Vikos f3f elektro

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
soarman

Re: Vikos f3f elektro

#136 Příspěvek od soarman »

Ahoj,
díky za povzbuzení chlapci...pochvaly mě povzbuzují, kritiky mě zocelují :D
V podstatě nejde o nějak přesnou strojovou práci, ale spíš o mikro hand made na pracovní ploše cca třech metrů čtverečních..a ani nejde o dílnu se špičkovým vybavením, pouze všeobecným.
Základ je moje letitá kamarádka Dremlina s různými frézkami, bruskami a nástavci.
IMG_20200219_192244.jpg
..odsávání ze starýho vysavače ...kvalitní brýle o síle 2 DP a čas..toho teď moc nemám.
Co se trpělivosti týče, ještě bych pár kilo koupil :lol:
smyk1111 píše:Chlapi jak odřezáváte tu šachtu v trupu pro serva

Pro takovéto i ostaní "operace" používám právě tyto kotoučky mikroflexy o síle cca 0,4 - 0,6, různého průměru.

Ano, máš pravdu, Graupova Modelářská Akademie (GMA) má na mě už léta vliv :lol: :wink: ..trochu lituju,že jsem se tomu nemohl věnovat intenzivněji..ale tak jde život :)
..není ale proč zoufat, když je tady vzor, dokonalost se může dostavit kdykoli :D

Ať se daří
soarman

#137 Příspěvek od soarman »

Takže ahoj..
dám zas trochu vstup zde..a popojedem se střívkama Vikose.
Myslel jsem si, že to bude odsejpat jinak ,ale jelikož musíme zachránit ekonomiku těžce zkoušené země, jsem pořád v arbeit :D

Uložení Rx baterií Lilon 2600..
v1.jpg

v2.jpg

..zasmrštěno a uchyceno na konci kompletu. Poloha Rx akku je tímto vzadu v trupu, kvůli ideálnímu dovážení těžších prvků ve předu.
v3.jpg

v4.jpg

Hmotnost je 102 g..váha komplet plata se servy, Rx, kabeláže atd. bude cca 170g...následovat bude celistvé
propojení pro praktičnost, přístup, hlavně zapojení MPX konektorů, přijímače a vypínání.
v5.jpg
soarman

#138 Příspěvek od soarman »

Pro pohon jsem zvolil 6článek..2x Lipo 2250 3čl/70C ULTRA Dualsky.
Jednak jsem je lítal..jsou spolehlivé a přiměřeně tvrdé, a jednak..jejich rozměr je přesně do útrob Vikose, což je nejpodstatnější
v6.jpg

vD.jpg

Lipo bude zkompletováno..upraveno a sestaveno do kompaktní vyjmutelné sady
v7.jpg

v8.jpg

Ať se daří :wink: ....a vydržať :lol:
graup15

#139 Příspěvek od graup15 »

Moc hezká práce...radost sledovat.
Ať ti to jde a ať se vše daří. !!!
soarman

#140 Příspěvek od soarman »

Úprava pohonných akku a zástavba do střevního plata Vikose..part 1.
1.jpg

2.jpg

Nosné plato akku ze sklouhlíku 1 mm..fixováno smršťovačkou...k základní desce centrováno trnem a uchyceno šroubem M3
3.jpg

4.jpg

5.jpg

Káblmanagement konektorů a zapojení baterie v dalším díle....dle dispozic a rozměrů regulátoru s motorem, jež by měly dorazit tento týden :wink:
AVALON57

#141 Příspěvek od AVALON57 »

moc pěkné !!!
ale jsem zvědavý, kam a jak vše nasoukáš ? těším se na další díl.
Avalon57
soarman

#142 Příspěvek od soarman »

AVALON57 píše:ale jsem zvědavý, kam a jak vše nasoukáš ?

no...pravdu díš :D ..soukačka to bude :arrow:
Mezi motorem a čelem 6článku bude zhruba 12 cm...při délce Mezonu 165 Opto cca 90 mm to bude zajímavý.
Tady už nebude na serepetičky moc místa :lol:
graup15

#143 Příspěvek od graup15 »

Jen malý dotaz
Proč taková nálož 6S, velký motor...obří regl?
soarman

#144 Příspěvek od soarman »

graup15 píše:Jen malý dotazProč taková nálož 6S, velký motor...obří regl?

To není malý dotaz...to je velký a podstatný dotaz :wink:
Už tady nad tím tejdny mudruju..
6S je maximum co se do toho vleze..potom ještě 4S :arrow: to je rozpětí pohonu co jsem chtěl dát..Phasor Race 2026/3600
Ale ouvej...trup Vikose není stavěnej na takovýhle Paličky...jako třeba F5tkový Janků speciály.
Udělal jsem si do milimetru přesnou makytku Phasora a vůbec se mě to nepozdává...ještě že mám tu objednávku jen na liště.Takže něco hubenějšího..Lehner,, Hacker, Neu, doprdele ale Jeti je okamžitě dostupnej..v týhle magor době si něco objednávat z venku...po týhle vyumělkovaný krízi bude všechno drahý jasko prase :roll:
Takže budu muset ještě zaupdatovat Vikosí pohon..takže si to pojďme přebrat Dalibore
Chtěl jsem z toho mít dělo...ale vono by to vypadat jinak mělo :lol: :lol:
graup15

#145 Příspěvek od graup15 »

soarman píše:To není malý dotaz...to je velký a podstatný dotaz :wink:
Už tady nad tím tejdny mudruju..
6S je maximum co se do toho vleze..potom ještě 4S :arrow: to je rozpětí pohonu co jsem chtěl dát..Phasor Race 2026/3600
Ale ouvej...trup Vikose není stavěnej na takovýhle Paličky...jako třeba F5tkový Janků speciály.
Udělal jsem si do milimetru přesnou makytku Phasora a vůbec se mě to nepozdává...ještě že mám tu objednávku jen na liště.Takže něco hubenějšího..Lehner,, Hacker, Neu, doprdele ale Jeti je okamžitě dostupnej..v týhle magor době si něco objednávat z venku...po týhle vyumělkovaný krízi bude všechno drahý jasko prase :roll:
Takže budu muset ještě zaupdatovat Vikosí pohon..takže si to pojďme přebrat Dalibore
Chtěl jsem z toho mít dělo...ale vono by to vypadat jinak mělo :lol: :lol:

Dělo říkáš?
Víš , dělo je tohle.
http://www.pina.cz/2012/03/07/video-hur ... 8s-252kmh/

Vše ostatní je jen trochu rychlejší omotorované F3B :-)
Musíš si rozmyslet na co to vlastně chceš. A to hodně dobře rozmyslet.
Jestli nahoru /dolů prosvištět okolo sebe a za 15 minut je po parádě...tak tam nalož co je libo. To,že to bude těžké v tomto případě vůbec nevadí. Ale čím je to těžší, tím exponenciáně roste potřeba příkonu (výkonu) pohonu aby aspoň trošičku tam ten wow efekt byl. Problém je,že prvních deset startů ti (např 40m/s) bude připadat uchvatné, jenže potom si na rychlost zvykneš a zjistíš,že to zase tak moc rychlé není. Tak v honbě za rychlostí tam nasolíš 3x dražší pohon...dostaneš se na 60m/s...a opět se bude vše opakovat...wowo efekt pár startů. A opět pocit,že to zase tak rychlé není. Až okolo 400km/h se pocit,že je to pomalé zastaví :-) :-)
Ale to rozhodně financovat nechceš...
Pokud chceš něco co lítá na elektriku 500km/h najdi si co obnáší tohle.
http://www.speedcroco.de/index-speed.html

No a pak zjistíš, jako já...,že ten pohon ti bude stačit jako...pohon pro vývoz do termiky, pohon co tě zachrání když to na svahu zhebne. A na to ti stačí mín něž polovinu hmotící pohon na 4S a příkonem cca 1400W. I tak to bude hezky živoučké.
jio

#146 Příspěvek od jio »

soarman píše:no...pravdu díš :D ..soukačka to bude :arrow:

Předně moc hezká práce, radost pohledět, ale není mi jasné jak při takto precizně rozmístěných dílech nakonec umíte strefit to správné těžiště.

To tam ty věci po osazení všech serv nejdřív naskládáte aby vyšlo těžiště, poměříte i s přídavkem váhy na spojovací plata a pak to mimo model pospojujete do úhledna s tím, že po nasoukání to vyjde jak je očekáváno nebo to je děláno s postupem však ono to těžiště nějak vyjde a když tak dovážíme?
soarman

#147 Příspěvek od soarman »

soarman píše:Dělo říkáš?Víš , dělo je tohle.http://www.pina.cz/2012/03/07/video-hur ... 8s-252kmh/Vše ostatní je jen trochu rychlejší omotorované F3B Musíš si rozmyslet na co to vlastně chceš. A to hodně dobře rozmyslet. Jestli nahoru /dolů prosvištět okolo sebe a za 15 minut je po parádě...tak tam nalož co je libo. To,že to bude těžké v tomto případě vůbec nevadí. Ale čím je to těžší, tím exponenciáně roste potřeba příkonu (výkonu) pohonu aby aspoň trošičku tam ten wow efekt byl. Problém je,že prvních deset startů ti (např 40m/s) bude připadat uchvatné, jenže potom si na rychlost zvykneš a zjistíš,že to zase tak moc rychlé není. Tak v honbě za rychlostí tam nasolíš 3x dražší pohon...dostaneš se na 60m/s...a opět se bude vše opakovat...wowo efekt pár startů. A opět pocit,že to zase tak rychlé není. Až okolo 400km/h se pocit,že je to pomalé zastaví Ale to rozhodně financovat nechceš... Pokud chceš něco co lítá na elektriku 500km/h najdi si co obnáší tohle.http://www.speedcroco.de/index-speed.html

..co k tomu dodat Dědečku hříbečku :lol: ..smě do toho naočkoval a potom takovádle realita :P
graup15 píše:No a pak zjistíš, jako já...,že ten pohon ti bude stačit jako...pohon pro vývoz do termiky, pohon co tě zachrání když to na svahu zhebne. A na to ti stačí mín něž polovinu hmotící pohon na 4S a příkonem cca 1400W. I tak to bude hezky živoučké.

už mlčím :lol:
..ale bod jedna...jako ty tíhneš k termice...tak já k dynamickýmu F3F..což samozřejmě znamená, že elektrifikace modelu je určitá záchrana před zhebnutím :wink:
bod dvě..to svoje dělo jsem nemyslel na 500km/h..ale na takový falešný ego vesnickýho modeláře 8)
.. bod tři...takovýho barda v tomhletom nemůže žádnej Soarman převálcovat, takže babo raď :lol: :lol:
..a na závěr bod čtyři...až se na tu dynamiku v...ru tak si koupím Infinity :D

[/quote]
soarman

#148 Příspěvek od soarman »

jio píše:o tam ty věci po osazení všech serv nejdřív naskládáte aby vyšlo těžiště, poměříte i s přídavkem váhy na spojovací plata a pak to mimo model pospojujete do úhledna s tím, že po nasoukání to vyjde jak je očekáváno nebo to je děláno s postupem však ono to těžiště nějak vyjde a když tak dovážíme?
..-takhle nějak jak píšeš..ale každej model je origoš, tak si počkáme na recepci :D
U toho předcházejícího jsem to tam naskládal a nemusel jsem řešit ani gram...asi náhoda nebo co :lol:

[/quote]
jio

#149 Příspěvek od jio »

Dík za vysvětlení. Dobře se na to dívá když to hezky vypadá. Tak ať to těžiště opět vyjde, kde má!
hugon

#150 Příspěvek od hugon »

Zdravím . Krásná práce.
Měl bych taky dotaz, případně i k ostatním.
Nikde jsem moc neviděl jak to řešíte s umístěním antén v těchto modelech, když je trup plný a ještě k tomu vyuhlený ? Je nějaká ověřená minimální vzdálenost konců antén od vybavení nebo třeba od uhlíkového trupu ?
Díky, HS.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“