Zapojení motoru bez přijímače

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
radimpro

Zapojení motoru bez přijímače

#1 Příspěvek od radimpro »

Ahoj,
jak mám zapojit regulátor s motorem tak, že místo přijímače (resp. signálu z přijímače) by měl být pohon spouštěn ručně nebo intervalovým spínačem?
Díky, Radim
blesk
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení motoru bez přijímače

#2 Příspěvek od blesk »

Servotestr… a pokud umíš programovat tak třeba arduino, picaxe, rasberryPi,... a nebo stará dobrá NE555
radimpro

#3 Příspěvek od radimpro »

Hmmm, komplikované řešení.
Na vysvětlenou - k čemu to bude sloužit. Kamarádovi, který má obchod s čokoládou udělat kolo štěstí do výlohy - něco jako má Mountfield. Prostě se to 20 vteřin točí a dvacet netočí. Reklamní volovina... Mechanicky to mám hotové jen řeším ten pohon. Myslel jsem jen - třeba propojit trvale signál z přijímače (t.j. nějak spojit konektor od réglu k přijímači) a spínat to na napájecí větvi? Intervalový spínač bych taky měl... Díky, Radim
radimpro

#4 Příspěvek od radimpro »

Původně jsem tam chtěl dát nějaký obyčejný DC motorek na 6-12V, ale má to běhat celý den od rána do večera, tak hledám nějaké bytelnější pohánědlo...
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Celeron »

Zkus sehnat střeva z akuvrtačky, máš tam motor, planetovou převodovku, regl otáček i přepínač reverzace. Hromada starejch na NiCd se vyhazuje kvůli problémům se sháněním NiCd batérek.
ellet

#6 Příspěvek od ellet »

radimpro píše:Hmmm, komplikované řešení....
ESC zapojit do servotesteru místo do přijímače snad tak komplipovaný není a vidím ho u čínských prodejců od 22 Kč, chvíli ale trvá než to dorazí.
VTjr

#7 Příspěvek od VTjr »

radimpro píše:Hmmm, komplikované řešení. ...

Vůbec ne! :P
Servotester zas tolik nestojí a mnohé mají v sobě přímo předprogramované takové testovací režimy. :wink:
Jinak ale, postavit zdroj signálu PWM modulace je naprostá trivialita. 8) Pokud nemáš zkušenosti s PICAXE, Arduino a jinými jednočipáky, tak to lze udelat i takhle, doslova z pár šuplíkových zásob součástek (NE555 v šuplíku nebyl, ale sovětský klon 74LS123 ano):
Servo_tester_s_74LS123_&_uSW.gif
Tady jsou fotky reálného provedení na univerzální destičce (to ale byla ještě verze bez mikroslínače):
Servo_tester_s_74LS123_foto.JPG
Servo_tester_s_74LS123_foto_strana_spojov.jpg

Zde je sestava, kde to bylo sice použito pro řízení SS motoru, ale stejně tak to může s vhodným regulátorem sloužit i s bezkomutátorovým:
Servo_tester_s_74LS123_foto_regulator&motor.JPG
Naposledy upravil(a) VTjr dne úte 10.03.2020 15:49, celkem upraveno 1 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
petrno

#8 Příspěvek od petrno »

já jsem na pomalu točící se podstavec (perníková chaloupka na Vánoce ) použil motorek z mikrovlnky + časový spínač.
Petr
dudaj

#9 Příspěvek od dudaj »

Na co regl a podobný ptákoviny ?
Dej časověj spínač za 150 Kč a nějakej starej převod s motorem, nebo zbytky akuvrtačky, grilovací motorek a podobně.
Do časovýho spínače na sít píchni trafo a hotovo.
VTjr

#10 Příspěvek od VTjr »

petrno a dudaj :o , on píše, že to má už mechanicky hotové a řeší pouze pohon, teda ja rozuměl, že problém má jen s tím řízením pohonu. :wink: No a to mé schema zbastlí každej začátečník. :mrgreen:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
dudaj

#11 Příspěvek od dudaj »

VTjr píše:petrno a dudaj :o , on píše, že to má už mechanicky hotové a řeší pouze pohon, teda ja rozuměl, že problém má jen s tím řízením pohonu. :wink: No a to mé schema zbastlí každej začátečník. :mrgreen:

JoJo máš pravdu, nevšiml jsem si .
igorb

#12 Příspěvek od igorb »

radimpro píše:Ahoj,
jak mám zapojit regulátor s motorem tak, že místo přijímače (resp. signálu z přijímače) by měl být pohon spouštěn ručně nebo intervalovým spínačem?
Díky, Radim

Je predsa hromada uckarskych (ale aj volnaskarskych atp) casovacov roznych typov, naco vymyslat vymyslene? Naprogramujes si tam co chces, su aj verzie so vstupmi (tlacitka, cidla) vystupmi (ledky, pipaky).

napr:

http://maxbee.net/timers_f/timers_f.htm
radimpro

#13 Příspěvek od radimpro »

Ahoj,
přesně tak, konstrukce je hotová. Motory z mikrovlnek a grilů nebudou to pravé. A jsou líné...Musí se to rychle roztočit a setrvačností (kotouč má cca 3 kg) zastavit... Jako když to roztočíš rukou. Tak mě právě napadlo tam nacpat jednu nevyužitou pohonnou jednotku (motor + régl), na regulátoru vypnout brzdu...Škatule s motorem, klínový řemínek atd... Zdroj mám a intervalový spínač bastlím z Conradu. Šlo mi čistě o to obejít ten přijímač. Spínalo by to mezi zdrojem a regulátorem... Nicméně chápu, že to není modelářské téma, ale zas využívám modelářský matroš... Dík, Ra.
Přílohy
filip_kolo.jpg
igorb

#14 Příspěvek od igorb »

Nie kazdy regulator sa bude ochotny roztocit po nabehnuti napajania ... obycajne potrebuju signal "vypnute" a po nabehnuti napetia dostat signal "rozbeh". Takze potrebujes nieco co ti to bude vediet urobit, pozri ten casovac co som poslal vyssie, da sa k tomu dat spinac alebo to vie vyrabat tie cykly casovo (zalezi podla coho to potrebujes rozbehhnut / zastavit) Nemusis nic bastlit.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Celeron »

Kdybys použil tu bateriovku vrtačku, tak by stačilo dát do hlavičky tyčku s gumovým unášečem (jako je na brousící prstýnky u Dremely) a přimáčknout to zezadu jako třecí převod ve vhodný vzdálenosti od středu otáčení disku a zároveň tím naladit rychlost otáčení.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“