mi líto. V tomhle ti neporadím. Ale jedna věc mě opravdu zajímá, co je to za lipolku? Pořád se tady řeší nějakký odběry na zemi, máš to taky nějak změřené?

Zmerene to nemam. Ale zkousel jsem motor naplno, cca 60s a regulator i motor byl jen vlahy. Jak zminoval m2, ze na regulatoru a motoru neudrzel prst, tak to se nekona. Tim si myslim, ze proudy budou kolem a nebo pod 40A. Baterka je RAY 2200mAh za sympatickych 1050Kc. Jinou na vyzkouseni bohuzel ted nemam.

Pokud si pod 40A, tak by snad i ten SPIN 44 měl být v pohodě. Ale jak jsem již psal, sám tomu nerozumím a tím pádem nechci ani radit, co bys měl a neměl. :oops:
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#169 Příspěvek od lubo1 »

[quote="rohe"]
No ja osobne by som tam dal príjmačovky a bol by pokoj. Treba ešte fest dobre urobiť inštaláciu. Hodím ti do pošty obrázok ako som to riešil u Mistrála a Rapida.
Prívod napájania je káblikom, čo sa používa k pohonu asi 0,75 mm2. Konektor od RX aku je zlatená dvojka. Napájanie je rozvedené od zdvojeného vypínača RX na konektory krídel, kde ja napájanie zase zdvojené, vždy na dvojici pinov. Dvojice sú prepojené na oboch stranách konektorov. Pre RX je napájanie vedené zvlášť káblom s dostatočným prierezom, aj keď v skutočnosti je z RX napájaná len smerovka a výškovka. Príjmač je až pod odtokovkou za servami, samozrejme anténou k výškovke a je vytiahnutý z trupu von a vedený na výškovku.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#170 Příspěvek od lubo1 »

[quote="kc4j"]
Ono veľký eroplán nieje WildHawk......
Ak to spadne u modelu je to totálka a ak nie sú iné škody, tak sa dá hovoriť o šťastí...
Ray 2200 do veľkého eroplánu cez dve kila by som nedal. Dal by som tam troj - štvorčlánok A123 a je to bez kompromisov. Ja dávam také baterky do 400kových lietadiel a maximálne do 20A
kc4j

#171 Příspěvek od kc4j »

lubo1 píše:Ono veľký eroplán nieje WildHawk......
Ak to spadne u modelu je to totálka a ak nie sú iné škody, tak sa dá hovoriť o šťastí...
Ray 2200 do veľkého eroplánu cez dve kila by som nedal. Dal by som tam troj - štvorčlánok A123 a je to bez kompromisov. Ja dávam také baterky do 400kových lietadiel a maximálne do 20A

Mno prave podle zkusenosti kluku odsud, by jakakoliv 2,2Ah LiPolka mela byt dostacujici a myslim si, ze pokud je mozne v PII provozovat E-Techy (16-20C), nevidim duvod, proc by mel byt problem s RAY (25C, tj Imax=55A a to by uz asi horel SPIN:>).
Jinak to skubani se projevuje zejmena pri zapnutem motoru a tesne po dobehu. To bych videl spis opravdu jako problem SPINu a jeho BECu, ktery v dusledku zahrati zacina omezovat napeti. Ale pujcil jsem si klestak a multimetr, tak to dneska v klidu promerim a dam vedet.

Kazdopadne jak psal Abu - kombinace SPIN a Spektrum asi neni dobra volba. Na takove veci clevek vetsinou prijde pozde :cry:
Abu
Kontaktovat uživatele:

#172 Příspěvek od Abu »

Je videt ze moc duverujes reklamam... kdyz je na laciny Lipolce napsano 25C, tak to znamena, ze jednou za svuj zivot tech 25C mozna prezije na 1s :wink:
Kdo nezkusil 4xA123 na vlastni kuzi, tak nevi o cem je rec, specialne do vetrone, kde neni nutno setrit kazdou desetinou gramu. A do modelu 2.6m uz neni vubec co resit 8)
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#173 Příspěvek od Marek71 »

Ja sa u LiPo bateriek orientujem asi tak, že ak je tam rozsah (povedzme 20C-30C) tak to beriem tak, že tých 20C dajú na pol minúty, kým nastúpam s vetroňom :-)

Pokiaľ chceš baterku LiPo na prúdy okolo 40A, tak vezmi napr. toto:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... _lipo_pack

Nebude to Hi-End, ale zase pokiaľ chceš LiPo, tak to bude za zlomok ceny tej Ray a kvalita bude podobná.
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#174 Příspěvek od lubo1 »

No ja mám skúsenosť, že ak je tam uvedené 20C, potom to prežije opakovane tak 10 cyklov. Takže ak potrebujem 10C, kúpim 20-25C aku a ešte sa mi zdá, že ju hodne týram. Ono je to o skúsenosti. Mne v začiatkoch rupla LiOnka za letu (následoval neriadený voľný "zostup") a odvtedy to zaťažujem max na 50% reklamou deklarovaného výkonu... Ale skutočne nevidím dôvod používať Lipol v dvojkilových vetroňoch. Na to sú A123 ako stvorené. Navyše všetky tieto vetrone sú navrhnuté ešte na NiCd, nechápem, ako sa vám to podarilo vôbec vyvážiť. Ja som cez zimu prerábal 4 stroje na A123 a u všetkých som musel ešte dovažovať olovom, aj keď boli baterky maximálne vpredu.
Ďaľší problém môže nastať s tým, že príliš ľahký model môže mať horšie letové vlastnosti oproti tým 40 gr/dm2.....
A cena? momentálne sú 4x A123 lacnejšie ako 3x LiPol..... :D
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#175 Příspěvek od Marek71 »

Tak toto si prehnal :-)
Ale inak súhlasím a pokiaľ by som staval model typu napr. Optima, dal by som tam 4xA123.

lubo1 píše:A cena? momentálne sú 4x A123 lacnejšie ako 3x LiPol..... :D
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
m2
Kontaktovat uživatele:

#176 Příspěvek od m2 »

kc4j píše:to skubani se projevuje zejmena pri zapnutem motoru a tesne po dobehu. To bych videl spis opravdu jako problem SPINu a jeho BECu, ktery v dusledku zahrati zacina omezovat napeti. Ale pujcil jsem si klestak a multimetr, tak to dneska v klidu promerim a dam vedet.

tie kratkodobe poklesy napatia v palubnej sieti multimetrom nezmerias, robi to zahriaty BEC (od regulatora) v kombinacii s odberovymi spickami serv. trochu to vidno na osciloskope, ale na normalnom analogovom je vidno len, ze "cosi take sa tam deje", musel by si mat dobry pamatovy osciloskop, aby si videl urovne.

kc4j píše:kombinace SPIN a Spektrum asi neni dobra volba.

V tejto zostave nie je. Najnizsi namerany pokles napatia pocas letu, ktory mam zaznamenany, je 3,7V s tym, ze napatie zrejme navyse aj dost lieta medzi 3,7V a 5,6V podla zataze. Prebehli uz prve testy na eliminovanie tohoto problemu, ale je priskoro robit nejake uzavery. Nemam skusenosti s 2,4GHz, ale co citam, je to dost citlive na napajacie napatie.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#177 Příspěvek od lubo1 »

[quote="Marek71"]
http://www.satria.cz/catalog/product_in ... 1b0e5ee02d
No a pokiaľ sa nebavíme o Lipol E Tech a pod, ale o PQ, Kokam FP tak tá cena je +- rovnaká, alebo nižšia.
Nevýhoda je špeci nabíjač, výhoda rýchle nabíjanie
kc4j

#178 Příspěvek od kc4j »

4all:

Takze pro me neni jine vychodisko nez pouzit prijimacovky. Uz mam pred sebou 2300mAh NiMh Sanyo, tak to dam vecer dokupy a jsem zvedavej na vysledek. SPIN 44 mam chut hodit do kose.

Ohledne A123. Asi budu premyslet o dalsi sade. Libi se mi hlavne, ze kolega, ktery na place lita a ma je, tak ze pristane, napoji na nabijecku a nez staci dokourit, zase jde litat :) Kdezto ja musim 3/4 hodiny cekat, nez se LiPolka nabije. O zatizitelnosti se uz neni potreba zminovat.

m2 píše:tie kratkodobe poklesy napatia v palubnej sieti multimetrom nezmerias, robi to zahriaty BEC (od regulatora) v kombinacii s odberovymi spickami serv. trochu to vidno na osciloskope, ale na normalnom analogovom je vidno len, ze "cosi take sa tam deje", musel by si mat dobry pamatovy osciloskop, aby si videl urovne.

Toho jsem se bal a myslel si to. Ale uvidime, co to po minute plneho plynu provede. Ohledne toho reseni, jak pises, ze se rysuje a testuje - jsem na to hodne zvedavej. Predpokladam, ze to bude znamenat vyrazeni te tepelne ochrany BECu a tim mozna pak dalsi potencionalni problem? Ale treba se pletu a inzinyri u Jeti mozna nekde udelali chybu :>
m2
Kontaktovat uživatele:

#179 Příspěvek od m2 »

lubo1 píše:skutočne nevidím dôvod používať Lipol v dvojkilových vetroňoch.

A ja zasa nevidím dôvod nepoužiť LiPo (rovnako dobre ako NiCd, NiMH či LiFePO4) podľa akéhokoľvek kritéria, ktoré je pre človeka v danom momente prioritou. Príklad: zober si hmotnosť LiPo 3s/2200 oproti A123 4s + prijímačovky (dávať BEC na A123 by som si nelajsol) - ak to chceš mať ľahké, čo urobíš? Niekedy je dôvod už len ten, že Lipolku kúpiš hotovú v obchode na rohu a pre A123 musíš niekoho uprosiť, aby Ti blahosklonne zletoval pack...

lubo1 píše:všetky tieto vetrone sú navrhnuté ešte na NiCd, nechápem, ako sa vám to podarilo vôbec vyvážiť.

niektorí majú radi ťažisko viac vzadu... :wink: inak úplne v pohode to vyvážiš od 3s LiPo 1800mAh do 5000mAh iba posúvaním baterky.

lubo1 píše:príliš ľahký model môže mať horšie letové vlastnosti oproti tým 40 gr/dm2.....

Každých pár g/dm2 je pekne poznať na letových vlastnostiach. Nie sú horšie či lepšie, ale iné - vhodnejšie tam či onam. 3s/4100 do vetra, 3s/3300 na akro a 3s/2200 do večerného oleja.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Abu
Kontaktovat uživatele:

#180 Příspěvek od Abu »

kc4j píše:Ohledne A123. Asi budu premyslet o dalsi sade. Libi se mi hlavne, ze kolega, ktery na place lita a ma je, tak ze pristane, napoji na nabijecku a nez staci dokourit, zase jde litat :) Kdezto ja musim 3/4 hodiny cekat, nez se LiPolka nabije. O zatizitelnosti se uz neni potreba zminovat.

Tak to uz si videl ty nejvetsi plusy A123 v praxi. Ja taky driv vozil na letiste 3 modely, abych si mel s cim zalitat behem nabijeni. Ted me naopak honi nabijecka svym pipanim, ze uz je nabito (kdyz mam 2 era, kdyz jedno tak mam sanci si i par minut pokecat). A to mam na kazdej model jen jedny baterky, ne dvoje jako driv v dobe Nixx a LiPol.
Dalsi velka vyhoda (ikdyz nekdy mozna i nevyhoda) je, ze baterky drzi behem letu vicemene konstantni napeti a proud, neni poznat ke konci to zname "vadnuti". A neni to jen subjektivni pocit, i mereni z vyskomeru ukazuji, ze rychlost stoupani hotlinera je stejna i po vycerpani 60-70% kapacity. Ale chce to tim padem litat na cas.

kc4j píše: Uz mam pred sebou 2300mAh NiMh Sanyo

A ses si jistej ze to jsou ty spravny baterky? To bude na 6 serv? Analogy nebo digitaly?? Ja osobne duveruju radeji nejakym NiCd Sanyo, treba KR-1100, KR-1200, KR-1500... nebo mozna jeste Eneloopy.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“