Zapojení motoru bez přijímače

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
radimpro

Re: Zapojení motoru bez přijímače

#16 Příspěvek od radimpro »

Myslíš, že by to vydrželo? Je tam pak docela axiální tlak, aby tomu za chvíli neodešla ložiska...
VTjr

#17 Příspěvek od VTjr »

igorb píše:Nie kazdy regulator sa bude ochotny roztocit po nabehnuti napajania ... obycajne potrebuju signal "vypnute" a po nabehnuti napetia dostat signal "rozbeh". Takze potrebujes nieco co ti to bude vediet urobit, pozri ten casovac co som poslal vyssie, da sa k tomu dat spinac alebo to vie vyrabat tie cykly casovo (zalezi podla coho to potrebujes rozbehhnut / zastavit) Nemusis nic bastlit.

V tej mojej schéme generátora PWM sa tým potenciometrom nastaví maximálna rýchlosť otáčania motora a spínačom sa to spúšťa (spojením sa premosťuje polovica potenciometra do kľudovej polohy, rozpojením sa aktivuje prednastavená poloha do príslušných otáčok).
Pomalý rozbeh by sa dal zaistiť premostením spínača kondenzátorom vhodnej kapacity. Približne ~47uF by mohlo zaistiť rozbeh s časovou končtantou asi 2s. Ale je to samozrejme závislé aj od polohy potenciometra, takže by sa to muselo nastaviť skusmo. Ale 47uF sa dá použiť ako východzia hodnota.
Každopádne toto zapojenie je úplne triviálne a stojí centy. Najdrahší na tom je asi ten potenciometer (jemu stačí nahradiť trimrom alebo po odladení aj pevným odporovým deličom) a servokonektor :wink:
Pravidelné spínanie sa dá zabezpečiť napríklad starým spínačom z elektromerov, kde jeho kontakt nahradí ten mikroslínač v schéme. :wink:
Také niečo, samozrejme aj oveľa sofistikovanejšie sa samozrejme dá objednat na Ebay, alebo aj ten časovač pre U-čka, ale nemáš to hneď (z Číny týžde až mesiace) a stojí to peniaze. Pre mňa sú takéto konštrukcie dielom hodiny, preto ich preferujem. Možno nie sú také sofistikované ako s jednočipákmi, ale aj tam predsta musíš venovať čas finálnemu mechanickému prevedeniu a práve to je časovo najnáročnejšie. :P
Pre toho, kto s nimi nemá skúsenosť - ten sa musí ešte naučiť ich programovať. :roll:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
igorb

#18 Příspěvek od igorb »

Ale ja nehovorim o pomalom rozbehu, ale o tom ze bezne regulatory maju rezim "armovania" a to prebehne ak mas stabilny signal na urovni "vypnute" po nejaku dobu (asi sekunda) nehovorim o pomalom rozbehu ... a bez armovania sa motor nerozbehne - je to bezpecnostna poistka sycasnych regulatorov (aspon tych ktore poznam) aby nenastalo presne to co on pise ze chce urobit - pripojit napajanie cim sa motor rozbehne ... aspon tak som pochopil napisane

... a tiez som nehovoril ze to ma kupit z ciny ani ze sa ma ucit programovat picaxe : - )))
VTjr

#19 Příspěvek od VTjr »

igorb píše:... aby nenastalo presne to co on pise ze chce urobit - pripojit napajanie cim sa motor rozbehne ... aspon tak som pochopil napisane
... a tiez som nehovoril ze to ma kupit z ciny ani ze sa ma ucit programovat picaxe : - )))

Tak ja predpokladám skôr, že to bude mať stále pripojené na napájanie (teda ráno to sám ručne zapne a večer vypne, aby to v noci zbytočne netočilo) a elektromerovými hodinami bude spínať len ten riadiaci spínač (premosťovať poťák). Ak by to chcel vypínať celé aj od napájania, tak potom asi bude dosť záležať od konštrukcie toho-ktorého regulátora, prípadne jeho naprogramovania. Predpokladám, že sa možno táto bezpečnostná poistka dá u niektorých aj deaktivovať. Ale dalo by sa predsa zabezpečiť aj to, že by sa po zapnutí napájania ten kontakt ovládania PWM rozpínal až s určitým oneskorením. Na to by stačil obvod s ďalšou 74LS123, aby sme zostali na rovnakej šuplíkovej súčiastkovej báze, ale v zásade aj 2 tranzistory s RC členom alebo zapojené ako monostabilák. Ale načo, keď už máme tie 74LS123-jky. :wink:

Samozrejme viem, že to o tej kúpe na Ebay a použití jednočipákov si nehovoril Ty :oops:, ale iní, blesk a ellet hneď na začiatku vlákna. :mrgreen:
VTjr

#20 Příspěvek od VTjr »

radimpro píše:Myslíš, že by to vydrželo? Je tam pak docela axiální tlak, aby tomu za chvíli neodešla ložiska...

Pokud to bude v té poloze jako na fotce, tak já tam vidím spíš radiální tlak :o a na to jsou přece loziska stavěná. Kdyby byla osa otáčení svislá, tak axiální tla by šlo vymezit axiálním ložiskem, nebo pro malé otáčky i jen postavit osu v takovém malém domci na ložiskovou kuličku.
radimpro

#21 Příspěvek od radimpro »

Pardon, radiální, jasně...
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Celeron »

radimpro píše:Myslíš, že by to vydrželo? Je tam pak docela axiální tlak, aby tomu za chvíli neodešla ložiska...

Co v tom je za ložiska? Pokud 608 a větší, tak to vůbec neřeš, to spíš dřív odejde ta gumová rolna.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“