SPIN - BEC - hľadanie pravdy

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
m2
Kontaktovat uživatele:

SPIN - BEC - hľadanie pravdy

#1 Příspěvek od m2 »

Založil som novú tému, lebo je to tu porozhadzované. Keďže som zaregistroval väčší počet ľudí sťažujúcich sa na kopance či reportujúcich stratu ovládania alebo haváriu na "rušenie od SPINu", tu sú výsledky ročného testovania, asi 300 letov.

1: Proxima II, 6 serv, SPIN 44, prúdy do 40A, prijímač MZK Octava, voltmonitor BEL, 200 letov
2: Lynx E, 6 serv, SPIN 66, prúdy do 70A, prijímač MZK Octava, 100 letov

elektroinštalácia je "štandardná" = konektor SPINu ako aj konektory serv pichnuté do prijímača, nič viac.

=======================================

Zhrnutie doterajšieho úsilia:

Proxima II (trup GFK):
napätie BEC naprázdno: 5,6V
najnižšie detekované napätie počas termického letu: 4,1V
najnižšie detekované napätie počas akrobatického letu: 3,6V
BEL pípajúci na podpätie v palubnej sieti prakticky pri akomkoľvek rozbehnutí Proximy do väčšej rýchlosti

Lynx E (trup G/CFK):
občasné kopance do riadenia, prevažne pri manévroch vo veľkých rýchlostiach
osadenie feritov bez účinku

testovanie IPD prijímača (nie MZK): ak aj pri napätí, v ktorom pracuje spoľahlivo, dojde k prudkej zmene napätia, prijímač prekmitne servami.

Do oboch lietadiel boli osadené elektrolyty 2x 1,5mF/6,3V

Proxima II (trup GFK):
napätie BEC naprázdno: 5,6V
najnižšie detekované napätie počas termického letu: 5,3V
najnižšie detekované napätie počas akrobatického letu: 5,0V
BEL počas letu nepípa

Lynx E (trup G/CFK):
zatiaľ tri dynamické lety bez kopanca, testy budú pokračovať.

Pomaly začínam mať pocit, že havárky na "rušenie od SPINu" sa zrejme dajú skôr pripísať na vrub poklesom napätia v palubnej sieti pri odberových špičkách, než rušeniu v zmysle generovania rušivého VF signálu.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Fox
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Fox »

já mám spiny dva a zatím bez problémů...
Pucmeloud
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Pucmeloud »

Dobrá práce "m2" !!! Přidáním elytu k baterii dojde k jejímu "ztvrdnutí" a při dostatečně velké kapacitě i pokrytí proudových špiček. Takže přidat elyt aspoň 2m2 na 10V je velice prospěšné !!! A stojí to pár korun....
m2
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od m2 »

Pucmeloud píše:Dobrá práce "m2" !!! Přidáním elytu k baterii dojde k jejímu "ztvrdnutí" a při dostatečně velké kapacitě i pokrytí proudových špiček. Takže přidat elyt aspoň 2m2 na 10V je velice prospěšné !!! A stojí to pár korun....

Asi sa nerozumieme - tie kondenzatory nie su na baterkach, ale na prijimaci.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Abu »

Jiste zajimavy a zasluzny vyzkum!

Jak jsou ty dva elyty asi velky (at nemusim hledat v katalogu...) ??
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
m2
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od m2 »

Abu píše:Jiste zajimavy a zasluzny vyzkum!
Jak jsou ty dva elyty asi velky (at nemusim hledat v katalogu...) ??

Vyletovane z DC-DC zdroja (VRM modulu) pre Pentium II. 1,5mF/6,3V paralelne 2ks. Nejake Sanyo 105oC. Co som nasiel v sufliku.
Naposledy upravil(a) m2 dne pát 11.07.2008 15:40, celkem upraveno 1 x.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Abu »

Ano, vpohode, ale fyzicka velikost by me zajimala, aspon priblizne (10x10mm nebo 35x25mm)???
m2
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od m2 »

Abu píše:Ano, vpohode, ale fyzicka velikost by me zajimala, aspon priblizne (10x10mm nebo 35x25mm)???

Odhadom 20x10mm 4g na kus.

Foto: http://i7.ebayimg.com/07/i/000/f6/88/a30e_1.JPG
Naposledy upravil(a) m2 dne pát 11.07.2008 16:08, celkem upraveno 1 x.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Abu »

Diky
m2
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od m2 »

Fox píše:já mám spiny dva a zatím bez problémů...

Na Proxime som nemal problemy ani ja, ale sustavna indikacia nizkeho napatia v palubnej sieti mi nerobila psychicky dobre. Islo mi skor o to zverejnit, co bolo namerane pocas letu, aby si kazdy mohol z toho vziat co potrebuje. Tiez som si vsimol, ze u tych, co maju na SPINe 2 az 4 serva v EPPakoch to problemy nerobi. 4x HS(5)125, HS85 a 150km/h je uz ina vec. A tie havarky, co som registroval, boli hlavne 6-servove stroje a warm-/hot-linery.
LV
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od LV »

m2 píše:.

Len stále nechápem čo si dokázal a čo básnik chcel povedať... :roll:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
m2
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od m2 »

LV píše:

Nic som nedokazoval. Ani sebe ani inym. Moje suhrnne zistenie je, ze ak clovek kupi v obchode 6 serv, nacvaka to do prijimaca a pripoji k BECu v SPINe 44 resp. 66, je pravdepodobne, ze nastanu v palubnej sieti poklesy napatia, ktore prijimac nemusi vstrebat. Osobne som si myslel, ze ak kupim cosi, co ma napisane, ze je to na 8 serv a konci to konektorom, ktory sa picha do prijimaca, tak to bude fungovat. Nefunguje. Neskumal som dalej, ci je to dimenzovanim kablikov, ci konektormi, ci niecim inym. Pozastrkaval som konektory a lietal som. Nefungovalo. Tak som sa tomu pozrel na zub, do tej miery, do ktorej som potreboval. Nesiel som po pricine, ale po eliminacii dosledkov, aby som neprisiel o lietadlo na kopance.

Teraz prestal kopat Lynx, mne to staci. Ak to niekomu pomoze - fajn. Ak nie, resp. ak to tu nema co hladat alebo to beries ako prezentaciu mojej naivity ci neskusenosti, OK - akceptujem, ucim sa. Ak je to nad Slnko jasnejsie, kludne zmazte vlakno. Chcel som iba pomoct.
zdzd

#13 Příspěvek od zdzd »

kc4j

#14 Příspěvek od kc4j »

LV píše:

No m2, jak ostatne sam psal, zakoupil za vic nez hodne penez vec, o ktere si myslel, ze kdyz vyrobce udava nejake urcite parametry, ze tedy bude tak fungovat. Proto taky, predpokladam, se pro takovou investici rozhodl. No a ted kdyz ma s uzivanim veci problemy, snazi se tomu prijit na kloub, proc to tak je a hlavne na to, jak by se tech problemu zbavil.

Jak jsem psal uz v jinem vlakne, ja mam tenhle problem taky a kvuli tomu mi malem spadla Proxima II. Firma JETI deklaruje, ze je mozne na regulator SPIN44 pripojit az 8 serv. Ja i m2 mame pripojeno 6 serv a jsou s tim velke problemy. Myslim si, ze oba pouzivame bezne serva, prijimace atd.. Ja jsem na tom mozna o neco hure, to co se mi stalo, uz se za kopance asi povazovat neda. Po motorovem letu mi na BECu padalo napeti taktak, ze mi cca na 10s vypinal prijimac (Spektrum AR70000). A byla opravdu klika, ze se s tim podarilo pristat.

Takze zaverem - tenhle problem existuje a jsem moc rad, ze se s tim m2 zabyva a ma moznost a zazemi na to, dobrat se k nejakemu vysledku. Pro me je zatim reseni osazeni prijimacovek. Od doby, kdy mam takto vyrazen BEC jsem nezaznamenal jediny kopanec, chveni serv a podobne.
Kamil
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Kamil »

kc4j píše:Ja i m2 mame pripojeno 6 serv a jsou s tim velke problemy. Myslim si, ze oba pouzivame bezne serva, prijimace atd..
Pro me je zatim reseni osazeni prijimacovek. Od doby, kdy mam takto vyrazen BEC jsem nezaznamenal jediny kopanec, chveni serv a podobne.
Tie isté problémy a to isté riešenie aj pri použití 4 serv.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“