FrSky X10 Horus
Re: FrSky X10 Horus
Nepomohol by prechod na ACCESS ? S6R však nový protokol nepodporuje, takže by bola nutná výmena prijímača.
A není to spíš problém nějakého špatně nastaveného režimu S6R? (kanály 9-12 - jako že se zapne nějaká "stabilizace", která je špatně nastavená?)
Co failsafe? Je taky nastavený na něco rozumného? (jestli třeba nedošlo k výpadku signálu).
Není v letadle nějaké jiné rušení? Nejsou antény někde u drátů serv?
Horus X10 asi ACCESS taky nedá, ne?
Přechod na nonEU podle mě nic neřeší.
---
Edit: Chyby pohybu serv se tuším projevovaly VZÁCNĚ, krátkodobě a pouze v případě velkého množství aktivních vysílačů. Pokud je problém opakovaně a často, půjde o něco jiného. v případě S6R by prvně problém hledal v nastavení, o kterém jsem psal výš.
Co failsafe? Je taky nastavený na něco rozumného? (jestli třeba nedošlo k výpadku signálu).
Není v letadle nějaké jiné rušení? Nejsou antény někde u drátů serv?
Horus X10 asi ACCESS taky nedá, ne?
Přechod na nonEU podle mě nic neřeší.
---
Edit: Chyby pohybu serv se tuším projevovaly VZÁCNĚ, krátkodobě a pouze v případě velkého množství aktivních vysílačů. Pokud je problém opakovaně a často, půjde o něco jiného. v případě S6R by prvně problém hledal v nastavení, o kterém jsem psal výš.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Tohle mně taky trochu leží v hlavě. Dokud nebyla chyba známá, fungovalo to všem perfektně. Poslední dobou se chyby množí i v případě, že někdo lítá sám na louce, kde nikdo nikde není.Jsou dvě možnosti, buďto to tak je nebo to tak není...prikrylm píše:..Edit: Chyby pohybu serv se tuším projevovaly VZÁCNĚ, krátkodobě a pouze v případě velkého množství aktivních vysílačů. Pokud je problém opakovaně a často, půjde o něco jiného. v případě S6R by prvně problém hledal v nastavení, o kterém jsem psal výš.
O problémech s přijímači řady "S" čtu taky nějak častěji. Že by byly horší než ostatní řady? Nevím, ale pravda je, že na uživatele kladou vyšší nároky. Taky jeden mám (S8R), zatím bez problému ale moc jsem ho netestoval.
Za sebe můžu říct, že jsem nezaznamenal problém, který bych mohl svádět na FrSky (ale nerad bych to zakřiknul)...
Zdravím pánové, díky za reakci na můj příspěvek. Přijímače mám napárované samozřejmě v režimu 1-8 s telemetrií, stabilizaci mám vždy napípanou. Výpadky se i přihodily pokaždé s režimu bez stabilizace, při průletu poměrně blízko vysílače (do 100m) v malé výšce nad zemí ... Antény ukládám do modelů podle pokynů. Před koupí Horusu jsem docela poctivě pročetl vše co se Frsky týká, včetně několika příspěvků, i na tomto fóru, o malém dosahu, nebo výpadcích. Bohužel mě tahle varování od koupě Horusu neodradila. Přechod na ACCESS není řešení, řešení je přechod na jinou značku ... Do rádia jsem investoval dost peněz, a pokud není vysílací protokol spolehlivý, nemyslím, že je férové řešení výrobce nabízet jiný bez možnosti jednoduchého přechodu a všechny problémy odbýt nabídḱou přechodu na ACCESS. Jasně ostatní výrobci, FUTABA ap., má také více protokolů, ale důvodem myslím nikdy nebyla nespolehlivost, ale rozšířené možnosti využití novějšího protokolu. Lítám na modelářském letišti, které je docela na samotě bez rušení - Modelpark Suché, létáme v drtivé většině po jednom, takže rušení od jiných vysílačů nehrozí, jsem jediný, kdo používá Frsky a předpokládám, že zůstanu, někteří kolegové pokaždé byli svědci mých havárií. Ono upřímně, situace s Frsky opravdu není vůbec přehledná, několik režimů D8, D16, LR12, ACCESS, verze LBT a FCC, je potřeba kontrolovat verze firmware, ne každá funguje s každou. Prostě nic pro laika, trochu mi to připomíná situaci v IT s operačním systémem Linux, je jich spousta a každý má své mouchy, Linux jinak ve svých PC používám, ale tam hrozí maximálně restart přístroje, ale v případě vysílače Frsky riskuji zdraví kolegů v mém okolí a to značce moc dobrou reklamu nedělá...
Zdravím, létám Frsky už asi 5 let. První jsem měl pultové Ečko, nyní asi 2 roky Horus X10. Létám daleko, blízko, vysoko, nízko, motoráky, větroně. Mám starý protokol a open. Nastavím si vše, vlastní hlášky a všechno se vším. Nikdy jsem neměl výpadek nebo havárii na radio. Mám a používám i stabilizaci. Vždy jsem spadl na ruce. JOs
Máš pravdu, je v tom trochu guláš, musí se to sledovat. Ale trochu bych zvolnil v úvahách. Dost mě to zajímá a proto se ptám - použils i jiný přijímač? Já mám v "testovacím" EasyGlideru X6R, antény moc neřeším, jedna nalepená na trup, druhá kolmo v trubičce ven. Používám pouze interní anténu a hlášení o slabém signálu jsem ještě neslyšel (2 minulé sezóny). Výpadky jsem taky nezaznamenal, to neznamemá že nějaké mžikové výpadky nemohly být, prosté o nich nevím. Používám i jiné přijímače bez negativních poznatků, S8R jsem ale jen "testnul" jen jednou, leží v krabici.Martin_HU píše:....
Martin_HU píše:...
Ještě mě napadlo, co logy? Bylo zapnuté logování? Pokud ano, není tam nějaký zřejmý problém?
Pokud ne, tak zapnout a zkusil bych nějak nasimulovat let jestli se problém projeví a pak zkoumat logy.
Martin_HU píše:Máte někdo zkušenost s přechodem na non EU verzi? Vím, že to asi není legální, ale bezpečnost mi přijde důležitější než směrnice pomatené EU ... Mám dnes další hororový zážitek, druhým rokem létám s Horus X10, již v loni jsem měl 2x krátkodobý výpadek signálu, pokaždé končící havárií modelu, dnes se situace opaḱovala, při úplně rovném letu, bez zásahu do řízení se výškovka samovolně naplno potlačila, na moje přitažení reagovala se zpoždění, takže model sebou prásknul naplocho o zem, není co opravovat ... Rádio mám od oficiálního českého distributora, výpadek pokaždé s přijímačem S6R, pokaždé s jiným. Používám původní FW ACCST, po přečtení diskuzí zde a na Frsky- fóru jsem si říkal, že na verzi 2.x.x přejdu až bude spolehlivě fungovat. Moje první myšlenky byly stejně jako loni - výměna značky. Modely stavím sám, takže mimo spousty zbytečně stráveného času při stavbě, materiálně o moc nejde, ale nedovedu si představit, že s tímhle rádiem půjdu znovu do vzduchu, fakt jde i život! Nebo amíkům ty Frsky s FCC taky padají?? Omlouvám se za emoce, ale tohle si mi s vysmívaným low-endem Turnigy faḱt nestávalo!!!
Podívej se, jak máš nastavevý Fail-Safe. Mohlo by jít o krátkodobý výpadek signálu a pokud není fs nastavený "vejškovka rovně, mírná zatáčka", tak by to mohl FS poslat k zemi (pokud má fs výchylku výškovky nešťastně směr k zemi).
Ale je to jen takovej nápad.
DURANGO DEX410v3, XRAY T3, MaxIon, MiniCorado, XENO, X-VERT VTOL a nějaký ty trosky
- ddano007
- Kontaktovat uživatele:
Ak si s tým lieta okolo hlavy - a pochopil som, že áno - a má aspoň trocha rozumne spravenú inštaláciu a antény, nemá tam čo mať žiadne výpadky. Buď je problém v rádiu, alebo v prijímačoch.
Hlavne si treba pozrieť logy, či tam niečo nevidieť.
Hlavne si treba pozrieť logy, či tam niečo nevidieť.
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
Logování nepoužívám, fail-safe samozřejmě ano, kormidla nastavená na neutrál. Nikde jsem se nedočetl zda problematické výpadky fail-safe řeší nebo ne... Našel jsem pár info na zahraničních webech, většinou se na nich uvádí, že FCC je na výpadky méně citlivé nez LBT. viz třeba:
https://77hobby.pl/wazne-uaktualnienie- ... -n-51.html
https://77hobby.pl/wazne-uaktualnienie- ... -n-51.html
Pokud máš nastavený failsafe na neutrál, a přesto výškovka plně potlačila, tak je to divné. Zkusil jsi reakci na vypnutí vysílačky na zemi? A jak jsou nastaveny kanály přepínající režimy stabilizace?
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
Mám stejnou zkušenost s přijímačem S6R z pátku, kdy při průletu v cca 10 metrech nad dráhou rádio zahlásilo nízký RF signál, výškovka šla na max do potlačení a éro se zavrtalo do země = trup na odpis, ostatní včetně vybavení přežilo.
Když to rozepíši tak
- fail-safe nastaven - řídicí plochy do nuly, motor -150
- stabilizace v přijímači deaktivována
- neměl jsem zapnuté logování, škoda
- výškovka šla do potlačení na max výchylky serva, přitom na kanálu mám omezení na 50%
- nízký RF signál mě rádio v těchto místech nikdy nezahlásilo
- může a nemusí mít souvislost, při focení škod mobil měl dostupný pouze Edge, v dané lokalitě je běžně LTE
Když to shrnu, výpadek signálu může nastat, tak to prostě je, ale kdyby v pořádku zafungoval fail-safe, tak éro v pořádku doklouže po louce do přistání.
Závěrem tedy tento přijímač již a pouze do "levných" bublin. Po opravě použiji X6R přijímač bez stabilizace.
PS: s přijímači X4R lítám v celouhlíkových Káčkách vysoko a daleko již několik let a nic obdobného se mě nepřihodilo. S6R mám v bublinách od zimy a stalo se to po cca 20tém startu.
Když to rozepíši tak
- fail-safe nastaven - řídicí plochy do nuly, motor -150
- stabilizace v přijímači deaktivována
- neměl jsem zapnuté logování, škoda
- výškovka šla do potlačení na max výchylky serva, přitom na kanálu mám omezení na 50%
- nízký RF signál mě rádio v těchto místech nikdy nezahlásilo
- může a nemusí mít souvislost, při focení škod mobil měl dostupný pouze Edge, v dané lokalitě je běžně LTE
Když to shrnu, výpadek signálu může nastat, tak to prostě je, ale kdyby v pořádku zafungoval fail-safe, tak éro v pořádku doklouže po louce do přistání.
Závěrem tedy tento přijímač již a pouze do "levných" bublin. Po opravě použiji X6R přijímač bez stabilizace.
PS: s přijímači X4R lítám v celouhlíkových Káčkách vysoko a daleko již několik let a nic obdobného se mě nepřihodilo. S6R mám v bublinách od zimy a stalo se to po cca 20tém startu.
Především F3Káčka, ale i něco omotorované se v hangáru najde
Jeti DS-12 Carbon
Jeti DS-12 Carbon
A jaký FW je v přijímači? Vidím, poslední ACCST v1 z června 2019, což není tak dávno.
ACCST v2 ?
ACCESS?
Není problém ve starém FW?
(Nebo už jsem se ptal?
)
ACCST v2 ?
ACCESS?
Není problém ve starém FW?
(Nebo už jsem se ptal?
V Horusu mám OTX 2.3.1 a v příjímačích S6R poslední vydanou a dostupnou verzi od RCStudia je to stále na protokolu ACCST.
Na druhým přijímači, který mám nakonfigurovaný i s aktivovanou stabilizací a mám nalítáno mnohem více startů, se tento problém neprojevil, nebo ho aktivní stabilizace pořešila sama
Na druhým přijímači, který mám nakonfigurovaný i s aktivovanou stabilizací a mám nalítáno mnohem více startů, se tento problém neprojevil, nebo ho aktivní stabilizace pořešila sama
Především F3Káčka, ale i něco omotorované se v hangáru najde
Jeti DS-12 Carbon
Jeti DS-12 Carbon
Dôležité je, akú verziu FW máš v XJT v súvislosti s verziou FW v prijímači, nie verzia OTX. Teraz vyšli nové, opravené verzie FW ACCST 2.1, tak si ich skús flashnúť do vysielača aj prijímača.