EasyCopterV6 klesa.
- PetrHabich
diky chlapi, zda se, ze jsem se tedy nezblaznil.
PetrHabich> v ridici jednotce je i malinke gyro (EC, Lama) a to musi byt v horizontalni poloze a tak, aby jim probihajici primka prochazela hrideli rotoru a ocasem. vse v rovine. jednoduse v horizontalni poloze a tak, jak je ocas, aby dokazalo rozpoznat otaceni heli. sorry, neumim to lepe popsat, mrkni na foto:
http://www.rcm-pelikan.cz/imgview.php?id=2RC3401V&ord=0
mozna to neni presne, ale tak by to byt melo.
PetrHabich> v ridici jednotce je i malinke gyro (EC, Lama) a to musi byt v horizontalni poloze a tak, aby jim probihajici primka prochazela hrideli rotoru a ocasem. vse v rovine. jednoduse v horizontalni poloze a tak, jak je ocas, aby dokazalo rozpoznat otaceni heli. sorry, neumim to lepe popsat, mrkni na foto:
http://www.rcm-pelikan.cz/imgview.php?id=2RC3401V&ord=0
mozna to neni presne, ale tak by to byt melo.
Dnes jsem měřil teplotu motorů. Bylo to sice orientační měření, protože to bylo děláno infra teploměrem. Nevím, jak jinak bych se přímo k motorům dostal běžným teploměrem. První motor blízko řídící jednotky je lépe chlazený rotory vrtulníku než-li ten druhý, který trochu zakrývají serva.
Výchozí teplota byla 26°C, je venku teplo no.
Po cca 2 minutách měl motor č.1 55°C a č.2 59°C.
Po cca 8 minutách měl motor č.1 68°C a č.2 71°C. (došla baterie)
Dávám další baterii, než to stihnu motory chladnou na cca 60°C.
Po cca 2 minutách měl motor č.1 69°C a č.2 73°C.
Po cca 8 minutách měl motor č.1 75°C a č.2 78°C. (došla 2.baterie)
Dávám další 3. baterii, než to stihnu motory chladnou na cca 65°C.
Po cca 2 minutách měl motor č.1 70°C a č.2 74°C.
Po cca 8 minutách měl motor č.1 76°C a č.2 79°C. (došla 3.baterie)
To je vše.
Rozdíly několika stupňů nejsou proto důvodem, proč nelétat více baterií po sobě.
Myslím, že motory se dříve zničí množstvím letů, než jejich teplotou.
Mám nalétáno přibližně 150 letů. Vrtulník se chová stále stejně.
Nechci se s nikým hádat, závěry ať si každý udělá sám.
Hodně úspěšných letů.
Výchozí teplota byla 26°C, je venku teplo no.
To je vše.
Rozdíly několika stupňů nejsou proto důvodem, proč nelétat více baterií po sobě.
Hodně úspěšných letů.
právě těch několik stupňů markantně zkracuje životnost,čím víc je tepelně zatěžuješ,tím dřív odejdou,ale co,motorky jsou spotřební záležitost.Kalda píše:Dnes jsem měřil teplotu motorů. Bylo to sice orientační měření, protože to bylo děláno infra teploměrem. Nevím, jak jinak bych se přímo k motorům dostal běžným teploměrem. První motor blízko řídící jednotky je lépe chlazený rotory vrtulníku než-li ten druhý, který trochu zakrývají serva.
Výchozí teplota byla 26°C, je venku teplo no.![]()
To je vše.
Hodně úspěšných letů.
teplota stoupa stale, ikdyz pochopitelne pozdeji pomaleji a rychleji/cim vyssi teplota/ chladnou. jak jsem jiz zminil drive, motorum vadi vysoke teploty hlavne(!) pri jejich provozu. cim dele s vysokou teplotou litas, tim drive to odnesou. rikam ti zcela vazne, ze je rozdil v zivotnosti viditelny. az ti tyhle odejdou, zkus se k dalsim chovat slusne a sam pochopis, ze je daleko rozumnejsi litat s nenazhavenejma motorama (ono te tech par minut prestavky nezabije). jinak za chvili budou litat 6 minut. pak 4 a pak si kupujes nove. az to vyzkousis (tak jako ja - mam treti sadu motoru), pak tu povidej o rozdilech nekolika stupnu, ktere nejsou duvodem proc neletat vice baterii po sobe (btw: zminka o prestavkach je i v manualu - a uz vim proc). proc neco radeji nevyzkousis, nez o tom zacnes psat a tvrdohlave si za tim stat?
nebo lze vse ignorovat a kupovat motory. neni to tak casto a jednou za cas investice do motoru zas tolik nevadi. ale neni to zbytecne? presto, delej si co chces.
jo, teploty jsou zajimave...
nebo lze vse ignorovat a kupovat motory. neni to tak casto a jednou za cas investice do motoru zas tolik nevadi. ale neni to zbytecne? presto, delej si co chces.
jo, teploty jsou zajimave...
- PetrHabich
-
Pucmeloud
- Kontaktovat uživatele:
Měření teploty povrchu motorku je nepřesné, vnitřní teplota rotorového vinutí je daleko vyšší a ohřívá pólové permanentní magnety. Ohřevem permanentního magnetu nad tzv. Curieovu teplotu jeho permeabilitu (magnetizmus) snadno odstraníme. Tato teplota je u feritových magnetů relativně nízká, resp. velice blízká teplotě při chodu motoru. A to je to, co ničí tyto motorky. Nezadřou se ložiska, ale "odmagnetují" se pozvolna pólové nástavce a motorek ztratí kroutící moment. To je ten problém....tak lítejte dál, fyziku stejně neochčijete. 
Psal jsem ,že měření bylo orientační. Šlo o to, zda-li se teplota výrazně zvyšuje s počtem 3 kusů vylítaných baterií po sobě. To se nepotvrdilo.
Další problém je, že motory se dostanou na poměrně velkou teplotu už po 3 minutách letu.
To znamená 3 minuty létat a pak 10 minut čekat až vychladnou ?
To si raději pořádně zalétám, a až se motory zničí , no tak si koupím za 500,- nové, pokud se ovšem dříve nezničí něco jiného , že ???
Když to srovnám s jinými náhradními díly, tak není o čem ...
Ale fakt je to každého věc.
To si mohu vystavit všechna letadla co mám na poličku, a oni se vůbec neopotřebují a budou stále jako nová ...
Další problém je, že motory se dostanou na poměrně velkou teplotu už po 3 minutách letu.
To znamená 3 minuty létat a pak 10 minut čekat až vychladnou ?
To si raději pořádně zalétám, a až se motory zničí , no tak si koupím za 500,- nové, pokud se ovšem dříve nezničí něco jiného , že ???
Když to srovnám s jinými náhradními díly, tak není o čem ...
Ale fakt je to každého věc.
To si mohu vystavit všechna letadla co mám na poličku, a oni se vůbec neopotřebují a budou stále jako nová ...
PetrHabich> zacinam tusit proc ti to pri doprednem letu klesalo
ridici jednotka kolmo k servum je asi trochu jinak, nez je na obrazku, co?
let dopredu vrtulnik vyhodnotil jako otaceni okolo osy, ubral motor... a zbytek zname z dotazu.
Kalda> ze vubec reagujes, mam na mysli prvni tvoji reakci.
uplne zbytecne se tu dohadujes a k cemu to vedlo? o tom, ze neumis cist uz si se nedostal a nakonec udelas "doporuceny" kompromis. a jeste dloubnes na zaver. tebe mit doma, tak te od rana do vecera...
all> rad bych ucinil zaver pro lidi, kteri hledaji pocatecni SPRAVNOU informaci: mezi lety nechte vychladnout motory. zvysite tim jejich zivotnost. samotnym vylitanim vice baterek po sobe sice motory OKAMZITE neznicite, ale zkratite o dost jejich zivotnost.
pohled z druhe strany: motory nejsou tak drahe, abyste se nutne museli omezovat pri letani. jednoduse se za cas mohou koupit nove. ale ne kazdemu se chce neustale vyhazovat penize, obzvlast zbytecne. ale moznost to je.
Kalda> ze vubec reagujes, mam na mysli prvni tvoji reakci.
uplne zbytecne se tu dohadujes a k cemu to vedlo? o tom, ze neumis cist uz si se nedostal a nakonec udelas "doporuceny" kompromis. a jeste dloubnes na zaver. tebe mit doma, tak te od rana do vecera...
all> rad bych ucinil zaver pro lidi, kteri hledaji pocatecni SPRAVNOU informaci: mezi lety nechte vychladnout motory. zvysite tim jejich zivotnost. samotnym vylitanim vice baterek po sobe sice motory OKAMZITE neznicite, ale zkratite o dost jejich zivotnost.
pohled z druhe strany: motory nejsou tak drahe, abyste se nutne museli omezovat pri letani. jednoduse se za cas mohou koupit nove. ale ne kazdemu se chce neustale vyhazovat penize, obzvlast zbytecne. ale moznost to je.
To Gattor:
Úsměvný závěr, zvlášť když k tomu použiješ moje testy ...
Bohužel až teď mi napadlo se zeptat, jestli lítáš s EasyCopteremV6, nebo jestli používáš pouze zprostředkované informace různě posbírané v diskuzích ?
Nechápu např. proč by měli piloti srovnávat na milimetr přesně přijímací jednotku vůči ose rotorů, když na jemné doladění jsou na vysílači trimy ...
Předpokládám totiž, že nikdo nelítá s plandající řídící jednotkou v kabině a pokud již dobře nedrží, tak ji má zajištěnou v poloze od výrobce např. lepicí páskou apod.
Easy V6 má samozřejmě svoje mouchy a ty jsou rozebrány v jiných diskuzích.
Je nutné vědět, že je to hračka a jako hračka taky lítá. Netřeba v tom hledat nic hlubšího.
Budu létat intenzivně dál (proto jsem si to kupoval ) a po dalších 100 lítáních ( chtěl jsem napsat po 100 letech, ale to zní blbě, neboť se toho nedožiju
), dám zprávu. Pokud se letový čas po celkem 250 lítáních zkrátí z cca 8 minut na cca 7 minut, tak pokud dříve neodejdou baterie, listy, převody a ovládání rotorů, řídící jednotka, nebo celý vrtulník někam nespadne, tak měl Gattor pravdu, že se snížila účinnost motorů cca o 10 %.
A já si koupím už "pravý" vrtulník, protože už budu mít na této hračce natrénováno a za tím účelem si jí někteří z nás kupují .... Ale to už je zase něco jiného a jinde.
Čus.
Úsměvný závěr, zvlášť když k tomu použiješ moje testy ...
Bohužel až teď mi napadlo se zeptat, jestli lítáš s EasyCopteremV6, nebo jestli používáš pouze zprostředkované informace různě posbírané v diskuzích ?
Nechápu např. proč by měli piloti srovnávat na milimetr přesně přijímací jednotku vůči ose rotorů, když na jemné doladění jsou na vysílači trimy ...
Předpokládám totiž, že nikdo nelítá s plandající řídící jednotkou v kabině a pokud již dobře nedrží, tak ji má zajištěnou v poloze od výrobce např. lepicí páskou apod.
Easy V6 má samozřejmě svoje mouchy a ty jsou rozebrány v jiných diskuzích.
Je nutné vědět, že je to hračka a jako hračka taky lítá. Netřeba v tom hledat nic hlubšího.
Budu létat intenzivně dál (proto jsem si to kupoval ) a po dalších 100 lítáních ( chtěl jsem napsat po 100 letech, ale to zní blbě, neboť se toho nedožiju
A já si koupím už "pravý" vrtulník, protože už budu mít na této hračce natrénováno a za tím účelem si jí někteří z nás kupují .... Ale to už je zase něco jiného a jinde.
Čus.
Naposledy upravil(a) Kalda dne sob 12.07.2008 19:11, celkem upraveno 1 x.
No ja sem se skoro plandajici jednotkou lytal
Schorela mi pri jedne nehode, a pak sem si zrusil podvozek a ocas z 20m, takze se to dvakrat prelepovalo, a pak se zacla v kabine chvet(sice drzela ale chvela se), a vrtulnik se choval divne a porad se nekam tocil, kdyz sem na to prisel ze tam idealne nedrzi, tak sem ji poradne prilepil a zajistil gumickou, ted uz se ani nechne a leta nadherne,az do dnes,viz dal(Taky ji mam mirne nakrivo ale to neva).
Ale hlavne kvuli cemu pisu je, ze mi dneska asi odesel motorek(teda jestli to neni necim jinym), zabiraji mi jen do pul plynu a pak uz maji stale stejne otacky(staci to sotva na vyseni), asi to bude motorkama, lytam s nema dlouho(setrim je davam prestavky mezi baterkama atd.) a prezili pad z 20m.Kde ty motorky levne kupujete? Koukal sem ze u nas stoji tak 700Kc, lze to sehan nejak levnejc?
Schorela mi pri jedne nehode, a pak sem si zrusil podvozek a ocas z 20m, takze se to dvakrat prelepovalo, a pak se zacla v kabine chvet(sice drzela ale chvela se), a vrtulnik se choval divne a porad se nekam tocil, kdyz sem na to prisel ze tam idealne nedrzi, tak sem ji poradne prilepil a zajistil gumickou, ted uz se ani nechne a leta nadherne,az do dnes,viz dal(Taky ji mam mirne nakrivo ale to neva).
Ale hlavne kvuli cemu pisu je, ze mi dneska asi odesel motorek(teda jestli to neni necim jinym), zabiraji mi jen do pul plynu a pak uz maji stale stejne otacky(staci to sotva na vyseni), asi to bude motorkama, lytam s nema dlouho(setrim je davam prestavky mezi baterkama atd.) a prezili pad z 20m.Kde ty motorky levne kupujete? Koukal sem ze u nas stoji tak 700Kc, lze to sehan nejak levnejc?
AdamProg píše:... tak sem ji poradne prilepil a zajistil gumickou, ted uz se ani nechne a leta nadherne,az do dnes,viz dal(Taky ji mam mirne nakrivo ale to neva).
... zabiraji mi jen do pul plynu a pak uz maji stale stejne otacky(staci to sotva na vyseni), asi to bude motorkama, lytam s nema dlouho(setrim je davam prestavky mezi baterkama atd.) a prezili pad z 20m.
Ano, že je řídící jednotka mírně nakřivo nevadí, gyro se po každém zapnutí nakalibruje znovu a zbytek uděláš trimama na vysílači, ale to už znáš ...
Nejdříve bych se zaměřil na baterii ( nebo baterie pokud jich máš více), zda-li už nejsou měkké. Já nabíjím přes nabíječku s displejem ( mám tam jiné konektory 2 mm gold), takže mám alespoň orientační představu o stavu baterií. Pak bych teprve řešil motory. Bohužel RCM Pelikán je momentálně nemá na skladě , viz zde: http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... 30031&rt=2
Ale dal jsem hledat Motor FK-130PH :
http://www.hobbyeshop.cz/inshop/rc-mode ... 130ph.html
Nebo tady:
http://www.rcshop.eu/safari-crp-motor-f ... la0gqhj9v3
Vrtulník Safari CR Plus je totiž podobný.