Parkety

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
tondas2

Parkety

#1 Příspěvek od tondas2 »

Kolegové kdo z Vás renovoval parkety?
Čím je přebrousit a hlavně jaká povrchová úprava?
Podotýkám že parkety nebyli nikdy lakované a jsou minimálně poškozené.
Díky za info a s pozdravem Tonda.
Strip

Re: Parkety

#2 Příspěvek od Strip »

Super, tady se mohu ozvat s osobní zkušeností:
Parkety jsme brousili pojízdnou pásovou bruskou na parkety (zapůjčeno od parketářské firmy).
Byly v dost špatném stavu - myšleno nalakované a hodně podřené a špinavé. Po přebroušení postupně různými zrnitostmi brusného pásu (asi 3) jsme je nejprve vyluxovali, pak napustili olejem - nalít, stěrkou rozetřít a zbytek vysušit. Ráno po zaschnutí jsem na ně nanesl vosk na parkety - hadrem nanést, leštičkou rozleštit. Leštička byl stroj - na tyči motor s diskem o průměru asi 50 cm,na disk se přidělal lešticí filc nebo co. S leštičkou se člověk musí naučit jezdit, pohyb se řídí mírným náklonem toho disku- je to dost fofr, hlavně než si zvykneš.
Ta leštička se dá využít i na poslední přebroušení, je k tomu taková brusná mřížka.
Lišty jsem předem sundal, obrousil kotoučem na vrtačce,naolejoval a navoskoval a až nakonec nainstaloval zpět. Při broušení povrchu by vadily.
Když jsou parkety se škvírami, tmelí se to speciálním tmelem a pak přebrousí.
Tohle (olej + vosk) jsem dělal v našem domě (parkety z roku 1938) asi před 15 lety. Od té doby jsem je asi 3x převoskoval a povrch je pořád pěknej. A to v létě chodím běžně ve stejných botách po zahradě i doma.
Typická údržba je luxování, jednou za čas to setřeme vodou s mýdlovým Prontem.

Dnes pro mě občas dělá firma (podlahářská) opravy parket v bytech které spravuju, pokud vím tak mají olej+ vosk v jednom přípravku, dávají dvě vrstvy a pak to vyleští. Taky dobrý.

Ještě se dají nalakovat(alternativně) ale podle mě to není ono. My máme jednu místnost lakovanou - vodouředitelným lakem na parkety, válečkem nanést, do rána to bylo zatvrdlé... Ale myslím že ten vosk je o moc lepší.
Kdysi jsem ve starém bytě parkety lakoval nějakým dvousložkovým epoxidovým lakem, ale do toho bych nešel, povrch byl hodně křehký a byly tam vidět vrypy i od upadlých hraček.

Je s tím práce (na počátku) ale potom je to skvělý povrch. A pokud jsou v dobrém stavu, budeš to mít o to lehčí.

Hodně úspěchů
Kiwira
Kontaktovat uživatele:

Re: Parkety

#3 Příspěvek od Kiwira »

Dříve jsme to dělali ručně - no spíše nožně, https://www.xantea.cz/produkt/8082008.h ... gJpwPD_BwE piliny se daly pod nohu v papuči a pohyboval jste nohou ve směru let parkety sem a tam. Potom se parkety namazaly pastou na parkety https://www.ageo.cz/produkt/diava-vosko ... gL--vD_BwE.
Dělali jsme obývák cca 6x4m tak asi 3 hodiny. Je to srašná práce.
Mirek
Hrom do vrtule !!
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“