Lítání na svahu někde mezi Brnem a Hodonínem?
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Lítání na svahu někde mezi Brnem a Hodonínem?
Zítra pojedu na "výlet", tak kdybyste někdo věděl o nějakém pěkném svahu na lítání (Alula, té stačí trošku).
Zítra má být SZ vítr ~5m/s.
Díky.
Zítra má být SZ vítr ~5m/s.
Díky.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
- kocispavel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lítání na svahu někde mezi Brnem a Hodonínem?
Ahoj,
no u nás je nejvyšší kopec železniční násep....
Na Břeclavsku určitě Pálava - Stolová hora, a nějaké kopečky jsou mezi Velkými Bílovicemi a Čejkovicemi.
Jak je to těch opičích horách u Hustopeč a dál na Brno, nevím.
Já osobně, jelikož jsou zavřené hranice a do Holíče nemůžu, jsem byl na svahu nad Kněždubem, to je u Strážnice a párkrát na loukách v rekreační oblasti Radějov-Lučina.
Letu zdar.
Pavel
no u nás je nejvyšší kopec železniční násep....
Na Břeclavsku určitě Pálava - Stolová hora, a nějaké kopečky jsou mezi Velkými Bílovicemi a Čejkovicemi.
Jak je to těch opičích horách u Hustopeč a dál na Brno, nevím.
Já osobně, jelikož jsou zavřené hranice a do Holíče nemůžu, jsem byl na svahu nad Kněždubem, to je u Strážnice a párkrát na loukách v rekreační oblasti Radějov-Lučina.
Letu zdar.
Pavel
Díky, vyzkouším. Pokud nebude pršet... 
@prikrylm Podívej se do SZ.
.. Smerem od Brna, Slavkova za Nasedlovicemi na Čejč je klikata silnice do kopce, snad se tam jezdi i zavody s odstavnyma mistama pro osobni auta s vyhledem na "Moravske Toscansko" kde vetsinou Polaci si krajinu jezdi fotografovat nebot vinohrady konci smerem na sever nekde na Hané a kdyz jsem tam pusobil tak pri vhodnem smeru a sile vetru jsem si rikal "tam by to slo svahovat". Odhadem je to + - jih ale nutno upresnit. Dale pred Čejcem odbocka vlevo na Hovorany po obsluzne vinohradnicke ceste je takove dobre misto, udoli priblizne severozapad u posezeni u chranene mistni lokality nad Hovoranami.
Jinak dale se da mezi Uh. Ostrohem a Blatnici pod sv. Antoninkem asi ve 2/3 cesty odbocka po nove obsluzne ceste po asi 500 m udolni svah na sever az vychod.
Jinak dale se da mezi Uh. Ostrohem a Blatnici pod sv. Antoninkem asi ve 2/3 cesty odbocka po nove obsluzne ceste po asi 500 m udolni svah na sever az vychod.
- kocispavel
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
tak polítals? A kde?
Ještě jsem zapomněl, už po "staré" do Brna nerjezdím - od Klobouk u Brna až po Mutěnice je to trošku vlnkovaté, tak tam někde by to šlo.
Pavel
tak polítals? A kde?
Ještě jsem zapomněl, už po "staré" do Brna nerjezdím - od Klobouk u Brna až po Mutěnice je to trošku vlnkovaté, tak tam někde by to šlo.
Pavel
No, nakonec byly problémy s autem, tak jsem byl rád, že jsem pojezdil, co jsem potřeboval, ale stejnou cestu chystám ještě v pátek. Podle větru zkusím doporučené svahy co jsou na http://www.rcfogli.cz jak doporučil guchar.
Jižně od Brna Nosislav, Pouzdřany a další čtyři lokality Výhon. Popis hodně obecný a ani mapa nic moc.
Svahy Výhon: SV Rokle, SZ Strže
https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=18hlbpHl8pwiqq7kLreRyFVwc3C4&ie=UTF8&hl=cs&msa=0&z=12&ll=48.984811203921616%2C16.650774303335293
Možná místa zkusit v mapy.cz zobrazení turistická (nahuštěné vrstevnice a strmé terénní útvary + Sklon svahu).
Zobrazení sklonu svahu
https://napoveda.seznam.cz/cz/mapy/mapove-podklady/zobrazeni-sklonu-svahu/
Turistické mapy - srázy a jiné anomálie členění terénu (průchodnost - orientační běh)
http://www.fsps.muni.cz/inovace-RVS/kurzy/turistika/orientace_vyklad.html
Jak psal kocispavel akorát železniční náspy. Při silnějším větru vhodného směru lze taky zkusit topolový větrolam.
Svahy Výhon: SV Rokle, SZ Strže
https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=18hlbpHl8pwiqq7kLreRyFVwc3C4&ie=UTF8&hl=cs&msa=0&z=12&ll=48.984811203921616%2C16.650774303335293
Možná místa zkusit v mapy.cz zobrazení turistická (nahuštěné vrstevnice a strmé terénní útvary + Sklon svahu).
Zobrazení sklonu svahu
https://napoveda.seznam.cz/cz/mapy/mapove-podklady/zobrazeni-sklonu-svahu/
Turistické mapy - srázy a jiné anomálie členění terénu (průchodnost - orientační běh)
http://www.fsps.muni.cz/inovace-RVS/kurzy/turistika/orientace_vyklad.html
Jak psal kocispavel akorát železniční náspy. Při silnějším větru vhodného směru lze taky zkusit topolový větrolam.
Na Výhon je ke svahům zákaz vjezdu. Musíš pěšky, nebo riskovat pokutu.
@prikrylm Ještě další SZ(Šošůvka).
Jj, Šošůvku jsem četl už v předchozím SZ. Na kolo po práci to sice není, ale příležitostně určitě vyzkouším.
Dneska jsem se dostal na kopec k Němčanům (49.1559567N, 16.9242736E).
Na svahu jsem zkoušel lítat poprvé, ale jo. Vítr nebyl nijak konstantní, takže někdy to Alulu vykoplo hodně někdy jsem se na tom svahu vyhrabával tak tak...
Svah pěkný, je tam dokonce lavička a koš.
Pak sice foukalo víc ze severu a tam je plno šípků, tak sem měl trochu obavy...
Měl jsem na lítání asi hodinu, zkusil i několik přistání... No, uižil jsem si. Možná chtělo někdy Alulu trochu zatížit.... Nevím, napoprvé to moc odhadovat neumím.
Ale na poprvé myslím dobré.
Na svahu jsem zkoušel lítat poprvé, ale jo. Vítr nebyl nijak konstantní, takže někdy to Alulu vykoplo hodně někdy jsem se na tom svahu vyhrabával tak tak...
Svah pěkný, je tam dokonce lavička a koš.
Pak sice foukalo víc ze severu a tam je plno šípků, tak sem měl trochu obavy...
Měl jsem na lítání asi hodinu, zkusil i několik přistání... No, uižil jsem si. Možná chtělo někdy Alulu trochu zatížit.... Nevím, napoprvé to moc odhadovat neumím.
Ale na poprvé myslím dobré.
Tak napodruhé jsem zkusil "Skalní útvar Malhostovická pecka" u Čebína. Foukalo ze S a SZ. (pro mě vcelku slušně dostupné na kole - cca 1h)
Mnohem méně turbulentní vítr, takže větší radost z lítání.
Až na to přistání. Když foukalo rozumně, tak se taky dalo rozumně přistát. Když fouklo víc, moc se mi nedařilo dostat Alulu na zem. A ke konci začalo foukat hodně a při přistávacím manévru (snažil jsem se z boku letět u hřebenu, kde to tolik nefoukalo a v jednom místě hodně málo, kde jsem si vyzkoušel několik přistání) mi to fouklo éro za kopec a už jsem se jen snažil dostat ho někam, kde ho najdu. Nulové zkušenosti.
Jak na takovou situaci? Kopec je to poměrně malinký, takže ufouknutí za kopec bylo během okamžiku. Na závětrné straně jsou skály, takže o přistáním do kolmé stěny nemohlo být řeči. Navíc jsem trefil úzký pás stromků. Možná jsem mohl zkusit poslat Alulu do pole.... nevím.
Ale přistála slušně, drobný dloubanec od větve už je vyžehlený...
(Edit: teď to čtu, "přistávat dole na poli"... To jsem mohl, je to 100 m.. )
Nic méně jsem si polítal hezky.
---
Ještě mě napadlo, že s příhodným větrem by možná šlo lítat u NC Královo Pole (49.2177494N, 16.6121881E), třeba se tam vítr nebude moc motat. Nezkoušeli jste někdo?
Mnohem méně turbulentní vítr, takže větší radost z lítání.
Až na to přistání. Když foukalo rozumně, tak se taky dalo rozumně přistát. Když fouklo víc, moc se mi nedařilo dostat Alulu na zem. A ke konci začalo foukat hodně a při přistávacím manévru (snažil jsem se z boku letět u hřebenu, kde to tolik nefoukalo a v jednom místě hodně málo, kde jsem si vyzkoušel několik přistání) mi to fouklo éro za kopec a už jsem se jen snažil dostat ho někam, kde ho najdu. Nulové zkušenosti.
Jak na takovou situaci? Kopec je to poměrně malinký, takže ufouknutí za kopec bylo během okamžiku. Na závětrné straně jsou skály, takže o přistáním do kolmé stěny nemohlo být řeči. Navíc jsem trefil úzký pás stromků. Možná jsem mohl zkusit poslat Alulu do pole.... nevím.
Ale přistála slušně, drobný dloubanec od větve už je vyžehlený...
(Edit: teď to čtu, "přistávat dole na poli"... To jsem mohl, je to 100 m.. )
Nic méně jsem si polítal hezky.
---
Ještě mě napadlo, že s příhodným větrem by možná šlo lítat u NC Královo Pole (49.2177494N, 16.6121881E), třeba se tam vítr nebude moc motat. Nezkoušeli jste někdo?
Včera jsem zkusil západní svah Horka (49.1813067N, 16.7285931E). Jel jsem na kole, takže odpadly problémy s parkováním. Nic méně parkovat by se na kraji mohlo. Pak je tam dost porost. Spousta bodláků, takže si vzít lepší boty jak sandály.
Přístup na kopec zleva vedla cedule s informacemi o přírodní památce. Za kopcem je dostatek místa na přistání, tentokrát je tam úžasná "crashzóna" z kukuřice.
Je to západní svah, takže večer je lítání proti slunci, což není nic moc, ale s trochu rozumnými brýlemi se dalo vcelku slušně.
Mělo foukat kolem 20 km/h. Na kopci mi přišlo, že tak průměr je kolem 40 km/h. Když už jsem tam byl, tak jsem Alulu složil a hodil. Chvilku jsem bojoval, dvakrát mě to sfouklo za kopec, kde jsem ladně přistál v kukuřici. Když jsem se chystal na další hod, sfouklo mi to čepici, tak jsem Alulu zase rozložil a jel domů. Proti větru.
Když bude foukat míň, může to být (na Alulu) prima, včera tak na nějakého rychlíka.
Tož tak.
Přístup na kopec zleva vedla cedule s informacemi o přírodní památce. Za kopcem je dostatek místa na přistání, tentokrát je tam úžasná "crashzóna" z kukuřice.
Je to západní svah, takže večer je lítání proti slunci, což není nic moc, ale s trochu rozumnými brýlemi se dalo vcelku slušně.
Mělo foukat kolem 20 km/h. Na kopci mi přišlo, že tak průměr je kolem 40 km/h. Když už jsem tam byl, tak jsem Alulu složil a hodil. Chvilku jsem bojoval, dvakrát mě to sfouklo za kopec, kde jsem ladně přistál v kukuřici. Když jsem se chystal na další hod, sfouklo mi to čepici, tak jsem Alulu zase rozložil a jel domů. Proti větru.
Když bude foukat míň, může to být (na Alulu) prima, včera tak na nějakého rychlíka.
Tož tak.
Zvažoval jsem (Ostrá) Horka. Souřadnice dané do Google map. = Z Brna měr Tuřany, D1 E50 na sever Podolí,
na jih Bedřichovice. Poblíž přírodní památka Horka. Kousek dál západně vyhlídka Žuráň 287 m n.m.
Strmé srázy kolem místa 49.1813067N, 16.7285931E krásně vidět na turistické mapě.
https://mapy.cz/turisticka?x=16.7276382&y=49.1811507&z=18&l=0&source=coor&id=16.7285931%2C49.1813067
Pro místní určitě dobrý tip. Cementárna Mokrá produkuje méně prachu než dřív. Takže i zeleň tam už nebude bílá.
na jih Bedřichovice. Poblíž přírodní památka Horka. Kousek dál západně vyhlídka Žuráň 287 m n.m.
Strmé srázy kolem místa 49.1813067N, 16.7285931E krásně vidět na turistické mapě.
https://mapy.cz/turisticka?x=16.7276382&y=49.1811507&z=18&l=0&source=coor&id=16.7285931%2C49.1813067
Pro místní určitě dobrý tip. Cementárna Mokrá produkuje méně prachu než dřív. Takže i zeleň tam už nebude bílá.