Použití a nastavení křidélek jako klapky (flaperony)

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
BoBik_CZ

Re: Použití a nastavení křidélek jako klapky (flaperony)

#76 Příspěvek od BoBik_CZ »

Janek2 píše:Pro zelkar,
zapoměl jsem dodat jednu malů drobnost. :mrgreen: Abych se přiznal, tak to "brzdění" křidélkama používám málo kdy. Spíše jsem si to chtěl ze zvědavosti vyzkoušet, jaký to bude mít efekt. Mám rád, když při přistávání letadlo pěkně "pluje" nad zemí a pak si sedne. To mám z celého létání nejradši. Samozřejmě musí být dostatečně dlouhá přistávací dráha. Kde je kratší, tak použiji již zmíněné brzdění.

Tvé nadšení pro pomalý průlet ned plochou před přistáním chápu. :) Ale upřímě - Beta 1400 ma tak brutální čelní odpor, že jakékoliv brzdy mají efekt maximálně jako placebo.
Janek2

#77 Příspěvek od Janek2 »

BoBik_CZ
... Ale upřímě - Beta 1400 ma tak brutální čelní odpor, že jakékoliv brzdy mají efekt maximálně jako placebo.
V prvé řadě nevím co je to placebo. Za druhé mě moje Beta v klidném počasí bez motoru plachtí z asi metrové výšky 150 metrů, než si sedne. Samozřejmě na určité rychlosti. Nemůže letět krokem, to by tak daleko asi nedoplachtila. A to brzdění je účinné. Jinak bych o tom nepsal. Nevadí, Ty máš své zkušenosti a já zase ty své. Pěkný den.
zdzd

#78 Příspěvek od zdzd »

Janek2 píše:Za druhé mě moje Beta v klidném počasí bez motoru plachtí z asi metrové výšky 150 metrů,

Já vím, dnes je Silvestr. Ale známe lepší vtipy...
Janek2

#79 Příspěvek od Janek2 »

To není vtip. Když je dobře rozjetá, tak doletí. A už to nemíním dál rozpitvávat. Taky su z Břeclavského okresu, ale z osobních zkušeností nebudu uvádět odkud. Tak tedy pěkného Silvestra všem.
petrct
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od petrct »

zdzd píše:
Já vím, dnes je Silvestr. Ale známe lepší vtipy...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :oops: kdybych z tím neletěl, :oops: :oops: :oops: věřil bych :lol: :lol: :lol:
Chase360 SniperII LA 700 Agile 7,2 Rytmus Max
http://petrct.rajce.idnes.cz/
http://www.helitesin.cz/
LV
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od LV »

Janek2 píše:To není vtip. Když je dobře rozjetá, tak doletí. A už to nemíním dál rozpitvávat.

Nie je treba. Aj keby si ju natlačil so 100m výšky kolmo dolu (a ona to vydržala) a zrovnal v metrovej, tak proste v tej výške 150m nepreletí.
Ale ako Silvester... :mrgreen:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
BoBik_CZ

#82 Příspěvek od BoBik_CZ »

Janek2 píše:BoBik_CZ
... Ale upřímě - Beta 1400 ma tak brutální čelní odpor, že jakékoliv brzdy mají efekt maximálně jako placebo.
V prvé řadě nevím co je to placebo. Za druhé mě moje Beta v klidném počasí bez motoru plachtí z asi metrové výšky 150 metrů, než si sedne. Samozřejmě na určité rychlosti. Nemůže letět krokem, to by tak daleko asi nedoplachtila. A to brzdění je účinné. Jinak bych o tom nepsal. Nevadí, Ty máš své zkušenosti a já zase ty své. Pěkný den.

Tak to hlavně prosím nikomu neříkej. Jinak v roce 2020 zkrachují všichni výrobci F5J speciálů. Protože všichni soutěžní piloti F5J nakoupí za dva litry Pelikánovu Betu, místo aby utráceli desítky tisíc za kompozitové modely. :lol:

Ale jo, pobavil jsi. :wink:
VTjr

#83 Příspěvek od VTjr »

Taky mne to pobavilo a moc tomu nevěřím. :lol:
Jen bych chtěl poznamenat, že i kdyby to byla pravda, tak přízemní vodorovný let bezmotorového modelu, rozjetého na vyšší rychlost strmým klesáním, není rovnovážný letový režim a asi ho nelze nazývat plachtĕním, který naopak rovnovážným režimem teoreticky být může. Tedy i prakticky za splnění jistych podmínek.
Takže konec žertů, už je po Silvestru. :mrgreen:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
mior
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od mior »

VTjr píše:... přízemní vodorovný let bezmotorového modelu, rozjetého na vyšší rychlost strmým klesáním...

Myslím, že to takto presne poňal! Rozhulákal k zemi, podrovnal a preletel 150 metrov! Ide to, len to už nie je plachtenie...
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
zdzd

#85 Příspěvek od zdzd »

To jede udělat třeba s FunRay. Ale s Betou???
VTjr

#86 Příspěvek od VTjr »

mior píše:Myslím, že to takto presne poňal! Rozhulákal k zemi, podrovnal a preletel 150 metrov! Ide to, len to už nie je plachtenie...

Však áno, veď som to tiež takto napísal. A 150m s ľahkou Betou - to tiež pochybujem. :lol:
Myslím si, že asi aj ten jeho odhad vzdialenosti zlyháva tiež.
My máme pri Žiline v Tepličke nad Váhom letisko so 120 m dráhou (a to viem na rozdiel od jeho odhadov a domnienok celkom presne). No a občas tam lietam s motorákom Pony, ktorý mám po viacerých opravách už dosť ťažký a model je teda aj riadne rýchly. A to aj bez motora. Tento model totiž nemá podvozok, štartuje sa hodom z ruky a pristáva na brucho, čo pochopiteľne musí byť so zastaveným motorom. No ale ani vtedy ta takmer dvojkilová vyše 100km/hod klesajúca tehla neprekĺže celú 120m dráhu, teda asi skôr našťastie. Povrch krídel je lesklý, hladký, profil nízky, laminárny, teda aj odpor určite nižší než u bublinkovej Bety. Navyše ta hnotnosť - pri bublinkovej ľahučkej Bete si dostatok zotrvačnosti na také dlhé plekĺzanie naozaj nedokážem predstaviť. :wink:
Naposledy upravil(a) VTjr dne čtv 02.01.2020 20:20, celkem upraveno 1 x.
mior
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od mior »

Súhlasím...
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
zdzd

#88 Příspěvek od zdzd »

VTjr píše:Však áno, veď som to tiež takto napísal. A 150m s ľahkou Betou - to tiež pochybujem. :lol:
Myslím si, že asi aj ten jeho odhad vzdialenosti zlyháva tiež.
My máme pri Žiline v Tepličke nad Váhom letisko so 120 m dráhou (a to viem na rozdiel od jeho odhadov a domnienok celkom presne). No a občas tam lietam s motorákom Pony, ktorý mám po viacerých opravách už dosť ťažký a model je teda aj riadne rýchly. A to aj bez motora. Tento model totiž nemá podvozok, štartuje sa hodom z ruky a pristáva na brucho, čo pochopiteľne musí byť so zastaveným motorom. No ale ani vtedy ta takmer dvojkilová vyše 100km/hod klesajúca tehla neprekĺže celú 120m dráhu, teda asi skôr našťastie. Povrch krídel je lesklý, hladký, profil nízky, laminárny, teda aj odpor určite nižší než u bublinkovej Bety. Navyše ta hnotnosť - pri bublinkovej ľahučkej Bete si dostatok zotrvačnosti na také dlhé plekĺzanie naozaj nedokážem predstaviť. :wink:

Ten FunRay má skoro dvě kila a dá se rozjet na 160 km/h. To je v kluzu s nějakým zpomalováním v průměru cca. 40 m/s. 150 m zhruba za 4 vteřiny. Ten by to dal. O sobě si ale nejsem jistý. Udržet v té rychlosti konstantní 1 m výšky bych si tedy netroufal...
DAF
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od DAF »

Jestli má letiště z kopce, jako je to naše, tak proč ne :lol: . Pokud se sejdou vhodné podmínky, funguje tzv. přízemní efekt. Ale u Bety si to stejně nedokážu představit. Doma mám jeden klon, zatím mi nic podobného nepředvedl.
Hitec Aurora 9X
VTjr

#90 Příspěvek od VTjr »

Tak to mĕ fakt nenapadlo. :oops: Máš pravdu, když je přistávací plocha i jen z opravdu mírného kopce, tak přilepit vĕtroň bez brzdících klapek je opravdu problém. :roll: To už jsem taky zažil, když jsem vzal Foxe1800 na jednu horskou chatu. Vedle ní je louka, která se mi dříve zapamatovala jako velká a rovná. :) Když jsem ale na ní začal létat, tak jsem najednou zjistil, že je malá a šikmá. :lol: Tedy ani tak malá, ale obklopena stoletými smrky. :o Přistávat se dalo proto nejbezpečnĕji dolu svahem, fakt mírným, ale ne dost na to, aby šlo Foxe při přistání dostatečnĕ zpomalit. :( Proti svahu se zas nalétávalo špatnĕ, ponad vysoký les. Navíc povrch horské louky, kterou nikdo moc nekosí, je nerovný, posety trávovými trsy. No, v té velké přistávací rychlosti to nakonec odnesla VOP, ale sekunďák a lepící paska byly po ruce, takže se létalo dál. 8) Ale moc pohoda to nebyla. Já se stromů dost bojím.
Takže uznávám, že za takových okolností by asi i ta Beta byla schopná bez motoru kopírovat povrch i 150m. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“