Pájení měkké -vše okolo (pájky, páječky, tavidla atd..)
Re: Pájení měkké -vše okolo (pájky, páječky, tavidla atd..)
Na to co popisuješ v pohodě stačí ta pistolová. Ke spokojenosti používám, na nějaké plošné spoje, nebo mikropájení ambice ani oči už nemám. Na smyčky používám dráty z obyčejného elektrokabelu, co se používá na rozvody k zásuvkám na 220V, to je právě těch 2,5 mm2. Jinak na pájení cín ze starých zásob a kalafuna. Zkoušej, to půjde.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
Jen tak lehce vsunu - po letech se mi vrátila moje první "pistolka". Tipuju že jsem jí pořizoval kolem roku tak 1980±
Pamatujete někdo?
Jinak na silové konektory mohu doporučit tu 125W, ale na něco drobnějšího (třeba servokabely) to chce něco méně robustního (i když to s tím jde samozřejmě dělat taky); pořídil jsem jednoduchou pájecí stanici WEP 936 s 60W perem a jsem spokojený.
Na SMD ambice už dávno nemám.
Pamatujete někdo?
Jinak na silové konektory mohu doporučit tu 125W, ale na něco drobnějšího (třeba servokabely) to chce něco méně robustního (i když to s tím jde samozřejmě dělat taky); pořídil jsem jednoduchou pájecí stanici WEP 936 s 60W perem a jsem spokojený.
Na SMD ambice už dávno nemám.
jyrry.webnode.cz
Díky všem za rady! Ta 936 se mi líbí a cenově to taky není úplně mimo. Pajení silových konektorů je v rámci té 936 problém? Tj může to mě jako nováčkovi jít hůře? Když beru poloviční výkon oproti zmiňované trafopájce?
A teď mě napadá jedna neméně důležitá věc - pájka a kalafuna. Je tolik produktů. Můžete prosím poradit co používáte, co máte osvědčené a nebude mi dělat problém? ČetL jsem, že jsou zakázané olovnaté pájky pro veřejnost = jen na IČO. Jakou bezolovnatou pájku pro tyto účely doporučujete?
Petr
A teď mě napadá jedna neméně důležitá věc - pájka a kalafuna. Je tolik produktů. Můžete prosím poradit co používáte, co máte osvědčené a nebude mi dělat problém? ČetL jsem, že jsou zakázané olovnaté pájky pro veřejnost = jen na IČO. Jakou bezolovnatou pájku pro tyto účely doporučujete?
Petr
Někdo píše že s pájecím perem jde i na ty silové konektory. Já tomu až tak nevěřím (nebo to neumím). Jde dost o tepelnou kapacitu hrotu, který není až tak mohutný.
Prostě mám na hrubé práce velkou páječku a na menší to pero.
Cínová pájka (trubičková, s tavidlem) se dá sehnat, chce to hledat. Používám už téměř výhradně 1mm Stannol - Kristall 505. Mám i složením (Sn60Pb40) stejnou pájku od Kovohutí Příbram, ale s tou se mi tak dobře nepracuje. Kristall 505 je tavidlo pro obtížné spoje a tím pádem i ty běžné jdou skoro samy.
Prostě mám na hrubé práce velkou páječku a na menší to pero.
Cínová pájka (trubičková, s tavidlem) se dá sehnat, chce to hledat. Používám už téměř výhradně 1mm Stannol - Kristall 505. Mám i složením (Sn60Pb40) stejnou pájku od Kovohutí Příbram, ale s tou se mi tak dobře nepracuje. Kristall 505 je tavidlo pro obtížné spoje a tím pádem i ty běžné jdou skoro samy.
jyrry.webnode.cz
jyrry píše:Někdo píše že s pájecím perem jde i na ty silové konektory. Já tomu až tak nevěřím (nebo to neumím). Jde dost o tepelnou kapacitu hrotu, který není až tak mohutný.
Používám už téměř výhradně 1mm Stannol - Kristall 505.
Mám ERS 50, stejnou pájku a pájím tím i konektory na 10 AGW. Jde to celkem bez problémů, i když 12 AGW jde o poznání lépe.
jyrry píše:Jen tak lehce vsunu - po letech se mi vrátila moje první "pistolka". Tipuju že jsem jí pořizoval kolem roku tak 1980±
Pamatujete někdo?![]()
Nejenže ji pamatuji, já ji mám a stále používám od svých 15let. Šrouby jsou vyčochtaný že je to k vzteku, ale nikdy ji nevyhodím. Koupil mi ji táta a tak je památeční. Dodnes pamatuji že trochu hudroval že byla dost drahá
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Drahá? Co si pamatuju tak stála co watt, to korunu. 
@Larch_CZ Jak jsem psal to petr1990 (9.4.2020) Stáhni plastové obdélníkové "objímky" vývodů sekundáru
Do přeříznutého závitu se zahloubením otvoru dej zevnitř - ven zapuštěné šrouby Na ně pak odpovídající matky
Pro moje vybavení nářadím bylo schůdné toto řešení Je to OK Jiní svorníky uvnitř smrknou tvrdou pájkou
Jiní zvenku tvrdě letují trubičku se 2 šroubky z lámací "čokolády".
@Je fakt, že na ty servo konektory je lepší něco jiného. S trafo 125 W to jde nacvičit taky. Učit se, učit se, ...
Zda si vybrat trafopájedlo nebo pájecí péro je otázkou vyzkoušení a výběru s čím ti učení půjde líp
Taková PARKSIDE® Pájecí stanice PLS 48 D2 (48 W, 300 Kč) by mohla vyhovět - třeba se ozvou ti co ji mají
Trafo 75 W začínají na cca 250 Kč (100W) ale jsou to ty o 90° otočená smyčka Na ty si uživatelé často stěžovali
Jedna z těch co mám je prastará 75W smyčka vodorovně
Dnes NUBA ETP 4 Š 75VA se šroubkem blistr 475Kč
Pokud do budoucna uvažuješ i o pájení jiných věcí než kabel-konektor chce to slušné péro (stanice) termostat
(ty levnější mají jen regulaci příkonu) Dnes už pájím méně a vystačím tedy s trafopájedly co mám.
Pravda je končím u 100W Po té 125W dost často pošilhávám. Když je zle vytáhnu Cu klempířskou + plyn. sporák
Do přeříznutého závitu se zahloubením otvoru dej zevnitř - ven zapuštěné šrouby Na ně pak odpovídající matky
Pro moje vybavení nářadím bylo schůdné toto řešení Je to OK Jiní svorníky uvnitř smrknou tvrdou pájkou
Jiní zvenku tvrdě letují trubičku se 2 šroubky z lámací "čokolády".
@Je fakt, že na ty servo konektory je lepší něco jiného. S trafo 125 W to jde nacvičit taky. Učit se, učit se, ...
Zda si vybrat trafopájedlo nebo pájecí péro je otázkou vyzkoušení a výběru s čím ti učení půjde líp
Taková PARKSIDE® Pájecí stanice PLS 48 D2 (48 W, 300 Kč) by mohla vyhovět - třeba se ozvou ti co ji mají
Trafo 75 W začínají na cca 250 Kč (100W) ale jsou to ty o 90° otočená smyčka Na ty si uživatelé často stěžovali
Jedna z těch co mám je prastará 75W smyčka vodorovně
Dnes NUBA ETP 4 Š 75VA se šroubkem blistr 475Kč
Pokud do budoucna uvažuješ i o pájení jiných věcí než kabel-konektor chce to slušné péro (stanice) termostat
(ty levnější mají jen regulaci příkonu) Dnes už pájím méně a vystačím tedy s trafopájedly co mám.
Pravda je končím u 100W Po té 125W dost často pošilhávám. Když je zle vytáhnu Cu klempířskou + plyn. sporák
guchar píše:@Je fakt, že na ty servo konektory je lepší něco jiného. S trafo 125 W to jde nacvičit taky. Učit se, učit se, ...
Ano je. A rozhodně - krimpování. Rozhodně ne pájení. Licna nakrmená pájkou je křehká a dříve či později se utřepe. Nehledě k tomu, že pájet neumí a bůh ví jaké má tavidlo a jak ho dokáže omýt. Protože pokud to neklapne, tak ty vodiče uhnijí i bez vibraci a ohybů.
@zdz Dík Nad méně W +trafo/péro jsem zamyslel, a válka konektory krimpování versus měkké pájení, mi vypadla
A možná z počátku, kdy těch malých konektorů bude jen pár, koupit konektory už nakrimpované.
Nákup krimpovacích odsunout na dobu, kdy se mi z důvodů operativnosti použití nebo ceny, vyplatí.
A možná z počátku, kdy těch malých konektorů bude jen pár, koupit konektory už nakrimpované.
Nákup krimpovacích odsunout na dobu, kdy se mi z důvodů operativnosti použití nebo ceny, vyplatí.
Tak nakonec rozhodnuto, pro začátek určitě trafo pájka a to ETP 5, píšou česká výroba, tak je rád podpořím.
K těm sevokonektorům a pájení - myšleno pájení prodlužek servo kabelů k MPX konektoru = řešil jsem to tak na Funray, je tam ten jejich konektro a pájí se křídélka + klapky. Tenkrát mmi to dělal známy. Tohle je myslím maximum, k čemuž pájku využiji..
K těm sevokonektorům a pájení - myšleno pájení prodlužek servo kabelů k MPX konektoru = řešil jsem to tak na Funray, je tam ten jejich konektro a pájí se křídélka + klapky. Tenkrát mmi to dělal známy. Tohle je myslím maximum, k čemuž pájku využiji..
petr1990 píše:Tak nakonec rozhodnuto, pro začátek určitě trafo pájka a to ETP 5, píšou česká výroba, tak je rád podpořím.
Jestli dobře vidím, tak je to udělané špatně. Přes ten pájený spoj na MPX musí být přetažená smršťovačka, nebo celé spoje zalité tavkou. Zkrátka licna se musí ohýbat jinde než hned u toho pájeného spoje. Jinak se to brzo ulomí.
Užívám i obyč. bužírku s těsným vnitřním průměrem. Kousky cca 15 mm navléknu na lanka před pájením.
Po úhledném a kvalitním připájení (ne velké hrče cínu) po zatuhnutí cínové pájky na ještě teplý spoj přesunu
(přetáhnu nadoraz) plochými kleštičkami, zlehka nasazených těsně za odvrácený kousek bužírky na lanku.
To zalití tavkou je nejspíš trotenfest opatření, bránící pohybu-ohybům v místě pájení a těsně za ním.
Po úhledném a kvalitním připájení (ne velké hrče cínu) po zatuhnutí cínové pájky na ještě teplý spoj přesunu
(přetáhnu nadoraz) plochými kleštičkami, zlehka nasazených těsně za odvrácený kousek bužírky na lanku.
To zalití tavkou je nejspíš trotenfest opatření, bránící pohybu-ohybům v místě pájení a těsně za ním.
Jyrry: Taky jsem měl kdysi tu hranatou trafopáječku, ta měla 100VA. Dal mi ji tatík pro začátky. měla už ale dost zkrácené a předělané ty přední výstupní hranolky, tak se hrozně hřála. Už ji prý tatík kolikrát předělával, protože uhořel primár. Vždy prý odvinul jednu nebo dvě otočky. Když se to tak udělá několikrát, tak už to prostě půjde do kopru. Nakonec lehla úplně. Tak mi sehnal někde v práci tu novější kulatější 75VA. Světle šedá se zeleným tlačítkem. Ta jela pěkně, ale byla pro mě dost slaboučká.
Teď mám taky tu NUBA 125VA, ale ještě ten starší hranatější typ se žárovkou. Ta se mi líbí mnohem více, ty nové kulatější s LED se mi vůbec nelíbí. Zatím používám 1,5mm2 dráty, ale často odchází, tak jsem začal taky s těmi 2,5mm2.
Na drobnější práce mám taky ERS 50, ještě ten starší šedý typ po tatíkovi s jemnou úpravou. Jsem s ní docela spokojený, ale trošku mi vadí ten hrozně velký hrot, tedy celkově rukojeť s hrotem.
Teď mám taky tu NUBA 125VA, ale ještě ten starší hranatější typ se žárovkou. Ta se mi líbí mnohem více, ty nové kulatější s LED se mi vůbec nelíbí. Zatím používám 1,5mm2 dráty, ale často odchází, tak jsem začal taky s těmi 2,5mm2.
Na drobnější práce mám taky ERS 50, ještě ten starší šedý typ po tatíkovi s jemnou úpravou. Jsem s ní docela spokojený, ale trošku mi vadí ten hrozně velký hrot, tedy celkově rukojeť s hrotem.
@varok "... tu hranatou trafopáječku, 100VA - hrozně hřála..." Mám dvě nehřeje žádná.
To zkrácení výstupních hranolků mírně zhorší chlazení a přenos tepla dovnitř. Řekl bych, že nepodstatně.
Spíš bych tipl zkrat části závitů na primáru. A jako málo pravděpodobné závadu zábran vířivých proudů plechů
To zkrácení výstupních hranolků mírně zhorší chlazení a přenos tepla dovnitř. Řekl bych, že nepodstatně.
Spíš bych tipl zkrat části závitů na primáru. A jako málo pravděpodobné závadu zábran vířivých proudů plechů